Moto GP - MotoGP, Austin: Marquez szokás szerint nyert, de nem ő az első
MotoGP, Austin: Marquez szokás szerint nyert, de nem ő az első
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Austin: Marquez szokás szerint nyert, de nem ő az első

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2018/04/23 11:18

Alakulnak az erőviszonyok a gyorsaságimotoros-világbajnokságon, miután a címvédő Marc Marquez a legutóbbi botrányos produkciója után megszerezte idei első győzelmét. Remek kilátások az európai versenyek előtt. 

Austin, illetve úgy az egész Amerikai Egyesült Államok egyértelműen Marc Marquez fenségterülete. A spanyol klasszis még nem talált legyőzőre ezen a pályán: ha a COTA-n versenyez a MotoGP, kivétel nélkül minden alkalommal ő nyer. Idén sem volt ez másképp.

A különböző edzéseken persze még lehetett számolgatni, úgy olvasni az eredményeket, hogy talán páran még megszorongathatják, ám a valóságban már 2-3 kör után érződött, nem lehet elkapni. Marquez egy jó rajt után hamar az élre állt és csak egyszer kellett igazán észnél lennie: Andrea Iannone a Suzukival egyszer minden erejét összeszedve megtámadta, ám az olasz elvétette az előzést, több lehetősége pedig már nem maradt a támadásra. A tavalyi bajnok olyan tempóban közlekedett a pályán, amiről a vetélytársak legfeljebb csak álmodhattak. Tökéletes versenyt futott, érinthetetlenként hagyta ott a mezőnyt – ő ott és akkor egy másik ligát, egy másik szintet képviselt.

Valahogy úgy, mint Termasban, ahol szintén földbe döngölhette volna a többieket, ám ott akkor rengeteg hibát vétett, türelmetlen volt és felelőtlen. Épp ezért az ottani produkciója miatt sokan támadják még most is, élen az „ősi ellenséggel” , Valentino Rossival. A Doctor igazi médiahadjáratot hirdetett, nyilatkozataiban tudatosan festi le úgy spanyol ellenfelét, mint egy igazi bajkeverőt, aki ráadásul szándékosan okoz baleseteket. „Utazik másokra.” Meg kell hagyni, egyre többen osztják a véleményét, Marquez ráadásul most Amerikában tovább nehezítette a helyzetét. Az edzéseken akadt több megmozdulása is, ami nem volt elegáns – különös tekintettel a kvalifikáció végére, ahol feltartotta a rivális Maverick Vinalest a gyorskörén. Utóbbiért a versenyigazgatóság meg is büntette, így habár ő nyerte az időmérőt, nem indulhatott a pole-ból, hanem csak a 4. helyről. A MotoGP részéről a vezérigazgató, Carmelo Ezpelata egyébként jelezte, bekeményítenek majd a büntetések terén – Marquez pedig azonnal le is ellenőrizte, hogy ez valóban így van-e :)

Ez volt idén az első győzelme a spanyolnak, aki habár legutóbb nem szerzett pontot, így is az első számú favoritnak tűnik idén. A bajnokságot viszont nem vezeti: 1 pont a lemaradása az 5. helyen végző Dovizioso mögött – ez egy kimondottan kedvezőtlen pálya volt a Ducati szempontjából, ezért a visszafogott eredmény. Kettejük küzdelme még csak éppen hogy elkezdődött, az erőviszonyok alakulása kapcsán az európai versenyek döntő jelentőséggel bírnak majd.

motor.jpg Fotó: Europress/AFP

Előzetesen úgy tűnt, hogy legfeljebb a két Yamaha foghatja majd meg Marquezt – nem így lett. Ahogy arról már volt szó, Andrea Iannone meglepetésre pazar versenyt futott és végül a harmadik helyen zárt. Habár végig elég közel tudott maradni, nem tudott mit kezdeni Maverick Vinalesszel, aki ha másnak nem, legalább ennek a második helynek örülhetett. Valentino Rossi viszont búslakodhat, hiszen alaposan elmaradt a két dobogóstól. Az olasz negyedik lett, tempója alapján sansza sem volt a pódimra.

A Yamaha egyébként kellemes meglepetés volt: úgy tűnik, sikerült valamelyest előrelépniük. Az idei váz most jól működött és kezdik egyre jobban kiismerni az elektronikát is. A pontversenyben ők is nagyon jól állnak, oda kell majd rájuk figyelni.

A futam egyébként nem volt különösebben látványos, vagy izgalmas: nem először szakad szét a mezőny ezen az aszfaltcsíkon, most is viszonylag kevés jó csatát láthattunk. Dovi kihozta a maximumot ebből a hétvégével azzal, hogy megverte Zarcót és bejött ötödiknek. Mögöttük Pedrosa zárt, akinél már az is csoda volt, hogy egyáltalán el tudott indulni (törött csuklóval végigment, óriási teljesítmény). Jorge Lorenzo idei legjobb eredményét elérve 11. lett, amivel már 6 pontos az összetettben – vele kapcsolatban egyre erősebbek azok a hangok, miszerint az idény végén távozik. Állítólag a Suzuki egy opció lehetne számára, bár ha Iannone összekapja magát, lehet hogy oda sem viszik el. És végül szóljunk még Cal Crutchlow-ról is. A brit fiú vezette az összetettet két futam után, ám most hozta a formáját és bukott. Kár az elvesztegetett pontokért, de ő is jól áll, közel Marquezékhez.

motor_2.jpg Fotó: Europress/AFP

A Moto2-ben a VR46 Academy növendéke, Paco Bagnaia végzett az élen. A Rossi csapatában szereplő olasz igazán érett versenyzéssel nyert, mögötte a Marc VDS menője, Alex Marquez végzett másodikként. Tőlük alaposan lemaradva Miguel Oliveira lett a harmadik, ám az igazán nagy teljesítményt nem ők, hanem az újonc Joan Mir szállította. A tavalyi Moto3-mas bajnok az 5. helyről indult, ám a rajt után kitették és visszaesett a 19. helyre. Onnan azonban vissza tudott kapaszkodni és végül negyedik lett. Ha nincs az a balszerencse, simán összejöhetett volna neki élete első dobogója a középső kategóriában (újoncként!!!).

A Moto3 kivételesen nem hozott elsöprő izgalmakat. Jorge Martin viszonylag magabiztos győzelmet aratott, valamint Enea Bastianini második helye is be volt biztosítva. Egyedül a harmadik helyért ment csak a harc, amit végül az argentínai győztes, Marco Bezzecchi húzott be Di Giannantonióék előtt. Aaron Canet az, aki hoppon maradt: a spanyol elrontotta ezt a futamot és csak a 8. lett. Remélhetőleg idén nem lesz majd egy domináns ember ebben a géposztályban, hanem többen küzdhetnek majd a címért egyszerre. Jelen állás szerint erre jó esély mutatkozik.

A folytatásra május 6-án kerül sor a spanyolországi Jerezben.

Hozzászólások