Moto GP - MotoGP, Jerez: a 20 éves titán nem tudott csodát tenni, Marquez győzött
MotoGP, Jerez: a 20 éves titán nem tudott csodát tenni, Marquez győzött
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Jerez: a 20 éves titán nem tudott csodát tenni, Marquez győzött

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2019/05/05 16:21
Az első európai versenyt rendezték idén a MotoGP-ben, fordulatokban pedig ezúttal sem volt hiány. Jerez fel is borította a papírformát, meg nem is.

A versenytempó és az egy körös tempó két külön dolog. Aki jó az egyikben, az nem feltétlenül jó a másikban - ezt is jól megmutatta a jerezi hétvége. Szombaton ugyanis nem kis meglepetésre a szatellit Yamaha-csapat két motorja szerezte meg az első két helyet a rajtrácson - privát csapat ilyet legutóbb 2005-ben vitt véghez. Az élről az a Fabio Quartararo indulhatott, aki évek óta adós volt a jó teljesítménnyel az alsóbb kategóriákban, ám idén minden képzeletet felülmúl, amit csinál. A 20 éves francia mutatott már szép dolgokat (Katarban az 5. helyről rajtolhatott) korábban, ám ezúttal történelmet írt: ő lett a MotoGP történetének legfiatalabb kvalifikáció győztese. Mögüle a szintén fiatal és szélvész gyors Morbidelli indulhatott, majd Marquez következett.

A verseny első és második fele teljesen más képet festett. Az elején Marquez az élre állt, mögötte pedig Morbidelli és Quartararo jöttek - kiegészülve Maverick Vinalesszel. Az első négyben tehát 3 Yamahát találhattunk, ami egyáltalán nem megszokott mostanában. Quartararo aztán megelőzte csapattársát és megpróbált Marquez után eredni, ám a spanyol nagyon erős volt az élen és kezdte leszakítani az üldözőit. A Yamahák tempója alább hagyott: Rins átrágta magát rajtuk és épp, amikor Morbidellit előzte, hirtelen eltűnt előle Quartararo. A francia Katar után itt is balszerencsés volt: technikai gondok miatt fel kellett adnia a futamot, így ezúttal sem szerzett pontot. Pedig szenzációsan ment.

Fabio Quartararo óriásit ment Jerezben, kár hogy nem tudta befelyezni a futamot.Fabio Quartararo óriásit ment Jerezben, kár hogy nem tudta befelyezni a futamot. Fotó: Europress/AFP

A futam második felében már nem teljesítettek valami jól a Yamahák. Marquez versenytempója tarthatatlan volt, a spanyol kíméletlenül elverte a mezőnyt, majd Rins is meglépett, így számukra lényegében véget is ért a nagydíj érdemi része. Az utolsó körökre feltámadtak azonban a Ducatik, így Dovi vezetésével célba is vették a dobogó legalsó fokát. Vinales azonban jó hétvégét fogott ki és meg tudta tartani a pozíciót - ahogy mondta, ez számára most egy győzelemmel ért fel. Dovi és Petrucci a 4-5. helyeket szerezték meg, mögöttük pedig a szintén gyengélkedő Valentino Rossi és Morbidelli zártak.

Sokáig úgy tűnt, hogy Marquez nagyot nyerhet a riválisaival szemben a pontok terén, ám a többiek végül összekapták magukat és jó kis kármentést hajtottak végre. Az élmenők így mind hozták a pontokat, a pontverseny pedig remekül néz ki: az első négy versenyző 10 ponton belül van, Marquez, Rins, Dovizioso, Rossi sorrendben. Várhatóan főleg rájuk kell majd odafigyelnünk a szezon hátralévő részében is.

A Moto2-ben egy horrorbukással indultak az események a rajt után. Remy Gardner a mezőny elejéről bukott, a motorját pedig telibe kapta Pratama a mezőny hátsó részében. Az ázsiai motoros csúnyán összetörte magát, ahogy többen mások is - köztük Alex Marquez, aki a mezőny végéről tudta csak folytatni és végül nem szerzett pontot. Piros zászlóval szakították félbe a futamot, majd lerövidítették a távot 15 körre és így kezdődhetett újra a száguldás. A Pons csapat két kiválósága, Augusto Fernandez és Baldassarri diktálták a tempót, majd az olasz az élre állt és végül nem is tudta megállítani senki. A pole-ból induló Jorge Navarro végül egy visszafogott start után kapaszkodott vissza és jött fel végül másodiknak, de Baldassarrit végül nem tudta elkapni. Talán ha van még 1-2 kör, meglehetett volna neki.

Baldassarri javított Spanyolországban, fontos győzelmet szerzett.Baldassarri javított Spanyolországban, fontos győzelmet szerzett. Fotó: Europress/AFP

A Moto3 még a szokásos szintet is fölülmúlta. Az elképesztő küzdelem során itt is láthattunk egy félelmetes balesetet: Ramirez volt óvatlan egy kigyorsításnál és ráment ellenfelének a hátsó kerekére, ami után kiesett alóla a motor és csak a szerencsén múlott, hogy sem őt, sem pedig a motorját nem nem találta telibe senki. A hajrá bámulatosra sikerült - mint mindig - és ezúttal Niccolo Antonelli diadalmaskodott csapattársa, Suzuki előtt. A SIC58 Squadra Corse két versenyzője tehát kihozta a maximumot a hétvégéből, ahogy Celestino Vietti is, aki harmadikként zárt. Canet csak egy negyedik helyet tudott megcsípni, Dalla Porta végül visszaesett a 8. helyre, Jaume Masia viszont még a verseny elején kiesett az összetett esélyesek közül.

A világbajnoki küzdelem Le Mans-ban folytatódik majd május 19-én.

Eredmények:   

MotoGP (25 kör, 110,6 km): 
1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 41:08.685 perc
2. Alex Rins (spanyol, Suzuki) 1.654 mp hátrány
3. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) 2.443 mp h.    
Az állás: 1. Márquez 70 pont, 2. Rins 69, 3. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 67    

Moto2 (15 kör, 66,345 km):
1. Lorenzo Baldassarri (olasz, Kalex) 25:33.841 p
2. Jorge Navarro (spanyol, Speed Up) 0.359 mp h.
3. Augusto Fernandez (spanyol, Kalex) 1.091 mp h.   
Az állás: 1. Baldassarri 75 pont, 2. Thomas Lüthi (svájci, Kalex) 58, 3. Marcel Schrötter (német, Kalex) 48    

Moto3 (22 kör, 97,306 km):   
1. Niccolo Antonelli (olasz, Honda) 39:30.327 p
2. Szuzuki Tacuki (japán, Honda) 0.242 mp h.
3. Celestino Vietti (olasz, KTM) 0.305 mp h.    
Az állás: 1. Aron Canet (spanyol, KTM) 58 pont, 2. Antonelli 57, 3. Jaume Masia (spanyol, KTM) 45
Hozzászólások