WEC - Mindent tudni szeretnél a Le Mansról? Ime egy kis Le Mans-i kisokos
Mindent tudni szeretnél a Le Mansról? Ime egy kis Le Mans-i kisokos
Fotó: Europress/AFP

Mindent tudni szeretnél a Le Mansról? Ime egy kis Le Mans-i kisokos

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/06/06 14:14

Már csak néhányat kell aludni és újra felbőgnek a motorok Le Mans-ban.

 Az 1923 óta íródó történelmi versenyt valójában nem azért találták ki, hogy egymás ellen küzdjenek az autók. A cél eredetileg a megbízhatóság volt, a szervezők itt akartak lehetőséget nyújtani a gyártóknak, hogy egy-egy fejlesztés után zárt körülmények között tesztelhessék gépcsodáikat egy napon át. Száz évvel ezelőtt az autóipar még gyerekcipőben járt, és a mérnököknek kevés lehetőségük volt az elkészült modelleket finomítani. Így fordulhatott elő, hogy 1927-ben a győztes és a második helyezett között 350 kilométeres űr tátongott a verseny végére.

A szervezők elképzelése bevált, évről évre egyre többen érkeztek a helyszínre és megkerülhetetlen lett az esemény. 1936-ban maradt el először a futam a franciaországi általános sztrájk miatt. 1940-1948-ig a második világháború kényszerszünetet vágott, s ezután már csak egyszer, az 1968-as francia diáklázadások miatt maradt el a verseny.

Sok más mellett Le Mans adta az autósportnak a pezsgőzést is. Dan Gurney 1967-es győzelme után örömében megrázta az üveget, és hatalmas zuhanyt zúdított az ünneplő tömegre. Nem sokkal ezután pedig hollywoodi filmprodukció készült a heroikus küzdelemről Le Mans címmel, amelynek főszereplője Steve McQueen volt. Nemrég viszont Matt Damon és Christian Bale vitte újra filmvászonra Le Mans-t, amikor az 1966-os Ford vs. Ferrari csatát alkották meg. A rajongók a tervek szerint idén augusztusban láthatják az alkotást a mozikban.

079_IMG1000198308.jpgFotó: Europress/AFP


Az idei verseny is biztosan szikrázó lesz. Még egyetlen kilométert sem tettek meg az autók, de máris bekerültek a rekordok könyvébe; ugyanis először indul 62 autó és 186 versenyző a Le Mans-i 24 óráson.


Hozzászólások