Moto GP - MotoGP, Motegi: Dovi ismét elverte Marquezt, nyílt a vb-harc
MotoGP, Motegi: Dovi ismét elverte Marquezt, nyílt a vb-harc
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Motegi: Dovi ismét elverte Marquezt, nyílt a vb-harc

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2017/10/15 16:14

Vége a Japán Nagydíjnak, így már csak három versenyhétvége van hátra az idei világbajnoki szezonból és még teljesen nyílt a küzdelem a MotoGP-ben. A szakadó esőben ismét egymásnak feszült Dovizioso és Marquez, a végeredmény pedig a spielbergi eseményeket tükrözi.

Sok minden eldőlt Motegiben. Az időjárás nem kedvezett a motorosoknak, de a világbajnoki mezőnyben csak a legjobbak kaphatnak helyet, nem ijednek meg egy kis víztől. Ahogy arra számítani lehetett, ilyen körülmények között a Ducatik mentek a legjobban. Rögtön a táv legelején feljött és az élre állt Danilo Petrucci a privát Ducatival és vezetni kezdte a mezőnyt, ám nem sokkal később visszaesett. Az olasz a lágyabb keverékű esőgumiknak szavazott bizalmat, amik úgy féltávnál el is kezdték megadni magukat. Kockáztatott Petrucci, ami végül megbosszulta magát, de nem lehetett teljesen elégedetlen (végül 3. lett).

Jorge Lorenzo már annál inkább, aki ismét egy amolyan villámversenyt futott. A spanyol Petruccihoz hasonlóan remekül indított, picit még vezetett is, majd hirtelen nagyon visszaesett és végül csak a 6. helyen intették le. Nem az első eset idén, hogy Lorenzo csak az első körökben versenyképes - ez egy olyan terület, amiben a spanyolnak és csapatának is sokat kell fejlődnie a jövőben.

Ahogy kezdtek elszállni Lorenzóék, úgy tűnt egyre egyértelműbbnek, hogy a japán futamgyőzelem sorsa Andrea Dovizioso és az éllovas Marc Marquez között dőlhet el. Marquez sokáig nagyon erősnek tűnt, Dovi csak biztos távolságból követte, ám a hajrára fordulva az olasz is kezdett rágyorsítani. Dovi hirtelen elképesztő tempót talált és nem csak felzárkózott, hanem meg is előzte Marquezt, aki el is kezdett lemaradni riválisától.

A spanyol azonban pár körrel később szinte lemásolta Dovi produkcióját és egy gyors feltámadást követően visszavette az első helyet. Hol egyik, hol másik tűnt erősebbnek, az utolsó körökre viszont gyakorlatilag 50-50% volt, hogy melyikük futhat be első helyen. Marquez kezében volt a győzelem, az utolsó körben egy minimális előnnyel a birtokában motorozhatott, ám a címvédő több kisebb hiba mellett egy nagyot is elkövetett, ami a győzelembe került számára.

Dovi a hátsó egyenest követően visszavette a vezetést és már szinte kezdhetett is volna ünnepelni, ám Marqueznél sosem eszik azt olyan forrón. A fiatal spanyol az utolsó sikánnál szinte lehetetlen helyzetben dobta be a motorját, hátha sikerül az előzés, ám Dovizioso számított erre és elengedte a kisodródó Marquezt - az ütközés elmaradt. Dovi a kigyorsításnál így jobb pozícióban volt és meg is nyerte a versenyt, Marquez pedig Ausztria után most másodszor maradt alul vele szemben igazi klasszikus közelharc után.

Dovi hátránya így 11 pontra csökkent összesítésben, ami egy ilyen teljesítmény után elégedettséggel töltheti el. Még Marqueznek is fülig ért a szája egy ilyen ütközet után, pedig ezúttal is kikapott. Nem sokan tudták valaha ilyen csatában legyőzni őt, Dovinak pedig ez kétszer is sikerült. Ezzel mind a kettejüknek 5-5 futamgyőzelme van, amivel messze kiemelkednek a mezőnyből, a java pedig még hátra van. Szinte már csak nekik van reális esélyük a bajnoki címre.

Most már szinte biztosra vehető, hogy Vinales és a Yamaha idén világbajnoki cím nélkül marad

Akinek hiányérzete van, bizonyára a Yamahákat hiányolja a mezőny elejéből. A japán gyártó hazai környezetben (is) csúfosan leszerepelt, ennek fő oka pedig minden bizonnyal az eső lehetett, ami inkább a Ducati és a Honda paripáinak kedvez. Ez viszont még így sem mentség erre a finoman szólva is harmatos teljesítményre, ami után Maverick Vinales csak a 9. helyen zárt - az ő hátránya 41 pont az éllovas Marquez mögött, vagyis kisebb csodára lenne szüksége, hogy meg tudja előzni őt (75 pont szerezhető még).

Még Zarco is előtte végzett, aki ráadásul a pole-ból indulhatott, de a verseny számára is csalódást keltő volt. A francia új csapattársat kapott erre a hétvégére, Folger ugyanis nem tudott elindulni. Helyét Nozane vette át, aki az edzéseken végül is nem ment rosszul, ám a futam elején bukott, így pont nélkül zárt. Hasonlóan a negyedik yamaháshoz, aki ezzel hivatalosan is elengedte ezt az esztendőt.

2017 nem Valentino Rossi éve volt. A Doctor pár hete már tudhatta, hogy idén se ő lesz majd a világbajnok, most pedig egy kicsúszással koronázta meg idei teljesítményét. Feltűnően sok idén tőle a hiba, ami egyébként nem jellemző rá. Szerencséjére legalább a rivális Dani Pedrosa sem szerzett pontot, így kettejük között megmaradt a különbség: a kis spanyol 2 ponttal előzi meg Rossit az összetett 4. helyért folyó harcban.

Érdemes kiemelni a jó hétvégét záró Suzukikat, akik új légterelő idommal érkeztek Japánba. A szép eredmény azonban kisebbik részt köszönhető ennek az újításnak, sokkal inkább a heves csapadék ízlett nagyon a Suzukinak: Iannone 4., Rins 5. lett.

Alex Marquez nyert Motegiben, de már nem lehet bajnok. Talán jövőre

A Moto2-ben Tom Lüthi ismét nagy esélyt szalasztott el. A svájci motoros köztudottan jól megy esőben, ám ezúttal pocsék versenyt zárt és mindössze 11.-ként intették le. Morbidelli számára így a 8. pozíció is belefért, így is növelni tudta előnyét a táblázaton, ami 34 pontra hízott. Itt is már csak ők ketten állnak harcban a bajnoki címért, Alex Marqueznek ugyanis már matematikai esélye sincs odaérni a végén. Pedig a Marc VDS versenyzője remek motorozással megnyerte a japán versenyt, de nem ezen múlt. Jövőre jöhet majd el a kis Marquez ideje. Mögötte egyébként két meglepő név zárt a pódiumon: Vierge lett a második és Syahrin a hramadik - utóbbinak ez volt a második dobogója idén.

A Moto2-höz hasonlóan a Moto3 is rövidített versenytávot futott, aminek a leginkább Romano Fenati örülhetett. Az olasznak még van matematikai esélye a bajnoki címre, hátránya pedig ezúttal a maximális, 25 ponttal csökkent, miután nyerni tudott és Mir nem szerzett pontot. Ez volt az első alkalom idén, hogy Joan Mir nem a legjobb 10-ben zárt, valamiért nem találta a tempót az esőben, ezt pedig könyörtelenül kihasználta Fenati. Ettől függetlenül viszont nagy pénzeket nem érdemes tenni az olasz végső győzelmére, hátránya ugyanis még mindig tetemes. Antonelli jött be másodikként, a harmadik pedig a körülményeket jól kihasználó meglepetésember, Bezzecchi lett.

A gyorsaságimotoros-világbajnokság küzdelmei egy hét múlva folytatódnak az ausztrál Phillip Island-en, október 22-én.

Hozzászólások