Moto GP - MotoGP, Phillip Island: megvan az idei első Yamaha-siker!
MotoGP, Phillip Island: megvan az idei első Yamaha-siker!
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Phillip Island: megvan az idei első Yamaha-siker!

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2018/10/28 15:43

Miután egy héttel korábban eldőlt a világbajnoki cím sorsa a MotoGP-ben, felszabadult versenyzést láthattunk Ausztráliában, ahol három remek verseny és sok-sok meglepetés várt ránk.

Kellett már a változatosság. Már az idejét sem tudni, mikor ment ilyen jól utoljára a Yamaha, mikor helyettesítették ilyen jól Lorenzót, vagy hogy mikor volt ilyen keveset a reflektorfényben Marquez. Márpedig ezúttal most minden összejött, igazán nem lehetett ok panaszra semleges nézői szempontból. 

A táv első felében szépen egyben tudott maradni az élboly, és komoly küzdelem alakult ki az első helyekért. Erősnek tűntek a Ducatik és a Suzukik, mögöttük pedig ott helyezkedtek a Yamahák is. Marquez hamar kikerült az esélyesek közül, ő ugyanis ütközött Johann Zarcóval: a célegyenes végén 320-as tempónál a féktávon Zarco megérintette hátulról a spanyol hátsó kerekét, amiből hatalmas bukás lett. Marquez motorja megsérült és feladta, a francia pedig örülhet, hogy épségben megúszta ezt a perecet - nagyon félelmetes képsorokat láthattunk.

Iannone (29) és Dovi (04) zárt végül a vert sereg élénIannone (29) és Dovi (04) zárt végül a vert sereg élén Fotó: Europress/AFP

A folytatásban aztán újabb meglepetések következtek: a két gyári Yamaha életre kelt és az élre állt, Vinales pedig le is tudta szakítani a többieket. A spanyol több másodperces előnyt tudott kimotorozni, és nem is érték már utol. Meglepő és egyben parádés győzelmet aratott, amit meg is könnyezett végül. Egy nagyon nehéz szezon végén sikerült végre egyszer vállalhatóan szerepelniük - a 2017-es holland futam óta nem tudott nyerni a Yamaha.

Rossi azonban nem tudta ezt a teljesítményt tartósan szállítani és visszaesett: hibázott egyet az utolsó körben, végül Rins is elkapta, így csak a 6. hely lett végül az övé. A második pozícióért viszont öldöklő küzdelem zajlott, amit Andrea Iannone húzott be végül, megelőzve az összetett második helyért hajtó Doviziosót. Az igazán nagy csodát azonban nem ők, hanem Alvaro Bautista hajtotta végre, aki megkapta Lorenzo idei motorját és azonnal fantasztikusan ment vele, talán csak a balszerencsén múlott, hogy nem jött össze a pódium neki.

Jorge Martin előnyben Ausztrália utánJorge Martin előnyben Ausztrália után Fotó: Europress/AFP

A Moto2-ben a két bajnokesélyes csalódást keltően szerepelt: Oliveira és Bagnaia is hátulról indult, ám a futamon sem volt meg a tempójuk ezúttal. A portugál végül meg tudta előzni olasz riválisát és 1 pontot faragott a ponthátrányából, de még így is csak a 11. lett, Bagnaia pedig a 12.

A nap hőse Brad Binder lett, aki pályafutása 3. győzelmét aratta a középső kategóriában, miután a hajrában el tudta kapni az első futamgyőzelmére hajtó Viergét és Mirt is. Már csak két verseny van hátra a szezonból, ami jelenleg elég lefutottnak tűnik. Oliveirának egy kisebb csoda kéne a bajnoki címhez.

A Moto3-ban ismét drámát láthattunk. Nem először történt idén olyan, hogy Marco Bezzecchit kiütötték - ezúttal Rodrigo vállalta túl magát és öklelte fel egy féktávon az olaszt. A KTM-es ezek után joggal kapott idegrohamot, de ez a helyzetén már nem változtatott: óriási ziccerbe került ismét Jorge Martin, aki azonban csak félig tudott élni ezzel.

A szokásosnál is keményebb Moto3-as verseny ugyanis kifogott Martinon, aki nem tudta kontrollálni az eseményeket és végül csak ötödikként zárt, így pedig az előnye nem túl kiadós a pontok terén. Nem dőlt el még semmi. A győzelmet végül Albert Arenas szerezte meg, megelőzve Fabio di Giannantoniót és az újonc Celestino Vietti Ramust.

A világbajnokság utolsó előtti fordulóját Malájziában rendezik majd, november 4-én.

Hozzászólások