Moto GP - MotoGP, Mugello: Marquez bukott, borult a papírforma
MotoGP, Mugello: Marquez bukott, borult a papírforma
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Mugello: Marquez bukott, borult a papírforma

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2018/06/03 16:52

Még mindig csak a szezon elején járunk, nem dőlt még el semmi - ezt mutatta meg az idei Olasz Nagydíj a MotoGP-ben, ahol a listavezető hibáját többen is ki tudták használni.

Le Mans után elég nehéz volt elképzelni, mégis mi állíthatná meg idén Marc Marquezt. A spanyol ugyanis több, mint megnyugtató előnnyel vezette az összetettet, az üldözők pedig halmozták a hibákat. Úgy tűnt, a címvédő ezt innen szinte már csak elveszítheti - már pedig, mint kiderült, ő erre is képes lehet adott esetben.

De ne szaladjunk ennyire előre! Mugello egy olyan pálya volt, ami nem feküdt különösebben egyik motornak sem. Hasonlóak voltak az erőviszonyok, 7-8 versenyző is szinte azonos esélyekkel pályázott a futamgyőzelemre az edzéseken mutatott tempó alapján. Az alaphangot Valentino Rossi adta meg még szombaton, aki hazai közönség előtt 2016 után szerzett ismét pole-t, tette mindezt ráadásul pályacsúcsot döntve. A Doctor tehát jól érezte magát a Yamahán, ahogy Iannone is gyorsnak tűnt a Suzukival, nem beszélve az egy körön annyira nem tündöklő Ducatikról, vagy épp Marquezről.

A dolgot nehezítette a nagy hőség, ami megnehezítette a gumiválasztást - ami mint kiderült kulcskérdés volt a futamgyőzelem szempontjából. A rajt után Jorge Lorenzo jött el a legjobban a Ducatival, nyomában pedig az üldözők. Az első körökben szépen együtt tudott maradni az első boly, majd féltávhoz közeledve fokozatosan kezdtek jelentkezni a tapadási gondok és kezdtek növekedni a távolságok a motorosok között. Habár eleinte sok volt a bukás, az első igazi drámát Marc Marquez hibája jelentette. A spanyol még a futam első felében rontott, elvesztette a motor elejét, csúszás közben pedig még próbálta valahogy összeszedni a vasat az aszfaltról - a tőle megszokott módon - de ezúttal nem járt sikerrel.

A táblázatot vezető Marquez aztán vissza tudott állni, de már nem tudott odaérni a pontszerző helyekre. Csak a 16. lett, így Termas után idén másodszor nem szerzett pontot. Épp az ilyen hibákra várnak idén a vetélytársai.

075_averna-mugelloi180602_np2nj.jpg Marc Marquez esélyt adott riválisainak a mugellói bukásávalFotó: Europress/AFP

A mezőny elejében nem várt állás alakult ki: Lorenzo nem durrant el 5-10 kör után, hanem konstans ott tudott maradni az élen, mögötte Dovizioso tűnt fel a második helyen, aztán pedig jött Rossi, Iannone, Rins és Danilo Petrucci is. A két gyári Ducati teljesítménye azért is volt meglepő, mert előzetesen nem tűntek különösebben erősnek. Pénteken még komoly tapadási gondokkal küzdöttek, amiket a jelek szerint szombaton sikerült megoldaniuk, így a versenytempójukkal a futamon már nem volt gond. Pókerarccal sikerült letudniuk a kvalifikációt, így szinte senki sem gyanakodott rájuk a mezőnyben - pedig az volt a helyzet, hogy nem igazán kelt velük versenyre senki sem.

Arra lehetett számítani, hogy a táv második felében visszaesnek majd, ezzel ellentétben viszont épp hogy növelték az előnyüket. Pár kör alatt teljesen leszakították az üldözőiket, Lorenzo pedig a csapattársával szemben is több másodperces előnyre tett szert. Mire észbe kaptunk, Rossiék már csak a harmadik helyért viaskodtak, ám ott a Doctor és a Suzukik - Petruccival kiegészülve - kiegyenlített csatát mutattak be.

Az utolsó körökben sem következett be nagy változás, sőt: Lorenzo végig tudta tartani a pokoli tempóját és több, mint 6 másodperces előnnyel lett első, Dovi pedig éppen hogy be tudott jönni másodikként Rossi előtt - a honfitársa nagyon hirtelen ért fel rá a végén, de előzési kísérletig sem jutott el. Valentino Rossi megvívott a harmadik pozícióért Iannonéval, aki végül csak negyedik lett, csapattársa Rins pedig az ötödik.

Valentino Rossi 2016 után ismét pole-ból rajtolhatott, majd egy dobogót is össze tudott hozni.Valentino Rossi 2016 után ismét pole-ból rajtolhatott, majd egy dobogót is össze tudott hozni. Fotó: Europress/AFP

Lorenzo ezzel csattanós választ adott azoknak, akik leírták őt. A spanyol most kapott egy új tankot, ami állítása szerint nagyon sokat segített neki abban, hogy ne fáradjon el és egyenletes tempót tudjon motorozni - úgy tűnik, ilyen kis apróságokon múlik az, hogy ki tudja hozni magából és a motorból is a maximumot. Lorenzo eddig pocsék szezont futott és egyre biztosabbnak tűnt, hogy Petrucci kapja majd meg a gyár Ducatit jövőre - ezzel a sikerrel viszont visszaszállt a versenybe. Lorenzo tökéletes versenyzést mutatott be, érinthetetlen volt, épp úgy, mint a régi időkben a Yamahával volt.

Ami viszont a pontversenyt illeti, még mindig nem körvonalazódik, hogy ki lehet majd Marquez kihívója. A két Ducati ugyan most jól ment, de nekik amúgy is hatalmas volt a hátrányuk, a Yamahák pedig Rossi kivételével leszerepeltek: Vinales 8., Zarco 10. lett. Még mindig nehéz lenne Marc ellen fogadni, de most azért valamennyire normalizálódott a helyzet az élmezőnyben. Az üldözőknek viszont további hibákra lesz szükségük Marqueztől, ha bele szeretnének szólni az első helyért folyó harcba.

075_digiovanni-oakleygr180603_npEem.jpg Idén Jorge Martint kell megvernie annak, aki bajnok szeretne lenni a Moto3-ban. Nem egyszerű feladat.Fotó: Europress/AFP

A Moto2-ben sem jött ki jól a lépés Marqueznek - pontosabban Marc öccsének, Alexnek. A Marc VDS motorosát a verseny közepén kitették az egyik kanyarban és visszacsúszott, ezek után pedig már nem tudott ismét feljönni. Végül csak az 5. lett, amiben például Pasini hibája is benne van (amúgy még hátrébb végzett volna). Elöl Miguel Oliveira bizonyult a legerősebbnek a KTM-mel, aki Baldassarrit birkózta le az utolsó körökben. Harmadiknak az újonc Joan Mir futott be, aki jelen állás szerint jövőre már a MotoGP-ben húzza majd a gázt Rins csapattársaként a Suzukival, a 4. pedig a bajnoki éllovas Bagnaia lett.

A Moto3 az elmúlt évek gyakorlatával ellentétben kissé visszafogottabb versenyt hozott. Több bolyra szakadt a mezőny, az első három helyről pedig a két gresinis motoros és egy olasz döntöttek. Jorge Martin végül volt annyira domináns, hogy le tudta gyűrni két ellenfelét, Fabio di Giannantonio azonban alulmaradt az egyenesben Marc Bezzecchivel szemben, aki be tudott jönni másodiknak.

A világbajnokság következő állomása június 17-én lesz majd Barcelonában.

Eredmények
MotoGP (23 kör/120,635 km):
1. Jorge Lorenzo (spanyol, Ducati) 41:43.230 perc
2. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 6.370 másodperc hátrány
3. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 6.629 mp h.
Az élcsoport:
1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 95 pont
2. Rossi 72
3. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) 67
Moto2 (21 kör/110,145 km):
1. Miguel Oliveira (portugál, KTM) 39:42.018 p
2. Lorenzo Baldassarri (olasz, Kalex) 0.184 mp h.
3. Joan Mir (spanyol, Kalex) 0.334 mp h.
Az élcsoport:
1. Francesco Bagnaia (olasz, Kalex) 111 pont
2. Oliveira 98
3. Baldassarri 84

Moto3 (20 kör/104,9 km):
1. Jorge Martin (spanyol, Honda) 39:20.056 p
2. Marco Bezzecchi (olasz, KTM) 0.019 mp h.
3. Fabio Di Giannantonio (olasz, Honda) 0.043 mp h.
Az élcsoport
1. Bezzecchi 83 pont
2. Martin 80
3. Di Giannantonio 75
Hozzászólások