Moto GP - MotoGP, Sepang: Morbidelli bajnok, Marqueznek csak 4 pont kell
MotoGP, Sepang: Morbidelli bajnok, Marqueznek csak 4 pont kell
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Sepang: Morbidelli bajnok, Marqueznek csak 4 pont kell

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2017/10/29 15:11

Újabb bajnokot avattunk a világbajnokságon, méghozzá a Moto2-ben: Franco Morbidelli csatlakozott a Moto3-as győztes Joan Mirhez, és ő is bebiztosította előnyét a szezonzáró előtt. Egyedül a MotoGP-ben nem dőlt még el a bajnoki cím, a nagyok ráadásul a két kisebb kategóriától eltérően nem száraz pályán, hanem esőben feszültek egymásnak a maláj pályán.

A Ducati rohamléptekben fejlődik. Casey Stoner sikerekben gazdag időszaka után hosszú böjt következett a bolognai gyártó számára, ám a sok pénz és a rengeteg munka most látszik csak kifizetődni. Korábban teljes szezonok mentek el úgy, hogy legfeljebb egy-két dobogós eredménynek örülhettek, majd Gigi Dall'Igna érkeztével minden megváltozott. Tavaly a Ducati erejéből már két futamgyőzelemre is futotta (egyet Iannone, egyet pedig Dovi mutatott be), aztán elérkeztünk az idei szezonhoz, amelyik igazából még csak véget sem ért, máris minden képzeletet felülmúl az ő szempontjukból. Egy futammal a vége előtt ugyanis Andrea Doviziosónak van a legtöbb győzelme a mezőnyben Marc Marquezzel karöltve - az olasz motoros 6 alkalommal állhatott fel a pódium legfelső fokára.

Tovább erősítheti bennünk a Ducati erősségéről szőtt gondolatokat, hogy Sepangban ráadásul nem csak hogy Dovit intették le elsőként, hanem mögötte a csapattársa, Jorge Lorenzo gurult be. Utóbbi ráadásul akár kaparhatott is volna élete első ducatis sikeréért, ám hibáját követően jobbnak látta, ha inkább nyugton marad és hagyja a csapattársát érvényesülni. Lorenzo gumijai elfogytak a végére, ami jól jött Dovinak, aki így fontos pontokhoz jutott a Marquez ellen folytatott harcban. Csak a csillagok szerencsés állásának köszönhető, hogy sikerült egy minimális esélyt hagyniuk maguknak az utolsó fordulóra. Bár a bizakodással csak óvatosan, Marquez gyakorlatilag ha csak végiggurul nyugodt tempóban, nagy valószínűség szerint akkor is bajnok lehet.

A spanyol számára nem ez volt a legerősebb hétvége, ám gyengélkedése össze sem hasonlítható Dovi múlt heti szenvedésével. Marquez elmondta, hogy a Hondával most sem szárazon, sem vízen nem volt meg a győzelemhez szükséges tempója, ám ez a 4. hely amit összegereblyézett, így is egész jól mutat.Előtte az élete második MotoGP-s dobogóját szerző Johann Zarco jött be, aki a legjobb yamahás lett - nagyon szépen óvta meg a gumijait és jó tempót talált a hajrára, ennek köszönhette ezt a szép eredményt. Ha tehát Zarco nincs, akkor Marquez már most bajnok lenne, így viszont meg kell várnunk Valenciát ahhoz, hogy kihirdethessük a végső győztest.

Zarco még a tavalyi Yamahával is legyőzte márkatársait, idén másodszor végzett dobogón

Habár ha a 2006-os eseményekből indulunk ki, akkor kijelenthetjük: semmi sem dőlt még el. Akkor Valentino Rossi magabiztos előnnyel utazhatott Valenciába, ám ott elesett és a bajnoki címet végül az azóta sajnos elhunyt Nicky Hayden zsebelhette be. Marquez előnye most is nagy, mindössze 4 pontot kell szereznie hazai pályán ahhoz, hogy bebiztosítsa elsőségét - finoman szólva neki áll a zászló, de várjuk ki a végét, miként zárul ez az őrült szezon.

Zarco kivételével ismét hatalmas csalódást okoztak a Yamahák. Valentino Rossi esőmenőként lett 7., míg Vinales csak a 9. lett. Utóbbi a futam egy pontján még attól is tarthatott, hogy az élete első MotoGP-s versenyét futó Michael van der Mark megcsípi - a Superbike-ból érkező (és Folgert helyettesítő) holland az utolsó helyről indult és végül nem szerzett pontot. Ami viszont egyértelmű, az a bukás. A japánok idei motorja nem lett túl jó és ez bizonyos helyszíneken, bizonyos körülmények között nagyon is erősen érződött. Ez az év számukra kuka - jövőre lehet ismét próbálkozni.

Jár viszont a dicséret Daniel Pedrosának, aki a pole-pozíció mellé végül begyűjtött egy 5. helyezést, ami idén tőle nem is számít rossznak. Mögötte a futamot egy technikai hiba miatt csak a boxból kezdő Danilo Petrucci fejezte be, aki ezzel a teljesítményével a mezőny egyik legnagyobb hőse volt.

Franco Morbidelli lett a világbajnok 2017-ben a Moto2-ben

A Moto2-ben bekövetkezett az, amire számítani lehetett, ám sajnos nem épp úgy, ahogy szerettük volna. A svájci Tom Lüthi ugyanis el sem tudott indulni a versenyen, hiszen az egyik edzésen nagyot esett és eltört a lába. Ennek következtében Morbidelli automatikusan bajnok lett, hiszen onnantól már Lüthi sehogyan sem tudott volna annyi pontot gyűjteni, mint ő. Az olasz így kisimultan várhatta a futamot, ami gyakorlatilag ugyanúgy zárult, mint a Phillip Island-i forduló. Oliveira ismét elvert mindenkit, Morbidelli pedig ezúttal is Brad Binderrel kényszerült megmérkőzni a 2. helyért és most is ő maradt alul. A kettős KTM-siker ellenére azonban minden oka megvolt az örömre a brazil-olasz motorosnak, aki teljesen megérdemelten lett bajnok. Valentino Rossi is gratulált neki a leintés után (Morbidelli is az ő akadémiáján edződik), Franco pedig a leintést követő nyilatkozatában rögtön azzal kezdte: sajnálja, ami Tommal történt - nem így kellett volna ennek alakulnia. Ez viszont a tényen nem változtat: Stock 600-as Európa-bajnoki címe mellé most már egy Moto2-es vb-sikert is elkönyvelhet.

Az Ausztrál Nagydíj óta Joan Mir is világbajnoknak mondhatja magát, de ez nem jelenti azt, hogy elkezdene lazítani - sőt! Ő nyerte az időmérőt és a versenyt is Malajziában, így összesen 10 győzelemnél jár már idén. Félelmetes dominancia. A hajrában Jorge Martinnal és Enea Bastianinivel kellett megküzdenie, de a két rivális nem bírt vele. Martin ráadásul még mindig élete első futamgyőzelmére vadászik, ami egyszerűen nem akar neki összejönni, pedig próbálkozik már egy ideje.

A gyorsaságimotoros-világbajnokság 2017-es szezonjának végső felvonása, az idényzáró Valenciában kerül majd megrendezésre november 12-én. Már csak a királykategóriában nyitott a vb-harc: Marc Marquez, vagy Andrea Dovizioso lehet már csak bajnok.

Hozzászólások