Moto GP - MotoGP, Katar: japán győzelemmel zárult a csonka szezonnyitó
MotoGP, Katar: japán győzelemmel zárult a csonka szezonnyitó
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Katar: japán győzelemmel zárult a csonka szezonnyitó

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2020/03/08 18:06
Megkezdődött a 2020-as szezon a gyorsaságimotoros-világbajnokságon - igaz, a királykategória versenye nélkül. A koronavírus miatt a teljes szezont bizonytalanság kísérheti.

Korábban is beszámoltunk már arról, hogy a Dorna az utolsó pillanatokban változtatni kényszerült az idei versenynaptáron - és akár további elmaradó versenyek is várhatóak. Ennek legfőbb oka a koronavírus, valamint az azzal járó karantén. Sok az olasz versenyző, az olasz csapat, ami jelentősen megnehezíti a futamok megrendezését. Azt sem lehet biztosan tudni például, hogy a következő, austini versenyhétvégét megrendezik-e. Akárhogy is, remélhetőleg idővel jobbra fordul majd a helyzet és sikerül majd normális szezont futniuk. Az idénnyitót minden esetre a MotoGP királykategóriás versenye nélkül kellett megrendezni - a két kisebb kategória résztvevői a tesztek miatt már eleve ott tartózkodtak a helyszínen, így ők lefuthatták a maguk versenyét. A látottakra pedig összességében nem lehetett panasz.

Kezdjük a Moto3-al, ahol a már jól megszokott káosz uralkodott. Egy hatalmas boly kígyózott, a pozíciók pedig kanyarról-kanyarra változtak. Taktikának ezúttal sem volt helye, legfeljebb az utolsó kanyar utáni célegyenes kapcsán lehetett számolgatni a szélárnyék miatt. A fiatal mezőny viszont fejet kellett hogy hajtson a rutin előtt, hiszen két nagyon is tapasztalt motoros végzett legelöl. A futamot a 23 éves Albert Arenas nyerte, míg mögötte a 25 esztendős John McPhee végzett. Ők ebben a mezőnyben már szinte aggastyánnak számítanak a sok tizenéves között - a rutint pedig ezúttal be is tudták váltani egy jó pozícióra. Mögöttük Ai Ogura lett a harmadik, de csak miután megbüntették Jaume Masiát. A leintést követően egyébként hozzá hasonlóan sok embert hátrasoroltak pályaelhagyásért, ami jelentősen változtatott a végeredményen. A pole-ból induló Suzuki csak az 5. lett, a tavalyi junior-világbajnok Jeremy Alcoba hetedikként zárt, míg Raul Fernandez a 10., Tony Arbolino pedig a 15. lett.

Talán még érdekesebb volt viszont a Moto2, ahol nem mindennapi időmérőt rendeztek szombaton. Holtverseny alakult ki az élen, ami után végül az amerikai Joe Roberts indulhatott az élről, Luca Marinit megelőzve. Az American Racing motorosa óriási meglepetést okozott, hiszen korábban az NTS és a KTM vázaival többnyire csak a mezőny végén kullogott - senki sem számított jó eredményre tőle. Idén viszont már kalex-el megy, kapott egy új főmérnököt, a munkáját pedig a korábbi kitűnő motoros, John Hopkins segíti. Mindezek tetejébe ráadásul az új fejlesztésű Dunlop gumik is az ő ízlése szerint készültek, így tele önbizalommal várhatta a rajtot.

Az indulást követően Marini állt az élre és diktálta a tempót. Egyben maradt az élmezőny és szorosan követték egymást a versenyzők. Roberts a dobogós helyek környékén ment végig, de Marini nagyon erősnek tűnt - sokan el is könyvelték, hogy ezt a futamot bizony ő nyerni meg. Aztán a hajrá előtt hirtelen teljesen elfogytak a gumijai és pár kör alatt elképesztően visszacsúszott. Az utolsó pontszerző helyekért csatázva aztán az utolsó körben még bukott is, így végül totális csőd lett számára ez a verseny - hasonló ívet festett Jorge Martin is, aki végül a 20. helyen futott be.

A gumikopás tehát sokakat megviccelt, mások viszont épp ezt kihasználva értek el váratlanul nagy eredményt. Ilyen volt a japán Tetsuta Nagashima is, aki hátulról indulva jó tempót produkált, folyamatosan felzárkózott, majd a futam végén robbantott - és nyert. Robertshez hasonlóan ő is egy eredményekben szegény pályafutással büszkélkedhetett eddig, azonban a semmiből került hirtelen a rivaldafénybe. 10 éve épp Shoya Tomizawa volt az utolsó nem európai motoros, aki vezetni tudta a Moto2 összesítését - épp a szezonnyitót nyerte meg akkor a japán. Most pedig előbb az időmérőn, majd a futamon is egy-egy Európán kívüli versenyző sikerének örülhettünk. A Moto2 idei szezonja nagyon kaotikusnak tűnik ilyen szempontból, de ez nagyon is jól áll neki.

A dobogó második fokán Lorenzo Baldassarri zárt honfitársa, Enea Bastianini előtt - Roberts negyedikként pont lecsúszott a pódiumról. Remy Gardner és Jorge Navarro is nagyon jól mentek még, akadtak viszont nagy csalódások is. Schrotter és Lüthi leszerepeltek ezen a hétvégén, ahogy Di Giannantonio is, nem beszélve a MotoGP-ből visszatérő Syahrinról, aki végül 19. lett.

A világbajnokság következő állomása elméletileg az USA, azon belül is Austin lehet majd április 5-én - a vírus miatt azonban a helyzet még változhat. Érdemes figyelni a híradásokat ezzel kapcsolatban. 

Hozzászólások