Moto GP - MotoGP, Misano: taroltak az olaszok, Lorenzo bukott
MotoGP, Misano: taroltak az olaszok, Lorenzo bukott
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Misano: taroltak az olaszok, Lorenzo bukott

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2018/09/09 17:54

Legutóbb Silverstone-ban a nagy eső miatt elmaradt a Brit Nagydíj, így Ausztria után csak most, Misanóban oszthattak újra pontokat a MotoGP-ben. A hazai szurkolóknak volt okuk az örömre.

Az elmúlt hetekben új trend figyelhető meg: a Ducatik elképesztően erősek, sorban szállítják a győzelmeket, Marquez pedig nem igazán bír velük - bár nem is nagyon töri magát. A címvédő spanyol legutóbb a Sachsenringen tudott győzni, nincs azonban oka aggodalomra: Csehországban, Speilbergben és most is dobogón végzett, így folyamatosan gyűjtögeti a pontokat. Idén mindössze két elrontott futama volt (Termas, illetve Mugello), azóta viszont nagyon kiegyensúlyozott és ezúttal is hozta a kötelezőt.

Dovizioso simán nyert, mögötte Lorenzo és Marquez csatája szolgáltatta az izgalmakat.Dovizioso simán nyert, mögötte Lorenzo és Marquez csatája szolgáltatta az izgalmakat. Fotó: Europress/AFP

Három motorosnak volt esélye Misanóban (is) a futamgyőzelemre: Lorenzo a rajt után tört az élre, majd pár kör múlva a csapattárs Dovizioso vette át tőle a stafétát, őket pedig Marquez követte. Dovi az edzéseken nem villogott, de a futamon - amikor igazán kellett - előlépett és magabiztos volt. Leszakított mindenkit és összességében simán le is hozta a versenyt. Hiányérzete csak az utolsó körök miatt lehet esetleg, amikor egy pár percig még akár az is benne volt a levegőben, hogy Lorenzo utolérheti.

A spanyol azonban ezt nem tudta megtenni. Megvívta a maga harcát Marquezzel, maga mögé utasította honfitársát, aki onnantól már csak kapaszkodni szeretett volna rá. Lorenzo meg is indította az offenzívát, ő volt a leggyorsabb a pályán, ám túlerőltette és hibázott. Az egyik balosba túl nagy tempóval érkezett meg, le is csúszott az ívről, aminek bukás lett a vége - így pedig a riválisai örülhettek a végén. A dobogó legalsó fokát végül Cal Crutchlow örökölte meg tőle, aki mögött Rins, Vinales, Pedrosa és Rossi ért célba.

Bagnaia győzni tudott Misanóban a hazai szurkolók nagy öröméreBagnaia győzni tudott Misanóban a hazai szurkolók nagy örömére Fotó: Europress/AFP

A fő futamon tehát egy olasz versenyző olasz motoron tudott diadalmaskodni - emellett pedig a többi kategória küzdelmei is az itáliai sikerektől voltak hangosak. A Moto2-ben Paco Bagnaia a VR46 csapat színeiben iskolázta le a mezőnyt. Az olasz így összesen már 8 pontos előnyben van összesítésben a másodikként befutó Oliveira előtt. Harmadikként az élete első dobogóját elkönyvelő Schrotter futott be, majd Pasini, Mir, Baldassarri, Quartararo és Binder volt a további sorrend. Alex Marquez elesett, így számára nagyon nehéz lesz vállalható eredménnyel zárni ezt az idényt.

A Moto3-ban már vegyesebb volt a kép: két olasz is ott volt a pódiumon, ám a legfontosabb hazai szörnyű hibát vétett és a hajrában esett ki. Marco Bezzecchi nagyon erősnek tűnt, akár nyerhetett is volna, ám egy váratlan bukfenccel hatalmas esélyt adott Jorge Martinnak, aki még sérülten is oda tudott érni a második helyre. Jár a taps Lorenzo Dalla Portának, aki életében először tudott nyerni a világbajnokságon, valamint di Giannantonio is felfért még a dobogóra. Az esélyesek közül többek között Canet és Bastianini is hiányzott, mivel ők még a start után nem sokkal belekeveredtek egy nagyon csúnya balesetbe, így nem szereztek pontot. Bezzecchi elvesztette előnyét az összesítésben, fej-fej mellett áll ő és Martin a bajnoki versenyfutásban.

Folytatás szeptember 23-án, Aragonban.

Hozzászólások