Moto GP - MotoGP: Marquez oktatott az év versenyén
MotoGP: Marquez oktatott az év versenyén
Fotó: Europress/AFP

MotoGP: Marquez oktatott az év versenyén

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2018/07/02 15:33

Döbbenetesen jót, valószínűleg az év versenyét hozta a legendás Asseni Nagydíj, amely végül a tavalyi bajnok Marc Marquez sikerét hozta a MotoGP-ben.

Marc Marquez épp most nyeri meg a világbajnoki címet, vagy máshonnan nézve a többiek épp most vesztik el. Lehetne pedig ez egy nagyon jó kis idény, de ha a kihívók ilyen szinten halmozzák a hibákat, azzal nehéz bármit is kezdeni. Jorge Lorenzo ugyan tudott zsinórban kétszer is nyerni, de a szezon első harmadában leszerepelt; Dovizioso idén már három bukásnál tart (tőle merőben szokatlan módon); a yamahások pedig úgy állnak feltűnően jól (a többiekhez képest) a pontok terén, hogy a motor fejlesztéseivel idén sem sikerült megváltaniuk a világot. Ahogy arról már korábban is volt szó, nagyon sokat elárul az idei szezonról az, hogy Marquez mögött három Yamaha sorakozik fel a ponttáblázaton, mindegyik több, mint 40 pontos hátránnyal. Ilyen helyzetből nem szokás bajnoki címeket elveszíteni, pláne akkor, ha Marc Marqueznek hívnak.

Márpedig a spanyol zseni nem lassít. A legutóbbi holland futamon ismét megmutatta kivételes képességeit és lényegében minden kihívójával volt alkalma legalább egyszer összecsapni a lehető legagresszívebb módon. A futamon együtt tudott maradni elöl 6-8 motoros, akik késhegyre menő csatát mutattak be a győzelemért - olyat, amilyet a Moto3-ban is csak ritkán látni. 4 különböző gyártó tudott azonos szintet hozni, a világ legjobb versenyzői feszülhettek egymásnak, a kilátogató 105 000 (!) ember pedig nagyon élvezte a show-t. És hogy ki jött ki végül győztesen ebből az öldöklésből? Hát ki más, mint a címvédő!

Marquez Assenben is nyert, Rossi, Dovi és a többiek nem bírták a végétMarquez Assenben is nyert, Rossi, Dovi és a többiek nem bírták a végét Fotó: Europress/AFP

Pedig az elején még meg-meg tudták akasztani Marquezt, akinek egy perc nyugta nem volt, mindenki kóstolgatta, támadta, ám ő nem fáradt el és csodák-csodájára a gumik is túlélték a futamot. A legvégén aztán olyat tett, amire nagyon úgy tűnik, hogy jelenleg csak ő képes: emelte a csapásszámot és felmosta a padlót a versenytársakkal. Amikor a többieknek már vagy elkoptak az abroncsok (lásd a Ducatik), vagy egyszerűen már nem tudták tartani (fokozni meg pláne) a színvonalat, akkor Marquez kapott egy pici nyugalmat a mezőny élén és leszakított mindenkit. Egy ilyen futamot nem nyerhetett meg akárki, márpedig ő nem akárki. Lehet őt szeretni, vagy nem szeretni, de ez a produkció most nagyon ott volt. Ha valakiben vannak kétségek a képességeivel kapcsolatban, az most meggyőződhetett: nem véletlenül nyeri a vb-címeket ez a fiú.

Ami a többieket illeti, ők sem sokat hagytak ebben. Lényegében szinte mindenki kihozta magából a maximumot - talán csak a két Ducatinak lehet hiányérzete. Az utolsó körökre pont elfogytak és így lemaradtak még a dobogóról is. Lorenzo a 7. lett, Dovizioso pedig a 4. Utóbbi egyébként jelenleg 5. a pontversenyben, több mint 60 pontos hátrányban - ez az a szituáció, ahonnan már nem csak szinte reménytelen bajnoki címben reménykedni. Az 5. helyet az amúgy nagyot futó Valentino Rossi szerezte meg, akit azonban kivételesen elvert a csapattársa, a idén szintén nagyot szenvedő Maverick Vinales. A spanyol a táv második felében nagyon élt és végül be tudott zsebelni egy dobogós helyet. A legnagyobb meglepetés azonban nem az ő, hanem a suzukis Alex Rins nevéhez köthető. A fiatal motoros ugyanis egy nagyon érett motorozást bemutatva idei legjobbját érte el és második lett.

Paco Bagnaia újra nyert, ő az úr AssenbenPaco Bagnaia újra nyert, ő az úr Assenben Fotó: Europress/AFP

A Moto2-ben jelenleg egy nem várt szenzáció homályosítja el a bajnokaspiránsok teljesítményét: a francia Fabio Quartararo Barcelonában az első helyen végzett, míg Assenben második lett a Speed Uppal, ami egy teljesen váratlan és egyben nagyon pozitív meglepetés. Azt persze most még nem látni, hogy hosszú távon képes lehet-e tartani ezt a tempót és hozni az eredményeket, de tény: nagyon úgy néz ki, hogy másfél év után kezd ráérezni a Moto2 stílusára. 

Ami a többieket illeti, akadtak történések bőven. Bagnaia éllovashoz méltóan nyerni tudott Hollandiában, magabiztos motorozásával pedig megszilárdította a pozícióját legelöl. Alex Marquez a katalán futamhoz hasonlóan ezúttal is harmadikként zárt, ám ezek nagyon fontos dobogós helyek, amik sokat érnek majd az elszámoláskor. Vannak ugyanis elrontott versenyek, mint például a mostani  Oliveira szempontjából (6.), vagy ott van Baldassarri, aki a második helyen haladt, ám defektet kapott és végül körhátrányban, utolsóként intették le. Óriási a küzdelem a középső géposztályban, nem férnek bele a hibák.

Elvileg a Moto3-ban sem kéne hogy beleférjenek a nullázások, de idén úgy néz ki, hogy mégis. Ennek egy magyarázata van: mindenki hibázik. Jorge Martin Barcelonában még bukott, aztán most Assenben már nyert. A Gresini csapat motorosa továbbra is a legerősebbnek tűnik idén, esélyeit pedig nagyban javítja, hogy a többiek is hasonlóan hullámzó teljesítményt nyújtanak: Bezzecchi például a hajrában, teljesen ártalmatlan szituációban esett el Hollandiában, ilyenek pedig nem férnek bele ebben a bajnoki harcban. Örülhetett viszont Aaron Canet, akitől a második hely idén egy nagyon szép eredmény, valamint Bastianini is kétszer egymás után dobogóra tud állni, így ő is zárkózott a pontok terén. Igazi őrület várható itt még a szezon második felében.

A világbajnokság július 15-én Németországba, a Sachsenringre látogat majd.

Hozzászólások