Technikai - Spa-Francorchamps újra felkerült a térképre
Spa-Francorchamps újra felkerült a térképre
Fotó: Europress/AFP

Spa-Francorchamps újra felkerült a térképre

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/05/28 11:56
Most már hivatalos: 2022-ben közel 20 évi csend után megint lesz 24 órás motorverseny a legendás belga pályán.

1973-tól 30 éven át rendszeresen megrendezésre került a világ egyik legveszedelmesebb aszfaltcsíkján a megbízhatósági futam. Az új kor szavát meghallva, az FIM vezetősége erőfeszítéseket tett arra, hogy ismét bekerüljön a versenynaptárba Spa. Immár hivatalos, hogy 2022 júniusában folytatódik a patinás történet. Ehhez számos változtatást kell elvégezni a pályán, s emellett még a lebonyolítási rendszert is megváltoztatják, hiszen a tervek szerint pénteken 22:00 órakor rajtol el a mezőny. A rajongók vasárnap sem lesznek programok nélkül; 10 000 érdeklődőt várnak majd a helyszínre, amikor kipróbálhatják saját motorjaikkal a pályát.

A hír bejelentése új dimenziót nyit a bajnokságban. 6 futamra korlátozódik a versenynaptár, és fele-fele arányban rendeznek 24 órás és 8 órás versenyeket. Előreláthatóan Bol d’Or, Le Mans, Spa-Francorchamps, Sepang és Suzuka biztosan helyt kap, s hogy melyik lesz a hatodik forduló, arról később döntenek. Az új formátumtól azt várják, hogy növelje az érdeklődést a sorozat iránt, s új nemzetközi gyártókat, versenyzőket vonzzon a bajnokságba.

Francois Ribeiro, az Eurosport Events vezetője a bejelentés után boldogan állt a sajtó rendelkezésére. „Nagy nap ez a mai, Spa-Francorchamps az egyik legcsodálatosabb létesítmény, amit ajánlhatunk a partnereinknek. Tradicionális, mégis ultramodern pálya. Szerintem az ötlet is csodálatos, hogy pénteken 22:00-kor rajtoljon a mezőny egy hatalmas tűzijáték alatt. 2016 májusa óta zajlanak a tárgyalások, és örömmel jelenthetem be, hogy mindenki a tervünk mellé állt. Ezzel a döntéssel új fejezet kezdődik el Spa-Francorchamps és a mi életünkben is.”


Hozzászólások