Alpesi sí - Nem vicc, négy éve fogadtak rá, hogy világbajnok lesz 2021-ben, ő pedig tényleg egyre közelebb a legnagyobbakhoz
Nem vicc, négy éve fogadtak rá, hogy világbajnok lesz 2021-ben, ő pedig tényleg egyre közelebb a legnagyobbakhoz
Fotó: Europress/AFP

Nem vicc, négy éve fogadtak rá, hogy világbajnok lesz 2021-ben, ő pedig tényleg egyre közelebb a legnagyobbakhoz

Kálmán LaciKálmán Laci
2020/12/16 14:50
Urs Kryenbühl tavaly Bormióban életében először állt dobogón felnőtt világkupa-versenyen. Aztán vasárnap jött Val d'Isere, egy őrült verseny, ahol végül harmadikként zárt. Ez már nem lehet véletlen, most már mindenki tudja, hogy figyelni kell rá. Főleg, hogy gyerekkori edzője korábban azt jósolta, 2021-ben világbajnok lesz.

A történet 2017. február 15-én kezdődött Hoch Ybrigben, egy svájci síparadicsom egyik hüttéjében. Wendy Holdener néhány nappal korábban lett világbajnok kombinációban. Nagybátyja és edzője, Edgar egy üveg bor mellett ücsörgött, és már a jövőt tervezgette. Azt mondta, hajlandó fogadni rá, hogy a környék egy másik szülötte, az akkor 23 éves Urs Kryenbühl világbajnok lesz 2021-ben, lesiklásban. 

A fiatal svájci ekkor még összesen csak nyolc világkupa-futamon állt rajthoz, de régi edzője maximálisan hitt benne. Két hónap múlva lesz a cortinai világbajnokság, a fogadás pedig még mindig áll. És az az igazság, hogy Holdener mester esélyei egyre jobbak.

Eredményekben 2019 végén mutatkozott meg először, hogy ez a srác tényleg nagy dolgokra lehet képes. Második lett a bormiói lesiklóversenyen úgy, hogy korábban sosem végzett a 13. helynél előrébb. 

Egy síző élete persze sosem a felnőtt világkupákon kezdődik. Előbb rengeteg kisebb-nagyobb regionális versenyen kell átverekedniük magukat, utána talán esélyt kapnak arra, hogy a világ előtt is megmutathassák magukat. Kryenbühl emlékszik, amikor először vett részt a felnőtt svájci bajnokságban 2010-ben, 16 évesen. Ő volt az egyik legfiatalabb induló, és a 73 fős mezőnyben a 65. helyet szerezte meg, jó hét másodperccel elmaradva a legjobbaktól. A dobogó a következőképpen nézett ki: Patrick Küng, Beat Feuz, Didier Cuche

Kryenbühl Unteribergből származik, itt volt gyerek, itt tanult meg síelni. A nála egy évvel idősebb Wendy Holdener ugyanitt nőtt fel, és a nagybátyja, Edgar volt az edzőjük, ahogy rajtuk kívül még sok tehetséges és lelkes gyereknek is a környékből.

Aki megtippelte ezt a dobogót, már milliárdos - Bombameglepetés a szezon első lesiklásán! | Eurosport

Nagy meglepetésre a szlovén Martin Cater nyerte a férfi alpesi sízők vasárnapi lesikló versenyét a franciaországi Val d'Isere-ben. A világkupa e hétvégi fordulóján eredetileg szombaton szerepelt a programban a lesiklás, de a jelentős havazás miatt áttették vasárnapra, onnan pedig egy nappal előrevitték a szuperóriás-műlesiklást.

Kryenbühl 2014-ben, 20 évesen ült először repülőre. Részt vett a szlovákiai junior világbajnokságon, ahol negyedik lett lesiklásban. Az év végén pedig teljesítette az első edzését a felnőtt világkupában Val Gardenán. "Ott voltam, és azt gondoltam magamban: fúú, milyen menő: kamerák, izgalom, rengeteg tisztelet... aztán puff, megjöttem utolsónak." Egy hét múlva azonban Santa Caterinán már 25. lett, és nem az edzésen, hanem a versenyen.

Fontos tulajdonsága, hogy tudja magát a helyén kezelni. Hálás azért, ami már megadatott neki, hisz tisztában van vele, Svájcban rengeteg gyerek akar komoly síző lenni. És csak nagyon kevésnek sikerül.

"Fontos, hogy megálljak, és azt mondjam magamnak, Urs, büszke lehetsz arra, amit eddig már elértél. Hányan vannak olyanok, akik még addig sem jutnak el, hogy bemutatkozhassanak a világkupában."

A szezon előtt meghívták a nemzeti válogatottba, ahol lehetősége volt a legjobbakkal készülni és összehasonlítani magát velük. Ott volt többek között Beat Feuz, az elmúlt három szezon legjobb lesiklója és Mauro Caviezel, aki super G-ben vitte el legutóbb a kis kristálygömböt.

"Ilyenkor megtudod, hol is tartasz valójában. Néha bírod velük tartani a lépést, máskor meg kiderül, mennyivel tapasztaltabbak is a többiek. Amikor például Beat azt mondja, oké, lecsúszok még egyszer, mert akarok egy még jobb időt. Akkor lecsúszik, és tényleg megdönti a legjobbját. Ez a különbség egy jó síző, és egy rendszeres dobogós klasszis síző között."

Kryenbühl igyekszik tisztában lenni azzal, mik az erősségei. Hogy például az olyan lejtőket szereti, melyeken nem igazán vannak lapos szakaszok, és azt sem bánja, ha nem túl jók a látási viszonyok. "Nem mondom, hogy jobb vagyok az ilyen lejtőkön, inkább azt gondolom, mások jobban küzdenek velük. Ez visz engem előre." Mintha a gyorsasága nem magának, hanem másoknak volna köszönhető. Ebből azért látszik, hogy egy valamire még szüksége van: a meggyőződésre, hogy ő maga gyors, nem pedig a többiek lassúak.

Urs KryenbühlFotó: Europress/AFP

Talán hiányzik belőle egyfajta lazaság. Pályafutása hátralévő részének nagy kérdése az lehet, hogy ez a félelem nélküliség, ez a hidegvér vajon tanulható-e. Vagy kész, ennyi, ha nem született Beat Feuznak, akkor így járt.

De nézzük, mi történt a hétvégén. A törölt észak-amerikai versenyek után végre a gyors szám-specialisták is megkezdték a küzdelmeket a világkupában. Vasárnap rendezték Val d'Isere-ben a lesiklást, mely a speciális körülményeknek köszönhetően elképesztő versenyt hozott. Ennyi meglepetést, ráadásul ekkora meglepetéseket régen látott ez a szakág, ha egyáltalán. 

A versenyt végül Martin Cater nyerte 41-es rajtszámmal, holott már az is szenzációnak számított, amikor a későbbi második Otmar Striedinger átvette a vezetést. Kryenbühl lett a harmadik, pedig sokáig úgy tűnt, megnyerheti pályafutása első felnőtt versenyét. 

A svájciak méltán büszkék arra, hogy legjobb lesiklójuk, Feuz a Val d'Isere-t megelőző 26 lesikló verseny közül 20-szor dobogóra állhatott. Ez könnyen lehet, hogy egy megdönthetetlen rekord. Most már azonban elmondható, hogy Kryenbühl is elindult egy hasonló úton. Tavaly decemberben második volt Bormióban, márciusban a 19. helyen zárt Kvitfjellben, most pedig szerzett egy harmadik helyet. Három verseny, két dobogó. A történethez hozzátartozik, hogy Bormio után majdnem az egész szezont kénytelen volt kihagyni, mert a januári wengeni edzésen megsérült. 

Sokak számára meglepetés volt Kryenbühl bormiói második helye, vannak olyanok, akiknek még a mostani harmadik is. Pedig Holdener mester majd négy évvel ezelőtt fogadott a világbajnoki címére. Ezt a jóslatot talán most már egyre kevesebben tekintik viccnek. 

Urs KryenbühlFotó: Europress/AFP

És még csak nem is Kryenbühl volt a leggyorsabb svájci Val d'Isere-ben. Niels Hintermann gyorsabb volt még Caternél is az utolsó előtti ellenőrző pontnál. Ő azonban bukott a pálya alján, de szerencsére megúszta komolyabb sérülés nélkül.

Az biztos, hogy a hétvégén Val Gardenenán mindenki fokozottan figyel majd Caterre, Striedingerre, Kryenbühlre és Hintermannra is. De a nagyok, Kilde, Feuz, Mayer és Paris is ott jöttek mögöttük a negyedik, hatodik, nyolcadik és tizedik helyen. Úgyhogy semmi kétség, jó kis verseny elé nézünk.

És, hogy mi lesz Kryenbühl célja majd a világbajnokságon?

"A cél az, hogy ott legyek. És, ha már ott vagyok, jó lenne onnan nem üres kézzel hazajönni."

Holdener mester négy évvel ezelőtt megtette a maga tétjét. Két hónap múlva megtudjuk, bejön-e a megérzése.

via és via

Hozzászólások