Moto GP - MotoGP, Sepang: két új bajnokot avattunk, Rossi az élről bukott
MotoGP, Sepang: két új bajnokot avattunk, Rossi az élről bukott
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Sepang: két új bajnokot avattunk, Rossi az élről bukott

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2018/11/04 16:58

Miután a múlt héten Marc Marquez pontot tett a bajnoki küzdelem végére a nagyoknál, lehetett sejteni, hogy a két másik kategóriában is hamarosan kihirdethetjük majd a győztest - az azonban talán meglepetés, hogy mind a két kisebb géposztályban eldőltek az érdemi kérdések már a szezonzáró előtt.

Sepang eléggé megtréfálta a mezőnyt: a trópusi éghajlaton megszokott kiszámíthatatlan időjárás igazán kemény kihívások elé állította a motorosokat. A nagy meleg mellett ugyanis a semmiből csapott le egy-két komolyabb felhőszakadás, ami el is mosta a kvalifikációt - csak több, mint egy órás várakozás után tudhattuk meg, hogy ki indulhat az élről a MotoGP-ben. Mindezek után - és a korábbi elmaradt silverstone-i forduló után - a szervezők úgy döntöttek, inkább előrébb hozzák a programot két órával, elkerülve ezzel megannyi problémát. A közvetítések terén tehát történtek változások, de így legalább az esőt megúsztuk.

Az első futam abszolút fel tudott nőni a várakozásokhoz. A Moto3-ban Jorge Martin várhatta előnyből ezt a versenyt, de riválisa, Marco Bezzecchi keményen szorongatta őt, főleg a táv elején. Az első körökben a spanyol már-már gyanúsan óvatos volt és a mezőnyben őrlődött, nem igazán vállalt felesleges kockázatot. Aztán amikor a csapat a féltávhoz közelítve jelzett neki, hogy ideje elindulni, rá tudott tenni egy lapáttal. Utol tudta érni az elöl hatalmasat harcoló Bezzecchnit és nagyszerű csatározásokba kezdtek.

Ekkor az olasz viszont - idén már nem először - megremegett kicsit és hátrébb csúszott. A hajrában a 4-5. helyeken küzdött, végül utóbbival volt kénytelen beérni, ami egyáltalán nem volt neki elég semmire. Jorge Martin ugyanis a végén belehúzott és ellenállhatatlanul hagyott mindenkit maga mögött. Leszakította a többieket és fölényesen nyert, ezzel pedig behozhatatlan előnyre tett szert a pontversenyben. Talán nem túlzás kijelenteni azt, hogy a leggyorsabb versenyző lett a Moto3 idei bajnoka - egyedül a hibái miatt kellett csak aggódnia, de végül az olasz riválisa nem tudta ellopni előle a végső győzelmet. Bezzecchi csalódott lehet, hiszen két alkalommal is önhibáján kívül esett ki (konkrétan kilökték), ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy "csak" egy második helyre futotta tőle 2018-ban.

Jorge Martin lett 2018 világbajnoka a Moto3-banJorge Martin lett 2018 világbajnoka a Moto3-ban Fotó: Europress/AFP

A Moto2-ben már jóval egyértelműbb volt a helyzet: Paco Bagnaia magabiztos előnnyel érkezett Malajziába és Oliveira legfeljebb csak a csodában bízhatott. A portugálnak viszont nem volt szerencséje, a VR46 csapat ugyanis parádés napot fogott ki. Luca Marini hamar az élre állt és nagyon simán nyerni tudott, ahogy a csapattársa is a dobogón zárt. Kettejük közé tudott befurakodni Oliveira, aki sem az első pozíciót nem tudta megcsípni, sem pedig a riválisát nem tudta letaszítani a dobogóról. 

Bagnaia kiegyensúlyozott volt, nem követett el hibát és ott tudott maradni Pasini előtt, így megérdemelten szerezte meg élete első világbajnoki címét. Rossi mind a két versenyzőjének személyesen gratulált, Bagnaia pedig egy egyedi, új fényezést is kapott a motorjára a leintést követően, ami gyönyörűen nézett ki. Mint tudjuk, az olasz jövőre Jack Miller csapattársa lesz majd a Pramac Ducatinál a királykategóriában ami nagyon jól hangzik. Oliveira a KTM második csapatában, a Tech3-nál húzza majd a gázt.

És megint Marc Marquez...És megint Marc Marquez... Fotó: Europress/AFP

Végül pedig essen szó a MotoGP-ről is, elvégre ott is történtek dolgok azért. Sőt, erősen érett egy világraszóló meglepetés is, ám az utolsó körökben egy drámai végkifejletet láthattunk. Ausztráliában Maverick Vinales sikere után felmerült, hogy a Yamaha talán most talált valamit, amivel ki tudnának mászni a gödörből - Sepangban Valentino Rossi folytatta a jó sorozatot. A yamahás olasz kitűnően rajtolt és az első helyen fordult - majd zavartalanul körözgetett ott majdnem a leintésig.

4 körrel a vége előtt azonban Vale egy váratlan hibát követett el és kicsúszott, elment a motor hátulja, a Doctor pedig így a 18 helyen zárt, pont nélkül. A győzelmet pedig nem más örökölte meg, mint az idei szezon kiemelkedő alakja, Marc Marquez. Másodiknak a gyenge kezdés után remekül zárkózó Alex Rins érkezett be, majd a francia Johann Zarco érkezett be harmadikként.

A 2018-as szezon utolsó fordulóját Spanyolországban, Valenciában rendezik majd november 18-án.

Hozzászólások