Alpesi sí - Három horrorsérülés után világkupa-dobogó
Három horrorsérülés után világkupa-dobogó
Fotó: Europress/AFP

Három horrorsérülés után világkupa-dobogó

Bereczky DávidBereczky Dávid
2020/12/23 19:09
Breezy Johnson a legígéretesebb amerikai tehetség Mikaela Shiffrin berobbanása óta, a hétvégén végre sikerült dobogóra állnia, rögtön egymás után kétszer is. Ezt az eredményt már korábban is elérhette volna, de a sérülések többször megakadályozták az elitbe kerülését.

Breezy Johnson a hétvégén a Val d’Isere-ben megrendezett két lesikló versenyen egyaránt a harmadik helyen végzett. Pénteken és szombaton is Corinne Suter és Sofia Goggia mögött ért célba (a svájci és az olasz versenyző megosztoztak a két győzelmen), ezzel pedig az elmúlt nyolc évben ő lett a harmadik olyan amerikai, aki egymást követő világkupaversenyeken dobogóra tudott állni. A másik két ilyen versenyző, nem meglepő módon, Mikaela Shiffrin és Lindsey Vonn.

breezy-johnson-olimpia-verseny.jpgFotó: Europress/AFP

Johnsont a sportág szeretete egész kicsi kora óta kíséri. Ahhoz, hogy profi síelővé váljon, nem is nőhetett volna fel jobb helyen, mint a wyomingi Jackson Hole-i síparadicsom környékén.

„Amióta az eszemet tudom, síelek: még a házunk kocsifeljáróján kezdtem, az első versenyem négy vagy öt éves koromban lehetett”- emlékezett vissza a Johnson még a pjongcsangi téli olimpia előtt, amikor a kezdetekről kérdezték.

2015 decemberében mutatkozott be a világkupában, amikor még húszéves sem volt. Egy évvel később pedig debütálása helyszínén, Lake Louise-ban már a 11. helyet szerezte meg lesiklásban. A következő hónapokban sorra hozta a top 20-as eredményeket a leggyorsabb szakágban, a 2017-es világbajnokságon is remekül szerepelt, 14. lett. A sorozatos jó eredményeinek, és a stabil versenyzésnek köszönhetően pedig sikerült bejutnia a világkupa-döntő mezőnyébe, ráadásul ezen a fontos eseményen hazai pályán, Aspenben szerepelhetett. Az ide eljutó 30 síelő közt ő volt a legfiatalabb. Azonban itt szenvedte első súlyos sérülését a háromból, amikor sípcsontját törte. 

Szerencsére a következő szezon kezdetére éppen felépült, és az idény során egyre jobb formába került. A folyamatos fejlődés a téli olimpia előtti utolsó versenyen csúcsosodott ki, Garmischban, ahol a múlt héthez hasonlóan két egymást követő lesiklást rendeztek, Johnson az elsőn negyedik, a másodikon pedig nyolcadik lett. Ezután 22 évesen részt vehetett első olimpiáján, ahol hetedik lett lesiklásban. Ezen a versenyen is ő volt a legfiatalabb a top 10-ben, és nagyon úgy tűnt, hogy a fiatal amerikaiak közül ő lehet az, aki Lindsey Vonn örökébe léphet a gyors számok tekintetében. Breezy Johnson remélte, hogy Vonn-nal oszthatja majd meg élete első világkupa-dobogóját, erre azonban nem kerülhetett sor, hiszen a legendás versenyző 2019-ben a sorozatos sérülései miatt visszavonult.

„Lindsey Vonnt és Bode Millert nézve nőttem fel, rajtuk kívül még, ami a síelőket illeti, az osztrák olimpiai bajnok Hermann Maier volt a hősöm. Valamint Shawn Johnson, olimpiai bajnok tornász, akivel ugyanaz a vezetéknevünk, és ugyanakkor van a szülinapunk, de ő négy évvel idősebb. Fantasztikusan versenyzett a pekingi olimpián, és azt is csodáltam benne, ahogyan tudott veszíteni, szerintem hihetetlen sportoló” - mesélt példaképeiről a pjongcsangi olimpia előtt az amerikai.

Johnson fényes reményekkel várhatta a következő szezont, de 2018-ban elszakította az elülső keresztszalagját a jobb térdében, emiatt az egész idényt kénytelen volt kihagyni, majd 2019 júliusában a másik térdében szenvedett szalagszakadást. A sorozatos sérülések ijesztők lehetnek, és akár egy karrier végét is jelenthetik, ezt mutatták Lindsey Vonn utolsó évei is. A két baleset miatt összesen másfél évet kellett kihagynia Breezy Johnsonnak. Két hónap híján két év után állhatott újra rajthoz a világkupában idén januárban. A hosszú kihagyás ellenére jó formában tért vissza, és az előző szezon végén két ötödik és egy hatodik helyet is szerzett.

olimpia-pjongcsang-breezy-johnson-min.jpgFotó: Europress/AFP

„Egy sérülés után csak próbálok megragadni minden pillanatot” - mondta Johnson. 

Aztán múlt pénteken eljött az áttörés a dobogós hely megszerzésével.

„Ezek azok a pillanatok, amelyekről mindannyian álmodunk, azok, amelyek olyan régóta kavarognak a fejünkben, hogy szinte el sem hisszük, amikor tényleg megtörténik. Valaki csípjen meg!”- osztotta meg érzéseit Johnson a közösségi médiában az első verseny után.

A következő napon aztán ismét remekül ment az amerikai, a célba érkezés után pedig, a kamerához fordulva, anyukájának kívánt boldog szülinapot.

„Örülök, hogy egy darabban érkeztem meg. Talán szívrohamot adtam neki a születésnapjára” - mondta a futamról, ahol nagyon a határon ment, és volt, hogy közel került a kieséshez, aminek következtében el is veszítette a fenti szakaszon szerzett előnyét.

Johnson ezután már bizakodóan tekinthet a jövőbe:

„Ezek a dobogós helyezések már értek egy ideje. A szezon kezdetén mindenképpen az volt a célom, hogy idén világkupaversenyt nyerjek és a vb-ről érmet szerezzek. Azt hiszem, ez egy jó kezdet ehhez.”

via nbcsports.com és theskijournal.com

Hozzászólások