Alpesi sí - A hétvégén a söldeni női és férfi óriás-műlesiklással rajtol az alpesi-világkupa új szezonja
A hétvégén a söldeni női és férfi óriás-műlesiklással rajtol az alpesi-világkupa új szezonja
Fotó: Eurosport/Getty

A hétvégén a söldeni női és férfi óriás-műlesiklással rajtol az alpesi-világkupa új szezonja

HosszabbitásHosszabbitás
2020/10/16 13:55
A szokásoknak megfelelően hétvégén a söldeni női és férfi óriás-műlesiklással rajtol az alpesi-világkupa új szezonja, amelyben a szokásoktól eltérően a mostani télen szinte csak Európában lesznek versenyek.

A 2019/2020-as szezonnak a koronavírus-járvány miatt kurta-furcsa vége lett: a férfiaknál nyolc, a nőknél összesen tíz verseny, közte a teljes vk-döntő maradt el az időjárási körülmények, majd a pandémia nyomán. Ennek is volt köszönhető, hogy hosszú idő után mindkét nemnél a gyors számokban - lesiklásban, szuperóriás-műlesiklásban - erős sízők nyerték az összetettet.

A férfiaknál a norvég Aleksander Aamodt Kilde mindössze egy vk-sikerrel szerezte meg a nagy kristálygömböt, míg a nőknél az olasz Frederica Brignone összetett diadalához az is kellett, hogy a háromszoros bajnok amerikai Mikaela Shiffrin édesapja halála miatt az idény utolsó kilenc versenyén nem állt rajthoz.

shiffrin1.jpgFotó: Eurosport/Getty

A járvány már biztosan nyomot hagy a mostani szezonon is, ugyanis a nemzetközi szövetség (FIS) két hete bejelentette, hogy a 2020/21-es kiírásban mindössze egy nem európai helyszín lesz: a tervek szerint a nőknek február végén a 2022-es pekingi téli olimpia pályáján rendeznek tesztversenyt.

Észak-Amerikát az 1973/74-es idény után másodszor nem érinti a mezőny, kombinációt pedig 1977/78 óta először nem rendeznek. A szezon során, amennyire lehet, igyekeznek elkülöníteni egymástól a férfiakat és a nőket, továbbá a gyors- és lassú számok specialistáit is, hogy a járványhelyzetben a lehető legkevesebb interakcióba kerüljenek a síelők. A kivételeket a szezonnyitón kívül a tradicionális helyszínek - Wengen (lesiklás, szlalom) és Kitzbühel (lesiklás, szuper-óriásműlesiklás, szlalom) - jelentik majd.

wengen.jpgFotó: Eurosport/Getty

A járványhelyzet következtében szigorodnak az egészségügyi szabályok is: a versenyzőket a futamok előtt és közben rendszeresen tesztelik, a fertőzöttek pedig azonnal karanténba kerülnek a csapattársaikkal együtt. Utóbbiak akkor vehetnek részt egy adott versenyen, ha negatív teszteredményt produkálnak. A FIS meghagyta a jogot a szervezők számára az esetleges további szigorításokhoz is, így például Söldenben nem lesznek nézők. A svájciak pénteken közölték, hogy náluk sem engedik be a szurkolókat, így St. Moritzban, Crans-Montanában, Adelbodenben és Wengenben, valamint a világkupa-döntőben, Lenzerheidében is nézők nélkül bonyolítják majd le a versenyeket.

Az előzetes esélylatolgatások alapján a férfiaknál az elmúlt két vk-idényben összetettben második francia Alexis Pinturault sikerére van a legnagyobb esély, a 29 évesen pályafutása csúcsán lévő versenyző győzelmét Kilde mellett a technikai számokban erős, ugyancsak norvég Henrik Kristoffersen akadályozhatja meg.

Alexis Pinturault.jpgFotó: Eurosport/Getty

A nőknél továbbra is minden a söldeni viadalt hátsérülés miatt kihagyó Shiffrin végső sikerét ígéri: az amerikaiak még mindig csak 25 éves, 66-szoros vk-futamgyőztes szupersztárja amellett, hogy a lassabb számokban szinte verhetetlen, szuperóriás-műlesiklásban és lesiklásban is több világkupa-versenyen diadalmaskodott már. Fő kihívója Petra Vlhova lehet, azonban a szlovák sízőnek is előre kell lépnie a gyors számokban ahhoz, hogy komoly versenyre kényszerítse Shiffrint.

A szezon csúcspontjaként - jelen állás szerint - február 9. és 21. között Cortina d'Ampezzóban világbajnokságot rendeznek, ám az olasz szervezők korábban azzal a kéréssel fordultak a FIS-hez, hogy egy évvel halassza el a viadalt. Erről egyelőre nem született döntés.

A vk-idény a tervek szerint március 21-én Lenzerheidén zárul.

MTI

Hozzászólások