Alpesi sí - Shiffrin családi tragédiája és Vlhova sérülése miatt megnyílt az út Brignone számára az összetett felé
Shiffrin családi tragédiája és Vlhova sérülése miatt megnyílt az út Brignone számára az összetett felé
Fotó: Europress/AFP

Shiffrin családi tragédiája és Vlhova sérülése miatt megnyílt az út Brignone számára az összetett felé

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/02/26 20:06
A múlt hétvégén alpesi összetettben szerzett győzelmével Federica Brignone átvette a vezetést az összetett világkupában. Az olasz alpesi síző az édesapja halála miatt távolmaradó Mikaela Shiffrint előzi meg. Az összetettért szintén harcban álló Petra Vlhova sérüléssel küzd, így könnyen elképzelhető, hogy megnyílik az út Brignone előtt, hogy a női mezőnyben első olaszként megszerezze a nagy kristálygömböt. A férfiaknál is óriási küzdelem folyik az összetettért, hárman is 124 ponton belül állnak.

Hetekkel ezelőtt elképzelhetetlennek tűnt, hogy a nőknél verseny legyen az összetett világkupáért, olyan hatalmas előnnyel vezetett Mikaela Shiffrin. Egy szörnyű tragédiát követően osztottak újra lapot a többieknek, az amerikai édesapja egy szerencsétlen otthoni baleset következtében elhunyt, a gyászoló Shiffrin azóta nem versenyez. Egyelőre nincs pontos információ arról, mikor tér vissza a kétszeres olimpiai bajnok, rajthoz áll-e még egyáltalán az idei szezonban.

Mikaela Shiffrin szünetet tart édesapja váratlan halála miatt | Hosszabbítás

Édesapja váratlan halála miatt néhány versenyt kihagy a női alpesi sízők világkupa-sorozatából az összetettben vezető Mikaela Shiffrin. A 24 éves amerikai síző az Egyesült Államok sportági szövetségének bejelentése szerint egyelőre Coloradóban marad, a hétvégén Garmisch-Partenkirchenben sorra kerülő lesikló és szuperóriás-műlesikló vk-viadalokat kihagyja, visszatérésének időpontja egyelőre bizonytalan.

Federica Brignone kihasználta Shiffrin távolmaradását, és a jól sikerült Crans Montana-i hétvégéjének köszönhetően átvette a vezetést az összetett világkupában. Az olasz idén remek formában versenyez, több számban is biztosan gyűjtögeti a pontokat, így nem lenne meglepetés, ha az élen zárná a szezont, főleg, ha Shiffrin már nem térne vissza. Brignone legnagyobb ellenfele az amerikai mellett Petra Vlhova, aki 159 pontos hátrányban áll a harmadik helyen, a szlovák azonban térdsérüléssel küzd, így biztosan kényszerpihenőre kell mennie. Jelenleg nem egyértelmű, hogy mennyit kell kihagynia, valószínűleg két hét pihenőt kell beiktatnia, de az is elképzelhető, hogy befejeződött számára a szezon. Az mindenesetre biztos, hogy Brignone értékes pontokat szerezhet a következő versenyeken, és nagy előnyre tehet szert.

Brignone, Shiffrin és Vlhova mögött nagy az űr, őket a lesikló szakági világkupát már biztosan megnyerő Corinne Suter követi 521 pontos lemaradással. Amennyiben Shiffrin és Vlhova csak későn, vagy egyáltalán nem térnének vissza, akkor Federica Brignone személyében szinte biztosan új bajnokot avatunk.

Az olasz természetesen nem így szeretne összetett világkupát nyerni. Elmondta, nagyon reméli, hogy Shiffrin hamarosan visszatér, hiszen tudja, az amerikai mennyire szereti a sportágat. Persze a család az első, így a legfontosabb, hogy Shiffrin szerettei körében birkózzon meg a gyásszal.

000_1NW28W.jpg Fotó: Europress/AFP

A férfiaknál már a szezon előtt sejteni lehetett, hogy az elmúlt éveknél szorosabb harc várható a nagy kristálygömbért. Marcel Hirscher visszavonulása ugyanis hatalmas esélyt jelentett a mezőnynek, többen is arra pályáztak, hogy kihasználják az osztrák legenda búcsúját. Alexis Pinturault és Henrik Kristoffersen tűntek a legnagyobb esélyesnek, ők azonban korántsem teljesítenek hibátlanul az idén, így lehetőséget adnak a gyorsszám-specialistáknak, hogy hosszú idő után újra reális sanszuk legyen összetettet nyerni.

A norvég Aleksander Aamodt Kilde él eddig a legjobban ezzel az eséllyel. Mindössze egy versenyt nyert a szezonban, ennek ellenére vezeti az összetett világkupát. Kilde rendkívül stabil, ráadásul nagy előnye, hogy óriás-műlesiklásban is rendszeresen pontszerző, alig verik meg őt a szám specialistái, sőt már az is előfordult, hogy egy technikai számokkal teletűzdelt hétvégéről több pontot hozott el, mint legnagyobb riválisai.

000_1P00KF.jpg Fotó: Europress/AFP

Kristoffersen és Pinturault küzdenek azzal a teherrel, hogy Hirscher visszavonulásával ők váltak az összetett legnagyobb esélyeseivé. Pinturault a szezon során már háromszor esett ki szlalomban a második futamban, és óriás-műlesiklásban sem szerepel úgy, ahogy az előző években, így rengeteg értékes pontot hagyott veszni. Kristoffersen valamivel stabilabb, de azért nála is becsúsztak gyengébb eredmények. Azzal, hogy legutóbb Chamonix-ban kiesett szlalomban, a szakági világkupában is elveszítette előnye nagy részét, Clement Noel két pontra zárkózott fel, de Daniel Yule is belátható távolságon belül van.

Remélhetőleg nem lesz probléma a hátralévő versenyek lebonyolításával. A koronavírus miatt ugyanis a most hétvégi olaszországi női futamok máris veszélybe kerültek. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) közleménye szerint nem maradnak el a versenyek, viszont korlátozzák a nézők számát, az olasz sízőket és csapattagokat pedig folyamatos orvosi vizsgálatok alá vetik. Ennél is problémásabbnak tűnik a világkupa záró állomása, eredetileg ugyanis március végén Cortina d’Ampezzóban fejeződne be az idei világkupa-sorozat, Cortina azonban a koronavírus által érintett Veneto tartományban található.

Hozzászólások