Moto GP - MotoGP, Silverstone: Marquez elfüstölt, Dovizioso az élen
MotoGP, Silverstone: Marquez elfüstölt, Dovizioso az élen
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Silverstone: Marquez elfüstölt, Dovizioso az élen

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2017/08/27 19:01

Az osztrák verseny után újabb intő jel a világ számára Dovizioso mostani sikere. Az olasz motoros újabb mesteri teljesítményével szép csöndben átvette a vezetést az összetettben is - ez történt Silverstone-ban, a MotoGP idei tizenkettedik állomásán.

A nullázott versenyek száma talán a legfontosabb statisztika, amit hosszú távon néznünk kell, amennyiben a világbajnoki pontversenyről van szó. Az, hogy valaki gyors és sok futamot nyer, önmagában kevés: itt kiegyensúlyozottnak kell lenni mindvégig, csak egészen minimális számú hiba megengedett.Tavaly a bajnoki cím bebiztosításáig Marquez nem zárt pont nélkül versenyt, de a korábbi esztendőkben is legfeljebb kettő (de jellemzően inkább csak egy) hiba fért bele az aktuális győztesnek a szezonban - de hogy miért is fontos ez? Hát leginkább azért, mert ez a mostani motorhiba eredményezte a címvédő spanyol motoros idei harmadik DNF-jét. Azaz ha csak az elmúlt évek trendjeiből indulunk ki, akkor ő gyakorlatilag szinte már most elszórta az év végi elsőséget.

Jó, ez így természetesen nem igaz, hiszen még rengeteg van hátra a bajnokságból és elenyésző a hátránya a spanyolnak, de mégis. Ha csak a hibákat nézzük, akkor az élmenők közül Marquez hárommal áll a legrosszabbul, Rossi és Vinales 2-2-vel követik őt - egyedül a listavezető rontott csak egyszer, ami a számok alapján még épp belefér. További érv Dovi mellett, hogy az olasz kiegyensúlyozott és emellett a legtöbb győzelemmel is ő rendelkezik most már: 4. alkalommal intették le elsőként 2017-ben, Marqueznek és Vinalesnek mindössze 3-3 sikere van idén. Dovi csak a pódiumok számában marad el a riválisaitól valamelyest - nem sokára meglátjuk, mi fog dönteni ebben a nagyon szoros csatában.

Azt minden esetre látni kell, hogy Dovizioso élete formájában van és ezúttal is egy nehéz versenyt nyert meg. Együtt maradt az élboly - csak Rossi lógott meg a rajt után, de aztán őt utolérték -, így a vb éllovasai egymással küzdhettek meg a pontokért. A kulcs a gumik megóvása, beosztása volt a hajrára, ami a jelek szerint a Ducati motorosának ment a legjobban. Dovi az utolsó körökben megverte mind a két Yamahát és megérdemelten nyert. Ez a létező legrosszabb forgatókönyv volt Marquez számára, aki alatt ugyebár elfüstölt a Honda és emiatt a spanyol pontelőnyének is lőttek. Dovi 9 ponttal előzi most meg 2016 bajnokát, ami remek hajrát ígér nekünk a folytatásban.

Marquez bajban? Ennyi hiba után nem szokás bajnoki címet szerezni

A Yamahák határozottan jobban mentek, mint Ausztriában. Az akkori lebőgésük után Rossi gyakorlatilag kiszállt a vb-küzdelemből - erre Silverstone-ban majdnem visszajött. Egy darabig úgy nézett ki, hogy 12 pontosra is ledolgozhatta volna hátrányát a Doctor, ám elfogytak a gumijai és Dovi, valamint a csapattárs Vinales is elmentek mellette. Vale elégedett volt, hiszen a cél a dobogó volt és az sikerült is, viszont hátránya így is 26 pont honfitársával szemben, ami elég sok. Rossi egyébként most futotta 300. nagydíját a világbajnokságon, ami elképesztő rekord - nem kellett volna sok hozzá, hogy a dobogó tetején ünnepelje ezt a szép kerek számot. Vinales is elégedett lehet, a fiatal spanyol jól ment és második lett. 13 pontra van Doviziosótól - az első három együtt, közülük bárki nyerhet, a negyedik Rossi végső sikeréhez viszont egy kisebb csoda kéne.

A kisebb kategóriákban továbbra is haladunk a bajnokavatás felé. A Moto3-ban Mir szerencsésen jött ki a futamot lezáró piros zászlóból, így riválisa, Fenati előtt zárt. Ez azt is jelenti, hogy előnye nem csökkent, vagyis inkább nőtt, tehát hamarosan akár kezdheti is az ünneplést a tehetséges spanyol. A Moto2-ben is hasonló volt a helyzet, hiszen Lüthi nem tudta megelőzni Morbidellit - ám az is eldőlt, hogy már csak ők ketten maradtak versenyben a címért. Alex Marquez ugyanis vezető helyről bukott és ezzel leírta magát összesítésben (ez nem a Marquez-tesók napja volt, az biztos). A kicsiknél végül a Fenatit üldöző Aaron Canet örülhetett; míg a középső kategóriában a MotoGP-s szerződést kapó (LCR Racing) Nakagami zárt az élen.

A világbajnoki küzdelem szeptember 10-én folytatódik, Misanóban.

Hozzászólások