Alpesi sí - Visszavonult az osztrákok utolsó korszakos sízője
Visszavonult az osztrákok utolsó korszakos sízője
Fotó: anna-veith.com

Visszavonult az osztrákok utolsó korszakos sízője

Pintér LászlóPintér László
2020/05/24 14:45
Nem lehet most könnyű osztrák sírajongónak lenni. De úgy általában véve is komoly veszteségek érték az alpesi sísportot az elmúlt évben. Lindsey Vonn, Aksel Lund Svindal, Marcel Hirscher – hogy csak a legnagyobb neveket említsük a visszavonult sízők közül. Hirscherhez azonban most csatlakozik Anna Veith (leánykori nevén Fenninger), az osztrák sísport valaha élt egyik legfényesebben ragyogó csillaga.

A hírt már tíz nappal ezelőtt kiszivárogtatta az osztrák Krone Zeitung, de az olimpiai bajnoknő személyes bejelentésével vált csak hivatalossá. Egy, a saját szállodájukban forgatott bensőséges beszélgetés keretében, az osztrák televízió élő adásában tekintett vissza kiemelkedő pályafutása legnagyobb sikereire, számos sérülésére és a legnehezebb időszakokra. A beszélgetést a korábbi nagyszerű osztrák alpesi sízőnő, Alexandra Meissnitzer vezette, aki már jó ideje az ORF sportriportere, műsorvezetőnője.

A kezdetek

Anna Fenninger 1989-ben született a Salzburg tartományban fekvő Halleinban. Ugyanitt és ugyanebben az évben látta meg a napvilágot egy bizonyos Marcel Hirscher, akivel tizenévesen már egy osztályban koptatták az iskolapadot a Bad Hofgasteini sporttagozatos szállodaipari középiskolában, a Skihotelfachschulében. Kimagasló tehetségére hamarosan felfigyeltek, sorra nyerte az iskolai bajnokságokat. Hamarosan a média is felkapta, és úgy kezdtek cikkezni róla, hogy felnövekvőben van az új Annemarie Moser-Pröll. Ez nem lehetett kis teher, hiszen Moser-Pröll a legnagyobb osztrák női síelegenda, a hetvenes évek domináns sízője volt, öt világbajnoki, egy olimpiai bajnoki címmel és hat összetett világkupa-győzelemmel. 62 alkalommal nyert világkupa-futamot, amely rekordot csak Lindsey Vonn-nak és Mikaela Shiffrinnek sikerült eddig csak túlszárnyalni. Szóval Fenninger elég komoly elvárásokkal találta szemben magát.

Siker siker hátán

Ő pedig elég hamar felnőtt a feladathoz: 2006-ban, első junior világbajnokságán, 16 évesen két számban is aranyérmet szerzett Quebecben, egy évvel Hirscher előtt. Még nem volt húsz, amikor először állhatott világkupa- dobogóra. 2011-ben Garmischban szuperkombinációban szerezte meg első felnőtt világbajnoki címét. Szocsiban Super-G-ben olimpiai bajnok lett. 2015-ben Beaver Creekben két számban nyert világbajnoki aranyérmet. Közben kétszer nyerte meg az összetett világkupát.

Sérülések, házasság

2015. októberében szenvedte el pályafutása első súlyos sérülését. A belső oldalszalag, az elülső keresztszalag és a patella-ín mellett a külső és belső meniscusa is elszakadt. A teljes szezont ki kellett hagynia. A hosszadalmas rehabilitáció során azonban tudott a magánéletére is koncentrálni, és 2016 áprilisában az egykori snowboardos Manuel Veith-tal örök hűséget esküdtek egymásnak. 

Anna Fenninger férjhez ment, nevet változtat | Eurosport

Az elbűvölő osztrák alpesi sízőnő a jövőben Anna Veith néven versenyez majd. Anna Fenninger a mai napon (április 16.), mindenféle médianyilvánosságot kerülve kimondta a boldogító "igen"-t. Az ifjú pár a legszűkebb családi körben, Dél-Tirol hegyei között ünnepli a nagy napot. A szerencsés választott a snowboardos Manuel Veith, akivel már évek óta egy párt alkotnak.

Versenyzői karrierjét innentől kezdve a sérülések, a rehabilitáció és az újabb visszatérési próbálkozások jellemezték. Élete egyik legnagyobb sikerét is ekkor érte el: a számos sérülés és kihagyott szezonok ellenére a 2018-as phjongcshangi téli olimpián Super-G-ben ezüstérmet szerzett. Egyetlen századmásodperccel kapott ki a cseh snowboardos zseni Ester Ledeckától, akivel senki sem számolt. Veith már a győztes interjúját adta, amikor Ledecka megérkezett a célba és átvette a vezetést, amin talán ő maga lepődött meg legjobban. Veith számára így az utolsó utáni pillanatban elúszott a csodaszámba menő aranyérem, de a megtett út ismeretében az ezüstöt is nagyon nagy becsben tartja.

A közönségkedvenc egyéniség

Eredményeinek, figyelemreméltóan bájos külsejének és szerény fellépésének köszönhetően hamar belopta magát a nagyközönség szívébe. Háromszor választották az év női sportolójának Ausztriában. A kedves, csendes külső azonban határozott belsőt takar. Sikerei csúcsán, 2015 májusában egy kiszivárgott e-mailből tudta meg a sajtó, hogy nagyon komoly vitái vannak az osztrák síszövetséggel. Ennek legfőbb oka az volt, hogy Anna úgy érezte, a szövetségtől nem részesül ugyanabban az anyagi juttatásban, mint Marcel Hirscher, ugyanakkor a szövetség vehemensen támadta, amiért német ügynöke olyan piaci szponzorokkal tárgyal, amelyek a szövetségi szponzorok konkurensei. Már a nemzetiségváltás is felmerült megoldásként. Végül a felek asztalhoz ültek, és Anna részéről erős kompromisszumos megoldás született. A részletek teljes mértékben sosem derültek ki, de a sízőnő korábbi menedzsere tanácsadó pozícióba került, ő pedig maradt az osztrák válogatott tagja.

Tavaly januárban ismét megsérült, és még egyszer végigcsinálta az idegőrlő rehabilitációt. Az elmúlt, kurta szezonban 11 versenyen indult, a legjobb eredménye a Rosa Khutoron, az olimpiai pályán egy hetedik hely volt. De az érzés versenyzés közben már nem volt ugyanaz.

Közben jött a koronavírus-járvány, és valószínűleg volt ideje gondolkodni, meddig éri meg a szervezetet kizsigerelni a sikerek érdekében, és hogy élete ezen pontján mi is igazán fontos. Júniusban 31 éves lesz, és szeretne már családot alapítani. Közösen vezetik férje családjának szállodáját Rohrmoosban. „Az elmúlt években szép lassan megváltoztak a jövőre vonatkozó álmaim” – mondta a sajtótájékoztatón.

"A síelés az életem"

Veith a beszélgetés után a közösségi médiafelületein így búcsúzott:

"Készen állok az életem következő fejezetére. A szívem és az eszem azt súgja, ideje belekezdeni valami újba. Ezért úgy döntöttem, visszavonulok a versenyzéstől.

A síelés az életem. Ez tett azzá, aki ma vagyok, és mindig is a szenvedélyem marad. Rettentően hálás vagyok a lehetőségekért, hogy mi mindent tanulhattam és érhettem el az elmúlt tizenöt évben. Sikerült megvalósítanom a gyermekkori álmaimat, és még annál is többet.

Soha nem gondoltam volna, hogy a síelés ennyi mindenre megtanít. Ez nem csak a győzelemről vagy vereségről szólt számomra. Hanem a fejlődésről, a csapatszellemről. Hiszem, hogy így lehet elérni a csúcsot.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy nagyon sokan álltak mellettem, akkor is, amikor nem jöttek a sikerek. Ezeknek az embereknek és partnereknek örökké hálás leszek. Köszönöm, hogy hittetek bennem. Életre szóló barátságokat kötöttem, és mindig széles mosollyal az arcomon fogok visszagondolni az emlékeimre.

Most izgatottan állok a jövő előtt, és remélem, sokatokkal találkozom majd. Köszönöm a végtelen támogatásotokat. Ez mindig nagyon sokat jelentett nekem és jelent a továbbiakban is.”

Pályafutása legemlékezetesebb pillanataiként a phjongcshangi ezüstérmet, valamint a 2014-2015-ös szezon világkupa-döntőjét idézte fel. Utóbbi során fordulatos csatát vívott a szlovén Tina Mazével.

A szezon utolsó versenye, a meribeli óriás-műlesiklás előtt 18 pont volt a hátránya Tina Mazéval szemben. Megnyerte a versenyt, Maze pedig csak harmadik lett, így megfordult a reláció és Veith nyerte nemcsak a szakági világkupát, hanem mindössze 22 pont előnnyel az összetettet is.


Érdekesség, hogy az összetett első négy helyén akkor végző versenyzők közül Mikaela Shiffrint kivéve mindenki visszavonult, ő azonban már egy új korszak sztárja. Mondhatnánk úgy is, hogy ő maga az új korszak. Veith érájának legjobbjaiból már csak Lara Gut-Behrami aktív. 

Ausztria a legsikeresebb alpesi sí nemzet. 1993 és Anita Wachter óta nem fordult elő, hogy ne lett volna a mezőnyben aktív osztrák összetett világkupagyőztes. Igaz, hogy Nicole Schmidhofer megnyerte a 2017-es Super-G, valamint a 2019-es lesikló világkupát, de az osztrákok ennél sokkal komolyabb eredményekhez vannak hozzászokva.

Egyelőre pedig se közel, se távol nem látszik egyetlen osztrák tehetség sem, aki akár csak nyomokban betölthetné a Veith és Hirscher visszavonulásával keletkezett űrt.


Hozzászólások