Alpesi sí - Koronavírusos az olasz alpesisí-válogatott sztárja és két edzője
Koronavírusos az olasz alpesisí-válogatott sztárja és két edzője
Fotó: Europress/AFP

Koronavírusos az olasz alpesisí-válogatott sztárja és két edzője

Pintér LászlóPintér László
2020/07/01 20:40
Az Olasz Télisport Szövetség (FISI) még vasárnap jelentette be, hogy a Stelvio gleccseren edzőtáborozó női alpesisí-válogatott egyik edzője nem sokkal az érkezése után pozitív koronavírus-tesztet produkált. Enyhe influenzaszerű tüneteket mutatott, ezért a közeli Sondrióba vitték, ahol szerológiai tesztet végeztek rajta, amely kimutatta a Covid-19-fertőzést.

A csapat szálláshelyéül szolgáló Hotel Livriót azonnal lezárták, senki nem hagyhatta el az épületet. Hétfő estig bezárólag mindenkit leteszteltek, mintegy 150 vendéget, köztük a versenyzőket, edzőket, waxmestereket, de még a hotel dolgozóit is. A tesztek eredménye alapján kiderült, hogy további két fertőzött van: egy edző és az egyik legnagyobb név a válogatottból. Azonban egyiküket sem nevezték meg.

A női válogatott két legnagyobb sztárja, Sofia Goggia és Federica Brignone mellett részt vett az edzőtáborban Nicol Delago, Nadia Delago és Verena Gasslitter. Rajtuk kívül az Európa-kupás férfi csapat (köztük Florian Schieder és Tobias Kastlunger), valamint a férfi juniorok is a gleccseren hegyezték a formájukat.

A három fertőzöttet izolálták, majd hazaküldték házi karanténba. Hétfőn a FISI sajtóközleményben jelentette be, hogy az összes edzőtábori programot berekesztik.

„Ez pusztán óvintézkedés, a sportolók és az edzők biztonsága érdekében” – szólt a közlemény. Hangsúlyozták továbbá, hogy az érintettek egyikének sincsenek tünetei.  

Az edzőtábor egyébként már a végéhez közeledett: Goggiáék keddig maradtak volna.

Mégis megrendezik 2021-ben az alpesisí vébét?

Néhány napja kering a pletyka olasz körökben, hogy a FISI esetleg visszavonja a 2021-ben Cortina d’Ampezzóban rendezendő alpesisí-világbajnokság halasztására benyújtott kérelmét. Az olasz szövetség elnöke, Flavio Roda a Gazetta dello Sportnak nyilatkozott a kérdésben:

"A FIS-szel és a cortinai rendezőbizottsággal is egyeztetünk minden lehetséges opciót. Ezek között felmerült az is, hogy visszatérjünk az eredeti, 2021-es időponthoz. Nyilvánvaló, hogy 2022-ben komoly szervezési akadályokat fog jelenteni a pekingi téli olimpia. Nem szeretném, ha Cortina az elmúlt szezon világkupa-döntőjének lemondása után egy újabb csapást szenvedjen el a krízis miatt."


Egy hónappal ezelőtt röppent fel a hír, hogy az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) a világbajnokság 2022-re történő halasztását kezdeményezi a Nemzetközi Síszövetségnél. A házigazda Cortina d’Ampezzo rendezi a 2026-os téli olimpiát is. 


via és via

Hozzászólások