Moto GP - MotoGP, Barcelona: Lorenzo kitorpedózta Marquez riválisait
MotoGP, Barcelona: Lorenzo kitorpedózta Marquez riválisait
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Barcelona: Lorenzo kitorpedózta Marquez riválisait

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2019/06/16 16:20
Kaotikus hétvégén van túl a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnye, hiszen rengeteg bukás és dráma tarkította a Katalán Nagydíj futamait. Nagyot nyert, aki talpon maradt.

Először is egy dolgot helyre kell tenni: nagyon rossz volt a tapadás az egész hétvége során, a mezőny 1-1,5 másodperccel volt lassabb, mint tavaly. Ez főleg annak a finom homoknak volt köszönhető, amit a szél a pályára hordott az elmúlt napokban. A körülmények persze mindenkinek egyformán nehezek voltak, de a forróság és a csúszós aszfalt együttesen megsokszorozták a hibák, bukások számát.

A MotoGP-ben például csak 13-an értek végül célba, ami kirívóan alacsony szám. A sok egyéni hibán túl pedig láthattunk olyan esetet is, amikor egyesek úgy kényszerültek feladni a küzdelmet, hogy maguk nem vétettek hibát. Itt most főleg a verseny eleji Lorenzo-incidensre gondolok, ahol a Repsol Hondával meglepően előre merészkedő, korábbi sokszoros világbajnok spanyol vett egy nagyon optimista féktávot, majd azzal a lendülettel kiütötte Doviziosót, Vinalest és Rossit is. Lényegében pont azokat az üldözőket iktatta ki, akik megakadályozhatták volna a csapattárs győzelmét, valamint akik a világbajnoki pontversenyben bármiféle veszélyt jelenthetnének. Marquez pont az első helyen állt az eset bekövetkeztekor és hatalmas mázlival pont elkerülte a karambolt - a többieknek pedig onnantól sanszuk sem volt megfogni őt. Lorenzo csapnivaló szezont fut, egyelőre nem érzett rá a Hondára, ezzel a megoldással viszont lényegében kijelenthetjük: már csak ezért megérte szerződtetni őt. Persze nincs okunk szándékosságot feltételezni emögött, mindössze rögzítsük a tényt: Marquez elkapása így is közel lehetetlen feladatnak tűnt, innentől viszont utcahossznyi az előnye. Fél kézzel már a bajnoki serleget szorongatja.

És mi történt a mezőny többi részével? Nos, az előző versenyt megnyerő Danilo Petrucci fogócskázott Alex Rinsszel, akinek még mindig lehetett volna valamennyi esélye Marquez ellen a pontok terén. A spanyol azonban elrontott egy előzési manővert, majd miután visszatért a pályára, több pozíciót is hátraesett. Valamennyire ugyan vissza tudott kapaszkodni, de egy félig tuti második hely helyett végül be kellett érnie egy 4. pozícióval. A hős így nem ő, hanem Fabio Quartararo lett. A fiatal francia így is az év felfedezettje, ráadásul ezúttal a pole-ból indulva futott be másodikként, miután megelőzte Petruccit. A francia így élete legjobb MotoGP-s eredményét könyvelhette el, ráadásul frissen műtött kézzel tette mindezt - úgy, hogy ő volt az egyetlen yamahás, aki célba tudott érni.

Aaron Canet egyre közelebb egy igazán nagy összetett eredményhez. Egyre szebben alakul számára ez az év.Aaron Canet egyre közelebb egy igazán nagy összetett eredményhez. Egyre szebben alakul számára ez az év.Fotó: Europress/AFP

A Moto2-ben a hétvége nagy nyertese szintén Marquez volt. A kisebbik tesó, Alex ugyanis zsinórban harmadik futamgyőzelmét aratta és ezzel jelentősen átrajzolta a bajnoki táblázatot. Lüthi ugyanis másodikként zárt és jelenleg első számú üldözőnek tekinthető; a szezon elején parádézó Baldassarri pedig megint hibázott és 0 ponttal zárt. Az olaszt még nem szabad leírni, mert túl sok van még hátra a szezonból, de Marquez egyre magabiztosabbnak tűnik - kérdéses, meddig tarthat még ki ez a lendület neki.

A Moto3 volt a legkaotikusabb futam mind közül. Dalla Porta és Arbolino műszaki gondok miatt állt ki, Jaume Masia, Rodrigo és Toba is bukott (utóbbi vezető helyről az utolsó körben), út közben pedig több komoly balesetet is feljegyezhettünk. Az összetett esélyesek közül pedig gyakorlatilag csak egy ember tudott értékelhető eredményt felmutatni: Aaron Canet másodikként futott be Ramirez mögött, így megszilárdította a vezető helyét. A spanyol szerencsés is volt, valamint taktikusan, okosan versenyzett. Megbújt a mezőnyben és csak a végén robbantott - még a győzelemre is volt esélye. Ha esetleg idén ő lesz majd a világbajnok, akkor ez lesz az egyik legfontosabb állomás ennek a sikernek a kapcsán, ahol a legtöbbet tudta verni a riválisokra. Kíváncsian várjuk, hogy a többiek mit tudnak majd reagálni erre a későbbiek során.

A világbajnokság következő állomása Assen lesz majd június 30-án.

Hozzászólások