Moto GP - MotoGP, Sepang: Vinales oktatta a mezőnyt, Alex Marquez is bajnok lett
MotoGP, Sepang: Vinales oktatta a mezőnyt, Alex Marquez is bajnok lett
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Sepang: Vinales oktatta a mezőnyt, Alex Marquez is bajnok lett

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2019/11/03 12:52
Malajziába látogatott a MotoGP mezőnye, ahol az utolsó bajnoki cím sorsa is eldőlt, hiszen a Moto2-ben Alex Marquez bebiztosította összetett elsőségét.

Még mielőtt belevetnénk magunkat a futamok történéseibe, emlékeznünk meg a szombati nap tragikus eseményéről: az Asia Talent Cup futamának első körében ugyanis az összetett harmadik helyén álló és egyben bajnoki címért harcoló Afridza Munudar bukott és az életét sajnos már nem tudták megmenteni az orvosok. A 20 éves indonéz motoros halála így rányomta a bélyegét a hétvége hátralévő részére.

Zarco lett a sepangi hétvége kellemes meglepetése a Hondával.Zarco lett a sepangi hétvége kellemes meglepetése a Hondával. Fotó: Europress/AFP

A királykategóriában megállíthatatlannak bizonyult egy spanyol motoros - aki most kivételesen nem Marc Marquez volt. Maverick Vinales ugyanis nagyszerű hétvégét fogott ki és múlt heti hibáját javítva, ellenállhatatlanul húzta be idei második futamgyőzelmét. Az időmérőn még úgy tűnt, hogy a többi Yamaha is ilyen erős lehet majd, ám Morbidelli és Quartararo versenytempója ezúttal kevés volt (a 6-7. helyeken futottak be) - Rossi küzdött nagyot a dobogóért, ám a Doctor végül csak negyedikként futott be.

Marquez a kvalifikáción hatalmasat esett, de megúszta komolyabb sérülés nélkül - de csak a 11. helyről vághatott neki a versenynek. A spanyol aztán egy jó rajttal előre került, ahol Millerrel küzdött nagyot. Feltartották, így Vinales már ki tudott motorozni egy kis előnyt vele szemben, ezt pedig az idei bajnok a végén már nem tudta behozni. Vinales elképesztő versenytempóval diadalmaskodott, teljesen megérdemelten. Az első két helyezettől távol végül Dovizioso futott be harmadiknak, majd Rossi és Rins volt a további sorrend. Miller visszaesett és 8. lett. A nap drámája viszont Zarco nevéhez fűződik: a francia a 7. helyért készült támadni, amikor hirtelen bevetődött mellé Joan Mir és kilökte őt. Zarco kiesett, Mir pedig hosszúkörös büntetést kapott.

Alex Marquez lett a 2019-es szezon Moto2-es világbajnoka.Alex Marquez lett a 2019-es szezon Moto2-es világbajnoka. Fotó: Europress/AFP

A Moto2-ben is ledőlt a bajnoki cím sorsa. Habár az összetett második helyén álló Binder őrületes tempót mutatva megérdemelten tudott nyerni, mögötte Alex Marquez lett a második és így behozhatatlan lett a pontfölénye a záróforduló előtt. A kisebbik Marquez testvér így a 2014-es Moto3-as vb-címe után másodszor lett bajnok - szintén egyszerre Marc Marquezzel. Alex így tehát 5 éves kemény munkával ért fel a csúcsra a középső géposztályban, ahol nagyon megérdemelte már a sikert. A tervek szerint pedig jövőre marad majd megvédeni a címét a Marc VDS csapattal.

A Moto3-ban Lorenzo Dalla Porta elképesztően sikeres ázsiai turnét zárt: burirami második helye után zsinórban három futamgyőzelmet szerzett (úgy, hogy azelőtt összesen csak egy első helye volt a szezon korábbi részében). Gyakorlatilag itt nyerte meg magának a vb-t, Canet összeomlását látva pedig úgy tűnik valóban a legjobb helyre került ez a cím 2019-ben. A verseny hajrájában Vietti sokat esett vissza, így meg kellett elégednie az 5. hellyel - az ő balszerencséjét Sergio Garcia, a mezőny végéről rajtolő Masia, valamint Ai Ogura tudták kihazsnálni. Canet a 8. lett, megelőzve a szintén leeresztő Arbolinót.

A szezonzáróra hagyományosan Valenciában kerül sor, méghozzá november 17-én.

Hozzászólások