Moto GP - MotoGP, Le Mans: nincs ellenszer Marquez ellen
MotoGP, Le Mans: nincs ellenszer Marquez ellen
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Le Mans: nincs ellenszer Marquez ellen

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2019/05/19 16:20
A gyorsaságimotoros-világbajnokságon továbbra sem látszik, hogy miként lehetne megállítani a címvédő Marc Marquezt, aki Le Mans-ban sem talált legyőzőre.

Már sokadjára valósult meg majdnem ugyanaz a forgatókönyv a MotoGP-ben, amit az elmúlt években már többször is láthattunk. Pedig Marqueznek nem volt ez egy kiemelkedően erős hétvégéje: pár pillanat talán még sebezhetőnek, megfoghatónak is tűnt, aztán féltávnál egyszer csak létrejött egy szakadék közte és a többiek között. A spanyol többször is bukott a hétvégén, az időmérőn is főleg a jó taktikájának köszönhette a pole-t, hiszen rögtön a leggyorsabb körét követően elesett. A verseny első szakaszában nehezen tudta tartani a Ducatikat, Jack Miller meg is tudta előzni, így az ausztrál pár kör erejéig még vezette is a versenyt. Ahogy viszont teltek a körök, Marquez visszavette az irányítást, majd féltávnál robbantott - a többiek lényegében tehetetlenek voltak vele szemben. Pedig már legalább úgy tűnt, hogy esély mutatkozik valamiféle harcra a győzelemért, de nem. A mezőnynek csak akkor van esélye idén bármire is, ha Marquez, vagy a Honda hibázik. Más verzió nincs.

Csak Valentino Rossi tudta tartani a lépést Marquezzel és a Ducatikkal.Csak Valentino Rossi tudta tartani a lépést Marquezzel és a Ducatikkal. Fotó: Europress/AFP

A Ducati ennek ellenére egy egész erős hétvégét hozott le, pedig Le Mans egyáltalán nem passzol az olasz motor karakterének. Az elején nagyon aktív Miller végül visszacsúszott a 4. helyre, előtte pedig a két gyári ducatis futott be még. Petrucci az időmérőn remekelt, a futamon viszont előbb alaposan visszaesett, majd fejet kellett hajtania Andrea Dovizioso előtt, aki elég halvány volt végig, de a második helyen csak be tudta hozni a motort - ez egy nagyon fontos szempont az ő és a csapata szempontjából is. Mögöttük pedig végül Valentino Rossi ért be ötödikként, aki habár sokáig szenvedett végül így is a legjobb yamahás lett, ami nem kis meglepetés volt.

Pol Espargaro óriási meglepetésre 6. lett, majd Morbidelli és Quartararo következtek - az utóbbi hazai pályán a hajrában félelmetes tempóval jött fel és hatalmas felzárkózást produkálva a leggyorsabb volt a pályán. Rins az időmérőn bukta el a hétvégét (ahol félig esős, félig száraz körülmények uralkodtak) és csak 10. lett végül, Lorenzo 11., Zarco pedig 13. lett. 

Alex Marquez nyerni tudott Le Mans-banAlex Marquez nyerni tudott Le Mans-ban Fotó: Europress/AFP

A Moto2-ben a listavezető Lorenzo Baldassarri nagyon csúnya balesetet szenvedett, így nem tudta folytatni a győzelmi szériáját. Az olasz kicsúszott, majd Pasini eltalálta őt hátulról, ezek után pedig hordágyon kellett letámogatni. Ezt a helyzetet végül a spanyolok tudták a legjobban kihasználni: az első ötből négyen spanyolok voltak a végén. Alex Marquez lett az első nem kis meglepetésre, akit a legtöbben már leírtak (a teljesítményét látva nem is ok nélkül); majd Navarro és Augusto Fernandez fértek még fel a dobogóra. Az új KTM-vázzal támadó Brad Binder idei legjobbját nyújtva  végül negyedikként zárt, majd Vierge és Lüthi következtek.

A Moto3-ban nem megszokott módon a pole-ból induló versenyző tudott nyerni: John McPhee a többiek hibáit kihasználva, végül Dalla Portát lehajrázva futott be az élen. Aron Canet jött utána, aki egy vakmerő, kemény manőverrel tette félre az útból Kaito Tobát, aki így több helyet is visszaesett - de a spanyol ott volt a dobogón. Ismét csalódnia kellett Tatsuki Suzukinak, aki a táv nagy részében vezetett, erősnek tűnt, ám a hajrában hibázott és kiütötte Arbolinót is, amiért hatalmas kár. A nagyobb nevek közül kiesett még Ramirez és az előző futamot megynerő Antonelli is. A hátulról rajtoló és hatalmasat zárkózó Jaume Masia viszont egy büntetés miatt bosszankodhatott: pályaelhagyás miatt 2,2 másodperces büntetést kapott, ami a Moto3-ban igencsak kellemetlen tud lenni. Ennek köszönhetően végül csak a 12. lett, így nőtt a lemaradása a riválisokkal szemben a pontversenyben.

A következő fordulót Olaszországban, Mugellóban rendezik majd június 2-án.

Hozzászólások