Technikai - Ricciardo: Szükségem volt a változásra
Ricciardo: Szükségem volt a változásra
Fotó: Europress/AFP

Ricciardo: Szükségem volt a változásra

Klein RékaKlein Réka
2019/01/19 11:58

Az ausztrál pilóta csapatváltása mindenkit meglepett, hiszen váratlanul, szinte a semmiből jött. A döntés folyamatáról és okairól ő maga mesélt.

Augusztus 3., péntek. A nap, amikor Daniel Ricciardo az egész Forma–1-es világot megdöbbentette bejelentésével, miszerint 2019-től a Renault versenyzője lesz.

Az, hogy Ricciardo elhagyja a Red Bullt, egy ideje már valós lehetőség volt, de amikor a Mercedes bejelentette, hogy megtartja a Lewis Hamilton, Valtteri Bottas párost, nem úgy tűnt, hogy be fog következni. Néhány nappal a bejelentés előtt még ő maga sem tudta, hogyan fog dönteni.

Ami F1-es karrierje legnagyobb döntését illeti, Ricciardo beismeri, hogy több vonzó ajánlatot is kapott. Sőt, kettő olyat is, amire sosem számított.

„Tudtam, hogy a lehetőségeim száma csökken” – mondta a RACER-nek, visszagondolva az utolsó alkalomra, mikor a Red Bullt vezette a Hungaroringen, mielőtt meghozta a döntést. „Akkor már tudtam sem a Mercedes, sem pedig a Ferrari nem fog megtörténni. Szóval tudtam, hogy a Red Bull, a McLaren és a Renault között fog eldőlni, csak nem voltam még biztos benne.”

A meghozott döntés mindenkit meglepett, különösen a Red Bull csapatfőnökét, Christian Hornert, aki arra számít, hogy az ausztrál azon a héten aláírja a szerződéshosszabbítást. A Milton keynesi gyárban kérdéseket tettek fel és okokat kerestek Max Verstappen előrelépésével és az újabb szerződéshosszabbításával kapcsolatban. A holland úgy kapott új szerződést, hogy már a régi is hosszabb távra szólt, mint Ricciardoé.

Az ausztrál sok hasonlóságot lát a jelenlegi helyzet és aközött, amikor ő 2014-en megérkezett a csapathoz, és jobb volt, mint a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel. A régóta ott versenyző pilóta egy fiatal csapattárssal találja szembe magát, aki azzal a tudattal érkezett a csapathoz, hogy a jövőben ő lesz az első számú pilóta.

„Sosem láttam úgy a helyzetet, hogy megtörtem a csapatot. Szerintem abban az évben számomra a legnagyobb dolog az volt, hogy elértem azt, amire gondoltam, hogy képes vagyok és nekem ez volt a legörömtelibb.” – mondta Ricciardo

„Azelőtt nem mentem kifejezetten Seb ellen, de néztem fedélzeti kamerás videókat, és tudtam, hogy gyors és tehetséges, de úgy voltam vele, hogy szerintem ezt én is meg tudom csinálni, és tényleg hiszem, hogy képes vagyok arra, amire ő. Szóval nem lepődtem meg, amikor meg tudtam csinálni, de remek volt, hogy bebizonyítottam magamnak, hogy meg tudom csinálni, amit gondoltam.” – emlékezett vissza a kezdetekre.
„Azt gondolom, hogy Seb jól kezelte azt az évet. Biztos, hogy a zárt ajtók mögött kijött a frusztrációja, de akár nyertem, akár az olyan versenyek után, mint Bahrain, ahol megelőztem, vagy Monza, ahol jót csatáztunk, aztán megelőztem, mindig tisztelettel jött oda. Úgy volt vele: jó csata volt, keményen és tisztán küzdöttél." és ezt tisztelte. Biztos vagyok benne, hogy nem ilyennek akarta azt az évet.”

063_458047908.jpgFotó: Europress/AFP

„Szóval nem érzem úgy, hogy megbontottam volna a csapatot. Szerintem tisztelte azt, hogy egy kis tüzet hoztam a csapatba. Szerintem ez egy jel volt számára, hogy itt az ideje továbblépni, és én vagyok a következő srác a csapattal fog versenyezni.” – tette még hozzá az ausztrál.

2015-ben is remélték, hogy meg tudják tartani Vettelt, a Red Bull azt akarta, hogy Riccardo maradjon. A tárgyalások elhúzódtak, és a csapat úgy érezte, hogy minden szükséges engedményt megtett, hogy a 29 éves versenyző boldog legyen. Vajon a Red Bull mindent felajánlott?

„Nem tudom, gondolom közel volt ahhoz, amit akartam.” – ismeri el. „Volt néhány dolog. Amin igazán agyaltam, az az, hogy eredetileg egy két éves szerződést akartak adni. De már abban sem voltam biztos, hogy még egy évet akarok maradni, nemhogy kettőt. Magam miatt aggódtam, hogy meglesz-e a motivációm, hogy itt maradjak.”

„Azon gondolkoztam, hogy ha a Honda nem fog működni, akkor a következő év csak csalódottság lesz, és akarok-e még azután egy ugyanolyat évet, vagy egy kicsit jobb lesz? Szóval eleinte a két év volt, ami aggasztott, aztán úgy voltam vele, hogy oké, próbáljunk meg inkább egy évet, és ha a Honda működik, akkor meghosszabbítjuk. Ennyi.” – mesélt a döntéséről. „De az egy évet kockázatosnak éreztem. Úgy éreztem, hogy azzal nem érek el semmit, ha egy évre írok alá. Amiről azt gondoltam, hogy akarom, azt végül nem annyira akartam. Szóval sehogy sem álltam. A két éves szerződést nem igazán akartam, az egy éves szerződés pedig 12 hónap múlva ugyanebbe a pozícióba tett volna, amit szintén nem akartam, mert őszintén, kezdett kicsit fárasztóvá válni.”

Így a megmaradt lehetőségeire irányította a figyelmét. A McLaren jó lehetőségnek tűnt Ricciardo számára. Tudta, hogy nem fog olyan versenyképes autót kapni, mint amilyenben az elmúlt években ült, de még így is nehéz volt figyelmen kívül hagyni a McLaren jelenlegi formáját.

„A McLaren, mint egy csapat – volt néhány találkozóm velük – szerintem nagyon klassz emberek. Személyzetként nagyon kedvelem őket. Nem mintha a Red Bullt vagy bárki mást nem kedvelnék, de nagyon pozitív volt velük a tapasztalatom. De nyilvánvaló, és ők is elismerték, hogy még nem tartanak ott és valószínűleg túl optimistának tűnt volna odamenni. Ez kizárta őket.” – magyarázta.

066_DPPI_00118014_178.jpgFotó: Europress/AFP

„Aztán a Renault-val beszéltünk egy kicsit és végül csak összeállt számomra. Azt gondoltam, hogy rendben, ez egy gyári csapat, sokat fejlődtek, két év és egy biztos szerződés.” – mondta a végső döntéséről.

„Nem fogok hazudni: az, hogy Nico lesz a csapattársam, semmi esetre sem rossz dolog. Tetszett az ötlet. Mindig becsültem őt, mert juniorként együtt versenyeztünk és gyakorlatilag mindent megnyert. Szerintem a munkája a csapattal és a versenyzői tapasztalata segítheti a csapatot.” – dicsérte leendő csapattársát. „Tudom, hogy szuper motivált, mert van egy olyan statisztikája, amit senki sem szeretne, vagyis, hogy nincs még dobogója. Mindenki tudja, hogy elég jó ehhez. Szóval motivált lesz, és az érkezésem csak még motiváltabbá fogja tenni, de szerintem ez csak erősíteni fog minket és a gyors fejlődést a pályán.”

„Megfelelőnek tűnt és úgy gondoltam: Tudod mit? Ez az!" Eljutottam arra a pontra, amikor az éreztem, hogy szükségem van a változásra, és arra, hogy kiszakadjak a rutinból. Furcsán hangzik és az emberek nem is értik, hogy lehet az F1 unalmas vagy válhat rutinná, de szerintem ez olyan, mint bármi más. Gyerekként a suliban is állandóan ugráltam, és sosem voltam elégedett azzal, amit csináltam, mindig valami mást akartam. Gondolom, elértem arra a pontra. Ugyanaz a csapat, ugyanazok az emberek, és úgy voltam vele, hogy rendben, most valami másra van szükségem. Egy kicsit izgága vagyok.” – tette hozzá az ausztrál.

A közvélemény még most is úgy gondolja, hogy Ricciardo számára nem lesz egyszerű ismét nyernie a következő két szezonban, látva a Renault teljesítménybeli hátrányát a top három csapathoz képest 2018-ban. De a pilóták is emberek, a hétszeres futamgyőztes pedig elismerte, hogy az új munkahely választását 50%-ban a teljesítmény és 50%-ban a személyes dolgok befolyásolták.

Szerintem, ha csak a személyes dolgokra figyelek, akkor a McLaren igazán megnyerő választás lenne bárkinek. De nyilvánvalóan fontos a teljesítmény is.” – mondta Ricciardo. „A bemutató és minden, amit a Renault megelőlegezett… Mind tudjuk, hogy még dolgozniuk kell a kasztnin és a motoron, de amit nekem mutattak, amit az elmúlt két évben csináltak, amikor ezt papírra vetették, ez mind összeállt és az elképzelt utuk elég reálisnak tűnik, ha ennek van értelme.”

„Úgy tűnt, hogy tényleg működhet.”

Hozzászólások