Moto GP - Rossi hosszabbított, kezdődik a szezon
Rossi hosszabbított, kezdődik a szezon
Fotó: Europress/AFP

Rossi hosszabbított, kezdődik a szezon

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2016/03/19 16:27

Ahogy a Formula-1 mezőnye, úgy a MotoGP is ezen a hétvégén startol el. A 2016-os szezon bizonyára rengeteg izgalmat tartogat számunkra, több szabályváltozás is történt tavalyhoz képest - kissé megváltoznak majd az erőviszonyok.

Azt, hogy mi az ideális erősorrend, valószínűleg nem Katarban fogjuk megtudni. A losaili futam ugyebár villanyfényes, az éj leple alatt rendezik, ami a különböző motorokra különböző hatást gyakorol. Az alacsony hőmérsékleten bizonyára máshogy reagálnak majd az új Michelin-abroncsok, ahogy az erőforrások is más teljesítményt adnak le, mint mondjuk egy forró délutánon. Szokás szerint csalóka lesz tehát a kép az első futam után, de gyorsan fussunk végig, mi a helyzet a mezőnyben.

Az eddigi szabadedzések alapján az szembetűnő, hogy a Ducati bivalyerős. Ha a csúcssebességeket vesszük alapul, akkor az első hét motor Ducati: Iannone 350,3 km/h-s eredménnyel a legjobb, Bradley Smith a legjobb nem Ducatis, az ő Yamahája 339,5-öt tud - nagyon komoly különbség. Az olasz gyártónál jól sikerültek a fejlesztések, valamint az új elektronikához is talán ők alkalmazkodtak a legjobban - eddig minimum négyen ott vannak a top 10-ben a Ducatik közül, de ez a szám akár nőhet is.

A Honda kegyetlenül szenved. Habár valószínűleg Marquez és Pedrosa altat is egy kicsit, várhatóan ez nem az ő évük lesz. Ami pedig a motort illeti: idén valamivel szelídebb lesz majd a Honda-erőforrás, a két repsolos végsebessége csökkent is a tavalyihoz képest.

Üde színfolt lehet majd Maverick Vinales a Suzukival, aki az összes teszten biztató tempót diktált, emellett pedig a Honda és a Yamaha is szeretné majd a későbbiekben szerződtetni - Vinales azt nyilatkozta, hogy nagyjából 6 versenyt szeretne még várni, mire eldönti, hosszabbít-e a Suzukival. Ha az idei motor nem elég jó ahhoz, hogy versenyképes legyen, akár a távozás mellett is dönthet (ez azért még a jövő zenéje).

Az viszont biztos, hogy Valentino Rossi marad a Yamahánál. Korábban azt mondta, hogy kivár és csak később dönti el, marad-e, ma reggel viszont hivatalosan is bejelentették: 2 éves szerződést írt alá a Yamahával.

"Nagy örömmel jelenthetem be, hogy a Yamaha és én meghosszabbítottuk a szerződést és közösen folytatjuk majd a munkát a MotoGP-ben a következő két évben. Nagyon elégedett vagyok a döntéssel, mert mindig is az volt a tervem, hogy a lehető legtovább legyek a motorsportban úgy, hogy versenyképes vagyok és élvezem is egyben. (...)"

"Szeretnék egy hatalmas köszönetet mondani a szurkolóimnak, akik minden lépés során mögöttem állnak, nagyon különlegessé téve számomra minden versenyt. Ezentúl is nyomom majd tovább minden versenyen, így továbbra is együtt élvezhetjük majd a MotoGP-t még néhány éven keresztül." - mondta Valentino Rossi.

Jorge Lorenzo kirobbanó formában Katar előtt

Ez a hír bizonyára sokaknak okoz örömöt világszerte, de további kérdéseket is felvet. Mivel az ő helye már biztos a hangvillásoknál, ezek után Lorenzón lesz majd a sor, hogy hosszabbítson. A spanyol korábban már jelezte, hogy szeretné folytatni kapcsolatát a Yamahával, de a pletykák szerint vannak más kérői is. Ugyan ezt senki sem erősítette meg, állítólag a Ducati szívesen látná őt - nem kevés pénzért cserébe. A tavalyi évből kiindulva a Yamaha tűnik a legjobb motornak a mezőnyben (habár a Ducati kétségtelenül fejlődik), így a győzelemre is náluk van a legnagyobb esélye - az olaszok mellett főleg a pénz szólna. Meglátjuk, számára melyik tényező a legfontosabb.

Egyelőre talán neki kell a legkevésbé aggódnia, hiszen ahogy a tesztek során, úgy most is szárnyal. Hosszú távon legalább 0,6 másodperccel gyorsabb mindenkinél körönként és elképesztően magabiztos - nehéz lenne most másra fogadni a futam előtt. Amennyiben vasárnap győzni tud, akkor Casey Stoner után ő lesz az első, aki egy évzáró futam után a rákövetkező évadnyitót is meg tudja nyerni - ez az ausztrál klasszisnak 2009-ben egy Ducati nyergében sikerült. A zsinórban két futamgyőzelem is ritka manapság a MotoGP-ben: tavaly Marc Marquez tudott egymás után két versenyt megnyerni (Sachsenring és Indianapolis).

Sokak szerint talán minden idők egyik legjobb szezonjára van kilátás 2016-ban. A mezőny még sohasem volt ilyen erős, a motorok között is egyre kisebb a különbség, plusz Rossi és Marquez révén a körítés, a show is adott. Ha csak fele annyira lesz emlékezetes ez az esztendő mint a tavalyi, akkor nem fogunk unatkozni.

A téli tesztekről bővebben itt, itt és itt olvashatsz.

Hozzászólások