Moto GP - MotoGP, Brno: Ducati-dupla Marquezzel szemben
MotoGP, Brno: Ducati-dupla Marquezzel szemben
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Brno: Ducati-dupla Marquezzel szemben

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2018/08/05 17:04

Nem okozott csalódást a gyorsaságimotoros-világbajnokság csehországi fordulója, ahol a legendás brnói pályán végre életre keltek a Ducatik, Rossi féltestvére tündökölt és újabb nehézségekbe ütközött Jorge Martin.

Minden igényt kielégítő versenyekkel jelentkezett ezúttal is a MotoGP. A királykategóriában ráadásul az utolsó körben is még hárman küzdöttek az első helyért, amit végül az olasz Andrea Dovizioso tudott megszerezni. Csapata azonban nem csak ennek örülhetett, hiszen a másik gyári Ducatin Jorge Lorenzo végül kemény versenyzéssel másodikként futott be, maga mögé utasítva a listavezető Marc Marquezt. Kettős vörös-siker tehát, Ducati dupla, ám a jelzőkkel azért nem árt óvatosan bánni.

Egyfelől jár nekik a dicséret, hiszen egy számukra kedvező pályán tudták hozni azt a tempót, amit elvártak tőlük, így megérdemelten nyertek - másfelől viszont ezek a pontok közel sem érnek annyit számukra, mint amennyit más esetben érhetnének. Az ő nézőpontjukból az a probléma, hogy a korábbi fordulókban sokat hibáztak és még így is hatalmas a lemaradásuk. Dovi 113 ponttal a harmadik, Lorenzo pedig 109-el az ötödik összetettben - Marc Marqueznek ezzel szemben 181 egység áll a neve mellett az első helyen...

Rossi leeresztett a végére, a Ducatik azonban bírták a tempót Brnóban.Rossi leeresztett a végére, a Ducatik azonban bírták a tempót Brnóban. Fotó: Europress/AFP

Sokan talán furcsállták is a spanyol kapcsán, hogy különösen visszafogott volt ezen a délutánon, de az igazat megvallva nagyon okosan csinálta. Nem kockáztatott, hanem csak menetrend szerint szállította a dobogós helyet. Ketten hoztak rajta pontokat, mind a kettőnek hatalmas a lemaradása a pontversenyben, mindenki más pedig még kapott is tőle. A nagy harc tehát a részéről ezúttal elmaradt - amihez nem vagyunk hozzászokva -, de ez semmit sem jelent. Neki legalább akkora oka van az örömre, mint a két ducatisnak előtte.

Valentino Rossi az utolsó kör utolsó kanyarjában előzte meg Cal Crutchlow-t és így végül negyedik lett, ezzel pedig tartja összetettbeli második pozícióját. Csapattársa, Maverick Vinales azonban ezúttal is balszerencsés volt. A 12. helyről rajtolva már az első körben bukott, Bradley Smith és Stefan Bradl juttatták a kavicságyba, ami a későbbiekben érzékenyen érintheti a spanyolt.

Luca Marini zsinórban kétszer ért oda a dobogóraLuca Marini zsinórban kétszer ért oda a dobogóra Fotó: Europress/AFP

A Moto2-ben fantasztikus küzdelmet láthattunk. Az első négy helyen három bajnokaspiráns is ott volt, kiegészítve a VR46 csapat olasz versenyzőjével, Luca Marinivel. Utóbbi eddig főleg azzal tudta felhívni magára a figyelmet, hogy Valentino Rossi féltestvére, ám a Sachsenringen összejött neki egy harmadik hely, amit most meg tudott fejelni egy másodikkal. Volt sansza az első pozíció elhódítására is, ám Miguel Oliveira ezúttal jobbnak bizonyult és férfias küzdelemben érdemelte ki az első helyet. A pódium legalsó fokára Bagnaia állhatott fel, aki Lorenzo Baldassarrit utasította maga mögé. Ebből a szép kis társaságból hiányzott ezúttal Alex Marquez, aki bukott és nem szerzett pontot - így pedig lehet hogy ki is szállt a bajnoki címért folyó küzdelemből. Németországban 13. lett, most kiesett, a riválisok pedig nem sokat hibáznak. Jelenleg úgy néz ki, hogy Oliveira és Bagnaia döntheti majd el egymás között a cím sorsát.

Kétesélyesnek néz ki a Moto3-is, ott azonban a mostani második helyének köszönhetően Aaron Canet még kapaszkodik az elöl lévőkre egy olasz riválisával együtt. A jobbak közül csak ők futottak jó hétvégét, a többiek botladoztak: Bezzecchi egy nagyon gyenge futam végén egy nagyon fontos 6. helyet tudott begyűjteni, Jorge Martin azonban még ennyit sem. A spanyol még az edzések során törte össze magát és ki kellett hagynia a versenyt. Megműtötték, fáj a keze, de várhatóan Ausztriában már ismét motoron láthatjuk majd. A hétvége két hőse egyébként a hazai közönség előtt pole-ból induló, majd harmadikként záró Jakub Kornfeil, illetve az élete első futamgyőzelmét besöprő Fabio di Giannantonio voltak. 

A világbajnokság következő állomása Ausztria, azon belül is Spielberg lesz majd augusztus 12-én, vagyis pont egy hét múlva.

Eredmények:

MotoGP (21 kör/113,463 km):

1. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 41:07.728 perc
2. Jorge Lorenzo (spanyol, Ducati) 0.178 másodperc hátrány
3. Marc Márquez (spanyol, Honda) 0.368 mp h.    
Az élcsoport: 1. Márquez 181 pont, 2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 132, 3. Dovizioso 113    

Moto2 (19 kör/102,657 km):

1. Miguel Oliveira (portugál, KTM) 39:22.324 p
2. Luca Marini (olasz, Kalex) 0.070 mp h.
3. Francesco Bagnaia (olasz, Kalex) 0.525 mp h.    
Az élcsoport: 1. Oliveira 166 pont, 2. Bagnaia 164, 3. Alex Márquez (spanyol/Kalex) 113    

Moto3 (18 kör/97,254 km):

1. Fabio Di Giannantonio (olasz, Honda) 39:09.124 p
2. Aron Canet (spanyol, Honda) 0.112 mp h.
3. Jakub Kornfeil (cseh, KTM) 0.339 mp h.    
Az élcsoport: 1. Marco Bezzecchi (olasz, KTM) 133 pont, 2. Jorge Martín (spanyol, Honda) 130, 3. Giannantonio 116
Hozzászólások