Alpesi sí - Jön a két legnagyobb
Jön a két legnagyobb
Fotó: Europress/Getty

Jön a két legnagyobb


2015/01/13 14:10

Adelboden a múlt, mától Wengen a jelen, Kitzbühel pedig a jövő.

A szezon három legnagyobb versenye 2005, az adelbodeni óriás-málesiklás januárra tétele óta ilyen sorrendben követi egymást a naptárban (egyedül a 2007-es szezon volt a kivétel, amikor Wengen is Kitzbühel közé bekerült egy Val d'Isere-i lesiklás), és idén sincs ez másképp.

Mert világbajnokság ide vagy oda, az adelbodeni meredek, a Laubernhornrennen és a Hahnenkammrennen minden egyes szezonban a csúcspont, ezt a három versenyt akarja mindenki megnyerni - igaz ez főleg a lesiklókra és az utóbbi kettőre.

Wengenben a mai első edzéssel elkezdődött a hétvége, a legfontosabb hír, hogy Bode Miller tényleg rajthoz állt. A hátsérüléssel bajlódó amerikai korábban kétszer (2007, 2008) is nyerni tudott a Laubernhornon, így jobb helyszínt nem is választhatott volna a visszatérésre. Akik 2007 óta nyertek a legendás lejtőn, mind ott lesznek a rajtnál, így igen jó versenyre van kilátás. Egy évvel ezelőtt a hazai szurkolók legnagyobb örömére Patrick Küng nyerte a lesiklást (de az utóbbi hat évből négyszer is svájci versenyző ünnepelhetett, ráadásul négy különböző!), nyilván a legjobb forgatókönyv most is egy hazai diadal lenne a szervezők számára - na nem mintha különösebben aggódniuk kéne a nézőszám miatt. Wengenben 300 pontot osztanak ki: pénteken szuperkombinációban, szombaton lesiklásban, vasárnap pedig szlalomban hirdetnek győztest, nagy kérdés, hogy a pénteki futamon a Marcel Hirscher, Kjetil Jansrud kettősből melyik indul el. Vélhetően mindketten megpróbálják. (Az első lesiklóedzést egyébként Matthias Mayer nyerte Carlo Janka és Jansrud előtt.)

A wengeni szlalom után a mezőny átköltözik a másik legendás helyszínre, Kitzbühelbe. A Hahnenkamm királya, Didier Cuche (öt győzelem) visszavonulása óta ezen a lejtőn Dominik Paris és Hannes Reichelt tudott versenyt nyerni, tavaly a hóhiány miatt kicsit némileg átalakított pályán régen látott, két percen felüli idővel tudott győzni az osztrák - Michael Walchhofer 2006-os sikere óta ő volt az első hazai győztes. Az emlékezetes utolsó ugratóval rendelkező pályán (számtalan hatalmas bukás volt itt az elmúlt években is) Wengenhez hasonlóan három versenyt rendeznek, pénteken szuperkombináció (szuper G-vel, nem lesiklással!), szombaton a klasszikus lesikló futam, míg vasárnap műlesiklás vár a mezőnyre. A kitzbüheli verseny egyébként ebben az évben jubilál, hiszen ez lesz a 75. Hahnenkamm-Rennen - az osztrákok szinte biztosan nagy bulival készülnek.

Mi pedig mit is kívánhatnánk az előttünk álló két hétre? Jó időt, semmi egyebet.

Hozzászólások