Moto GP - MotoGP, Silverstone: Marquezt az utolsó méteren verték meg!
MotoGP, Silverstone: Marquezt az utolsó méteren verték meg!
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Silverstone: Marquezt az utolsó méteren verték meg!

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2019/08/25 18:04

Idén már nem először tapasztalhattuk meg, hogy Marc Marquez közel sem verhetetlen: Silverstone-ban ezúttal Alex Rins lepte meg és húzta be a győzelmet egy parádés előzéssel az utolsó kanyarban.

Ausztriában Andrea Dovizioso a már-már szokásos forgatókönyvet követve az utolsó kör utolsó kanyarjában tudta legyőzni Marquezt. Az olasz motoros erre már több alkalommal is képes volt korábban, rajta kívül azonban nem sokan mondhatják el magukról, hogy le bírták volna győzni a spanyol zsenit egy ilyen közelharc során. Ebbe a nem túl bő klubba csatlakozik most Alex Rins, aki a Suzuki nyergében történelmi tettet hajtott végre a brit futamon.

Kezdjük az elején: két esélyes egyből a rajt után kiszállt a versenyből. Fabio Quartararo megcsúszott az első kanyarban, majd Dovizioso ráhajtott a motorjára és hatalmasat esett - már nem tudta kikerülni az előtte sikló gépet. Az olasz elvesztette az eszméletét és csúnyán megütötte magát, Ducatija pedig lángokba borulva vágódott a kavicságyba - a versenyző szerencsére nagyjából rendben van, de vélhetően érezni fogja még az ütés hatásait a következő hetekben. Mindez az élen haladó Marc Marquez szempontjából jó hír volt, hiszen a két legerősebb versenytempóval bíró vetélytárs kiszállt. Mardt viszont valaki, akivel nem számoltak: Alex Rins.

A Suzuki versenyzője nem ment bele felesleges csatározásokba, hanem beállt a címvédő mögé és türelemmel várt. A hajrában aztán a célegyenesre fordulva megpróbálkozott egy őrült manőverrel a külső íven - mint kiderült, azt hitte akkor van vége a futamnak. A kivetítőkre pillantva azonban rá kellett döbbennie, hagy van még 2 kör hátra és a háta mögött érkezik Vinales is a Yamahával. Néhány kisebb hiba után azonban összeszedte magát és az utolsó kör végén ismét próbálkozott. Marquez végig szűken fordult, védte a belső ívet, a kigyorsításra viszont már nem figyelt eléggé, így Rins ezt kihasználva az utolsó centiken tudott elé kerülni és 13 ezreddel (!) előbb érte el a célvonalat. Amikor már épp kezdtük volna elkönyvelni azt, hogy ő még nem érett meg erre a feladatra és ezúttal alulmarad honfitársával szemben, egyszer csak húzott egy hatalmasat és elképesztő sikert aratott. Legendás befutó, óriási teljesítmény - ezt nem sokan tudták volna utána csinálni.

Alex Marquez váratlanul bukott Silverstone-ban.Alex Marquez váratlanul bukott Silverstone-ban.Fotó: Europress/AFP

Ez a pofon mondjuk főleg csak Marquez egójának fájhat, akit egyre többször kapnak el így mostanában. A presztízs mellett viszont vannak pontok is, ezek pedig Marquez szerint többet számítanak. Nem is volt nagyon letörve, hiszen Rins nem veszélyes rá az összetettben és így is csak 5 pontot kapott tőle - bőven nyeregben van a Honda üdvöskéje. Vinales egy jó hajrával harmadikként zárt, Valentino Rossi pedig 5. lett.

A két kisebb kategória viszont összetettbeli drámákat hozott. A Moto2-ben Alex Marquez bukott vezető helyről; a Moto3-ban pedig Arenas ütötte ki a mezőnyben megbújó Canetet. Előbbinél ezt Augusto Fernandez használta ki a legjobban, aki egy pazar előzés után legyőzte Navarrót és nyerni tudott. Utóbbinál Dalla Porta azonban rosszul jött ki a hajrából és "csak" harmadikként zárt - így közel 10 ponttal adott kevesebbet Canetek, mint amennyit amúgy adhatott volna.

A világbajnokság Misanóban folytatódik majd szeptember 15-én.

Hozzászólások