Moto GP - MotoGP: Mir teljesen, Marquez még csak félig bajnok
MotoGP: Mir teljesen, Marquez még csak félig bajnok
Fotó: Europress/AFP

MotoGP: Mir teljesen, Marquez még csak félig bajnok

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2017/10/23 15:22

Kulcsfontosságú volt az idei Ausztrál Nagydíj mind a három kategóriában. Egyfelől láthattunk három remek versenyt, másfelől pedig a pontverseny kapcsán is fontos dolgok történtek - valaki például életében először lett bajnok.

Igen, most már hivatalosan is Moto3-as világbajnoknak mondhatja magát Joan Mir. A Leopard Racing menője elképesztő dominanciája idén gyakorlatilag már a kezdetektől fogva eloszlatott minden kételyt: itt nem lehetett más a végső győztes. Mir egyszerűen földbe döngölte ellenfeleit és a múlt heti, Japánban elkövetett hibáját leszámítva szinte makulátlan teljesítményt nyújtott. Ami pedig talán a legfélelmetesebb az egészben, hogy ez még mindig csak a második éve volt a világbajnokságon - ez emlékeztethet minket akár másik emberre, aki szintén így kezdte. Valentino Rossi 1996-ban, első szezonjában rögtön megszerezte első futamgyőzelmét, majd rá egy évvel lesöpört mindenkit és könnyedén lett világbajnok. Mir is ezt a sormintát követi: tavaly debütánsként egy győzelem, idén pedig már bajnok - folytatás a Moto2-ben.

Mir ráadásul stílusosan, győzelemmel biztosította be a koronát, ám ez közel sem volt annyira tudatos, mint ahogy annak lennie kellett volna. Az eső ugyanis hirtelen elkezdett szakadni és piros zászlóval meg kellett szakítani a futamot - a spanyol szerencséjére pont ő volt az élen egy körrel korábban. Másodikként a csapattárs, Livio Loi zárt, mögötte Jorge Martin fért még fel a dobogóra. Romano Fenati nem volt szerencsés, csak a 6. lett, de a második hely összesítésben bizonyára összejön majd neki, ahogy Canetnek is a harmadik pozíció.

A Moto2-ben hozta a formáját Tom Lüthi. A bajnoki címre hajtó svájci egész évben igyekszik büntetni Morbidelli hibáit, ám amikor igazán kéne a jó eredmény, rendre becsúszik egy gyenge futam. Ez nem új dolog, évek óta csinálja már ezt a 2005-ös 125cc-s világbajnok, így idénre is úgy tűnik, ez a menetrend. A 10. helyen intették le, pedig még kiesők is voltak - ez jól mutatja, mennyire nem ment ezúttal Lüthinek. Hátránya már 29 pont az Ausztráliában harmadikként végző Morbidelli mögött, aki akár már a következő fordulóban bebiztosíthatja a dolgokat. A brazil-olasz motoros egyébként ezúttal nem bírt a két KTM-vázas ellenfelével: Oliveira magabiztosan nyert, míg a tavalyi Moto3-as bajnok Brad Binder karrierje legjobb teljesítményét nyújtva a második lett a Moto2-ben.

Marquez innentől már csak elveszítheti. Újabb fontos siker

Ha már szó volt Lüthiről, akkor folytassuk a gondolatmenetet Andrea Doviziosóval, az olasz ugyanis gyakorlatilag lekopírozta kollégája produkcióját. Dovi még 2004-ben volt 125cc-s bajnok, ő is azóta áhítozik az újabb címére, ám neki sem úgy jöttek össze a dolgok, ahogy kellett volna. Dovi most idén kapott egy lehetőséget a sorstól és mindenki megdöbbenésére szenzációsan ment idén. A Ducati is fejlődött, de ő is sokszor olyan arcát mutatja, amit azelőtt nem is sejthettünk, hagy van. Motegiben ismét (!) legyőzte közelharcban Marc Marquezt, jelezve ezzel elszántságát, ám úgy tűnik, az a bravúr nem sok mindenre lesz elég. A Ducati ugyanis szenvedett Phillip Island-en, ennek tetejébe pedig a rajt után nem sokkal hibázott is egyet az olasz menő. Elnézte a féktávot a célegyenes végén, ami után már temethette is a versenyt. Pedrosáékkal viaskodott hátul, a hajrában márkatársa Redding és Dani Pedrosa is megelőzte őt, vagyis csak a 13. helyen intették le. Mondani sem kell, ilyenek nem férnek bele Marquezzel szemben.

Azzal a Marquezzel szemben, aki ráadásul nyerni tudott, pedig óriási volt a küzdelem ott elöl. 6-7 motor végig együtt haladt, öldöklő volt a küzdelem, ám Marquez mégis jó érzékkel robbantott és nyert. A spanyol mögött végül Rossi és Vinales jöttek be a dobogón, de nagyon kicsin múlt számukra a jó eredmény. Volt ugyanis két emberke, akik szívüket, lelküket kitették a pályára és tényleg mindent beleadtak, hogy odaférjenek a pódiumra. Zarco végül csak 0,004 másodperccel maradt le Vinalestől, Iannone pedig szintén végig ott volt. És akkor még nem beszéltünk a rajt után az élre álló Jack Millerről, vagy a remek tempót hozó Crutchlow-ról, vagy Rinsről, vagy a KTM-ekről... Igazi motorverseny, egy szenzációs pályán - kár, hogy csak alig több, mint 30 000 ember volt erre kíváncsi a helyszínen.

Dovi gyakorlatilag elvesztette a vb-címet Ausztráliában

Marquez előnye így már 33 pontra nőtt - már csak kétszer 25 pontot lehet szerezni, vagyis ha csak Dovi nem tesz csodát, akkor akár már a következő versenyhétvégén ünnepelhet a címvédő. És ha a realitásokból indulunk ki, akkor valószínűleg Valenciában már nem várnak ránk izgalmak, hanem szinte tét nélküli lesz a befejezés. Kár érte, mert benne lehetett volna ebben akár egy jó kis párbaj is a végén - de majd úgyis meglátjuk, mit hoz majd a jövő.

A hétvégén Sepangba látogat a mezőny, ami az utolsó előtti verseny lesz a 2017-es szezonban.

Hozzászólások