Alpesi sí - A svájciak lesikló klasszisának a még hiányzó kitzbüheli győzelem lehet a fő célja 2021-ben
A svájciak lesikló klasszisának a még hiányzó kitzbüheli győzelem lehet a fő célja 2021-ben
Fotó: Europress/AFP

A svájciak lesikló klasszisának a még hiányzó kitzbüheli győzelem lehet a fő célja 2021-ben

Bereczky DávidBereczky Dávid
2020/12/30 06:49
Beat Feuz az elmúlt három évben megnyerte a lesikló szakági világkupát, emellett 2017-ben hazai pályán ünnepelhetett világbajnoki címet St. Moritzban. Azonban vannak még olyan címek amiket nem sikerült megnyernie, ezért is fontos, hogy ezt a különös szezont egészségesen, és a lehető legjobb formában tudja végigversenyezni.

Feuz értelemszerűen a svájci csapattal csinálta végig a felkészülést, az már korában eldőlt, hogy a világjárvány miatt sok más ország versenyzőihez hasonlóan a svájciak sem utaznak a déli féltekére, például az Andokba, az ilyenkor szokásos nyári edzésekre. Így az edzőtábort a Svájc déli részén található Valais-kantonban szervezték meg, ezenkívül Feuz még Olaszországban, Cervinában is eltöltött néhány napot.

Mivel az észak-amerikai versenyeket, Beaver Creeket és Lake Louise-t törölték a versenynaptárból, ezért egyrészt később is kezdhették el a világkupát a gyorsasági szakágak specialistái, másrészt Európában kevés hosszú lejtő van, amin edzeni lehetne, valamint a kontinens őszi hóviszonyai is nehezítették a felkészülést. 

Feuz nem kezdte rosszul a szezont, eddig egy harmadik és egy hatodik helyet szerzett lesiklásban, emellett a gyengébbik számában, Super-G-ben kétszer volt tizedik.

feuz-alpesi-si-verseny-min.jpgFotó: Europress/AFP

„Most nagyon óvatosnak kell lenni a koronavírus miatt, mert ha nem vigyáz az ember, éppen a szezon legfontosabb időszakára eshet ki”- mondja Feuz

Idén arra kell figyelni, hogy ne kockáztasson semmit, mert ha véletlenül pozitív tesztet produkál, akkor 14 napra karanténba kerülhet. Ez januárban lenne a legfájóbb, ugyanis ekkor rendezik a két klasszikus lesikló versenyt Wengenben és Kitzbühelben, és ugyan Feuz előbbi helyszínen már háromszoros bajnok, az utóbbit sose sikerült még megnyernie. A Streifon az elmúlt öt évben négyszer is második lett, egyszer pedig kiesett. A négy második hely közt volt olyan, hogy az egyik nagy riválisa győzte le, de volt olyan is, amikor már szinte győztesnek tűnt, de az egyik utolsó kiemelt versenyző, aki még megelőzhette, némi meglepetésre legyőzte. Ez 2018-ban történt, amikor a német Thomas Dressen élete első vk-győzelmét aratta Kitzbühelben, elvéve ezzel Feuztól az áhított címet.

Feuznak a kitzbüheli lesiklás mellett csak az olimpia arany hiányzik, az ötkarikás játékokról eddig egy ezüst- és egy bronzérmet tud felmutatni, mindkettőt Pjongcsangban szerezte. Ezt a hiányzó címet azonban csak 2022-ben lesz alkalma megnyerni. A svájci nem csak ez elmúlt három év legjobb, de legstabilabb versenyzője is a leggyorsabb szakágban, az előző 28 lesikló versenyén 21 alkalommal ért be dobogós helyen. Ez elképesztő teljesítmény, főleg lesiklásban, ahol azért elég nagy hullámzás lehet az eredményesség terén.

Feuznak tehát idén Kitzbühel lehet a fő célja, és mivel már 33 éves, így érthető, hogy ebben a nehéz helyzetben mindenképpen szeretné megőrizni az egészségét. A korából adódóan pedig már nem lesz sok esélye megnyerni a legendás versenyt, pedig ha nem sikerül, az talán fájdalmasabb lehet neki a pályafutása végén, mintha olimpiai arany nélkül vonulna vissza. Ugyanis egy versenyző pályafutása során általában csak 2-3 olimpiára utazhat el esélyesként, így bőven benne van, hogy valakinek nem sikerül megnyernie, főleg ha Feuzhoz hasonlóan csak 1-2 számban van valódi esélye az aranyéremre. A kitzbüheli lesiklást viszont minden évben megrendezik. Ezenkívül az olimpia a presztízse miatt fontos, a lejtők amiken megrendezik nem feltétlen olyan különlegesek, ezért szakmailag sokkal nagyobb kihívás a Streif. 

beat-feuz-garmish-min.jpgFotó: Europress/AFP

Feuz generációs riválisai tudtak nyerni Kitzbühelben, Dominik Parisnak háromszor, Kjetil Jansrudnak és Matthias Mayernek egyszer sikerült. Persze vannak olyanok is, akiknek nem jött össze, ilyen Aksel Lund Svindal és Bode Miller is, azonban nekik messze nem volt ennyi második helyük, mint Feuznak, valamint ők nyertek olimpiai aranyérmet és összetett világkupát is. Utóbbira nem igazán van esélye a svájcinak, mivel eléggé egy számos versenyző. Azonban ha nem sikerül nyernie a Streifon, és még olimpiai bajnok se lesz, akkor visszavonulása után úgy fogunk rá emlékezni, mint egy legendás, kiemelkedő lesikló, korszaka talán legjobbja, akinek azonban nem volt teljes a pályafutása. 

részben aargauerzeitung.ch

Hozzászólások