Moto GP - MotoGP: Vinales őrületes hibája is kellett a bajnok sikeréhez
MotoGP: Vinales őrületes hibája is kellett a bajnok sikeréhez
Fotó: Europress/AFP

MotoGP: Vinales őrületes hibája is kellett a bajnok sikeréhez

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2019/10/27 17:42
Már csak két verseny van hátra a 2019-es szezonból a gyorsaságimotoros-világbajnokságon - a legfőbb kérdésekre már választ kaptunk, de jó futamokban azért még reménykedhetünk.

Jelenleg épp Ázsiában van a mezőny, hiszen Thaiföld, Japán, Ausztrália és Malajzia is otthont ad egy-egy futamnak a bajnoki hajrában. A kontinens változtatásával azonban bizonyos már Európában is látható dolgok nem cserélődtek ki. Ilyen volt a győztes kiléte is.

Marc Marquez Buriramban győzelemmel biztosította be bajnoki címét, Japánban szintén nyert, méghozzá mindkét alkalommal Quartararót legyőzve. Phillip Island is az övé lett, de ott már nem a fiatal francia trónkövetelővel kellett megbirkóznia (mert a rajt után Quartararo bukott Petruccival együtt), hanem Maverick Vinalesszel. Utóbbi azért is volt különösen érdekes, mert a Yamaha spanyolja az utolsó körben még megpróbálta visszaszerezni az első helyet, ám nagy igyekezetében buta hibát vétett és elesett. A szokatlan eset miatt nagyon bánkódhat, hiszen nagy harcban van Rinsszel az összetettbeli 3. helyért, ám így most pont nélkül maradt. A második helyet így Crutchlow örökölte meg, a dobogó legalsó fokára pedig a hazai pályán versenyző Jack Miller állhatott fel. Csapattársa, a kategóriaújonc Bagnaia idei legjobb teljesítményét produkálva a 4. lett, majd Mir és a szárnyaló Apriliával brillírozó Iannone következtek. Valentino Rossi a 400. versenyét teljesítette, ráadásul a rajt után még vezette is a mezőnyt, ám sok más pozitívumot nem nagyon jegyezhetett fel magának. A Nakagamit helyettesítő, első hondás hétvégéjét futó Johann Zarco pedig egy biztató 13. helyet tudott felmutatni.

Lorenzo Dalla Porta lett a 2019-es Moto3-as világbajnokLorenzo Dalla Porta lett a 2019-es Moto3-as világbajnok Fotó: Europress/AFP

De nem ez volt a legfontosabb esemény a hétvégén: sokkal inkább mondható annak a Moto3-as verseny, amely végén világbajnokot avattak. Ehhez persze kellett Aaron Canet hibája is: a spanyol a szezon utolsó harmadában többször is bukott, Ausztráliában ráadásul már a második körben eldobta a vasat. Innentől érezhető volt, hogy meglehet az elsőség Dalla Portának, aki nem óvatoskodott, hanem odatette magát. Az olasz győzelemmel biztosította be a bajnoki címét, így (relatíve) kiegyensúlyozott és erőteljes teljesítményének köszönhetően megérdemelten lett a legjobb a "kicsik" között.

Ez azt is jelenti, hogy már csak a Moto2-ben ismeretlen a bajnok kiléte - de érezhetően Alex Marquez lehet a befutó. A spanyol visszafogott versenyt futott Phillip Islanden (csak 8. lett), egy héttel korábban pedig 5.-nek intették le. Megfigyelhető tehát egy kis visszaesés a teljesítményében, de attól még szépen gyűjtögeti a pontokat. 28 egység az előnye Lüthi előtt, így nem kell extrát hoznia a hajrában - ellentétben svájci kollégájával. Lüthi ráadásul még a feltámadó Binderrel is küzdhet, aki ezúttal nyerni tudott - méghozzá Jorge Martinnal közösen hozták össze a KTM duplát a kenguruk földjén.

A következő fordulót november 3-án rendezik majd, a malajziai Sepangban.

Eredmények:

MotoGP (27 kör, 120,1 km):
1. Marc Marquez (spanyol, Honda) 40:43.729 perc
2. Cal Crutchlow (brit, Honda) 11.413 mp hátrány
3. Jack Miller (ausztrál, Ducati) 14.499 mp h.

Moto2 (25 kör, 111,2 km):
1. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) 38:53.277 perc
2. Jorge Martin (spanyol, KTM) 1.968 mp hátrány
3. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) 6.021 mp h.

Moto3 (23 kör, 102,3 km):
1. Lorenzo Dalla Porta (olasz, Honda) 37:45.817 perc
2. Marcos Ramirez (spanyol, Honda) 0.077 mp hátrány
3. Albert Arenas (spanyol, KTM) 0.088 mp h.
Hozzászólások