Moto GP - MotoGP: Rossi a 350. versenyére készül
MotoGP: Rossi a 350. versenyére készül
Fotó: Europress/AFP

MotoGP: Rossi a 350. versenyére készül

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2017/04/07 16:33

A MotoGP mezőnye a hétvégén Argentínába látogat, a sorozat hivatalos honlapja pedig összeszedett néhány érdekességet a versennyel kapcsolatban.

Most rendezik majd a 14. Argentin Nagydíjat. Először 1961-ben látogatott el ide a mezőny, ez volt az első nem európai helyszínen rendezett verseny a sorozatban. Az első 10 futamot Buenos Airesben rendezték, utoljára 1999-ben járt ott a vb - az egyetlen ma is aktív, teljes szezont futó motoros, aki akkor ott volt, az Valentino Rossi, de róla később bővebben is lesz szó. Termas de Rio Hondo most negyedik alkalommal ad otthont az argentin versenynek.

Az első három termasi futamból kettőt Marc Marquez nyert. Neki és a Hondának is fekszik ez a helyszín. Tavaly ráadásul Pedrosa is jól ment, és mindkét repsolos a dobogón zárt - ez 2016-ban csak két alkalommal fordult elő. Győzelmei alkalmával Marquez mindkét alkalommal a pole-ból rajtolva lett első - 2015-ben is az élről indult, ám akkor a futamgyőzelemért folytatott harcban elesett. Azt az ütközetet akkor Rossi nyerte, aki akkor a 8. helyről húzta be a sikert az őt éltető hazai drukkerek nagy örömére.

És ha már a Doctor: ez lesz Valentino Rossi 350. nagydíja a világbajnokságon, ami egészen félelmetes szám. Minden kategóriát figyelembe véve az olasz sztár már 1996 óta ott van a vb-n (első sikerét már rögtön az első évében be tudta húzni Brnóban) és ez a rekordot jelentő 22. szezonja - a MotoGP összes versenyének a 40%-án ott volt, ami egy 1949-óta tartó sorozat esetében egészen döbbenetes adat. Rossi amúgy nem csak 2015-ben nyert itt, hanem 1998-ban is még a 250cc-ben, '99-ben pedig szintén a dobogón zárt.

Rossi 1999-ben, amikor begyűjtötte második világbajnoki címét - itt pont nem lett első Argentínában

Nem várják ilyen jó hangulatban a hétvégét viszont a ducatisok, az olasz gyártónak ugyanis nem megy valami  jól ezen a helyszínen. A már említett 2015-ös évben Dovi a második helyen hozta be a vörös fenevadat, de ezen kívül a bolognaiaknak egyetlen egy dobogós helyük sincs. Ráadásul Termas egyike azon öt versenyhelyszínnek, ahol Jorge Lorenzo eddig még nem tudott nyerni a királykategóriában: Termas mellett Sachsenring, Austin, Sepang és Spielberg ilyen.

Nagyon szoros a mezőny. A tavalyi esztendő végét is beleszámolva, zsinórban öt verseny hozott öt különböző győztest: Marquez, Crutchlow, Dovizioso, Lorenzo és legutóbb Katarban Vinales. És ha Maverick most ismét első helyen végez, akkor a legendás Wayne Rainey után ő lehet az első, aki a legnagyobbak között rögtön az első két futamot behúzza (ez 1990 óta senkinek sem sikerült). Másik érdekesség, hogy a szezonnyitón a leglassabb kör és a leggyorsabb kör között mindössze 1,891 másodperc volt a különbség (Zarco futotta az utóbbit), 23 fős mezőny esetén pedig még sosem volt két másodperc alatt ez a különbség korábban. Történelem.

Marquez háromból kettőt nyert Termasban - itt most a 2015-ös argentin verseny vége látható, akkor nem ő örülhetett

Az Aprilia története legjobb MotoGP-s eredményét ismételte meg Aleix Espargaro révén Losailban: az olaszok korábban Colin Edwards által értek el egy 5. helyet Suzukában, még 2003-ban. Másik érdekesség, hogy az újoncoknak is lehetnek kellemes emlékeik Argentínáról: a négy idei érkező alkotta tavaly az első négyet a Moto2-es argentin GP-n, nevezetesen Zarco, Lowes, Folger és Rins.

Hozzászólások