Moto GP - MotoGP, Aragon: Marquez oktatott, Lorenzo ismét hibázott
MotoGP, Aragon: Marquez oktatott, Lorenzo ismét hibázott
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Aragon: Marquez oktatott, Lorenzo ismét hibázott

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2018/09/23 18:24

Aragonban ismét megtudhatta a világ, hogy ki az úr a háznál: Marc Marquez nem alibizett, hanem kőkeményen megrajzolta Andrea Doviziosót a MotoGP Spanyol Nagydíján.

Ismét úgy nézett ki, hogy az elmúlt hetekhez hasonlóan Marc Marquez újra a Ducatikkal küzdhet majd meg a futamgyőzelemért. Igaz, a legutóbbi három alkalommal "átengedte" a dicsőséget ellenfeleinek, ettől függetlenül most is - mint mindig - a győzelem volt a cél számára. A rajtot remekül kapta el, a harmadik helyről pedig egy szédületes féktávval rakétázta magát az élre, becikázva a pole-ból induló Jorge Lorenzo elé. A spanyol azonban nem tudott revansot venni: hirtelen megindult a motor hátulja és a spanyol így katapultált, hatalmas esés lett a vége. Jorge aztán felállt, de boldogságra nem maradt sok oka. Misano után ismét bakizott, így fontos pontokat veszített a második helyért folyó harcban a pontversenyben.

Eközben elöl zajlottak az események. Dovi az élre állt és a megmaradt gyári Ducatival elkezdte diktálni a tempót, Marquez pedig ment vele. Nyomukban pedig nem ki meglepetésre a két Suzuki sorakozott, akik amúgy végig ott tudtak maradni, még ha csak díszkíséretnek is a két élen álló mögött. Rins és Iannone többször is helyet cseréltek a verseny során, eleinte a spanyol tűnt erősebbnek, hosszú távon azonban Iannone volt erősebb és ő futott be harmadikként. Bele azonban nem tudtak szólni Dovizioso és Marquez küzdelmébe, hiszen ez a két fickó ezúttal is egy másik szintet képviselt. Marquez egy elképesztő manővert bemutatva átvette a vezetést és néhány körig az élen is tudott maradni, majd az olasz vetélytárs visszavette a pozícióját - elszakadni azonban egyikük sem tudott.

Jorge Lorenzo győzelemre készült, ám már az első kanyarban hatalmasat esettJorge Lorenzo győzelemre készült, ám már az első kanyarban hatalmasat esett Fotó: Europress/AFP

Azonos tempóban motoroztak, a végéhez közeledve olykor még előzgettek is, ám egyértelmű volt: az utolsó körökben dől majd el ez a párharc. Márpedig az utolsó kör egyértelműen a hazai közönség előtt motorozó Marqueznek sikerült jobban, aki még tudott menni egy erős kört, Dovi viszont nem tudott elég közel kerülni hozzá, hogy megelőzhesse. Az olasz a kör felénél még hibázott is, így már nem győzhetett. Marquez tökéletes koncentrációval diadalmaskodott és csak minimális esélyt hagyott Doviziosónak. Gyakorlatilag a maximumot hozta ki ebből a versenyből, ami amúgy sokkal inkább a Ducatiénak tűnt még a rajt előtt.

Aki követte az eddigi eseményeket, annak nem újdonság, hogy Marquez kimondottan előnyös helyzetben van a pontok szempontjából. A címvédő nagyságrendekkel kevesebbet hibázik mint ellenfelei és 67 egységgel jobban is áll, mint a második Dovi - aki legalább a csapattársához képest jutott valamire ezen a hétvégén. A Yamahák képesek voltak még az eddigi bénázásukat is alulmúlni: Rossi a 18. helyről indult, de a futamot már 8.-ként zárta - Vinales 10. lett, de ez semmire sem elég tőlük így.

Jorge Martin volt Aragon ura a Moto3-banJorge Martin volt Aragon ura a Moto3-ban Fotó: Europress/AFP

A Moto2-ben jó kis versenyt láthattunk, méghozzá dél-afrikai győzelemmel: Brad Binder az élről indulva tudott nyerni, mögötte Baldassarri, Bagnaia és Alex Marquez zárt. Csak Miguel Oliveira hiányzott a buliból, aki a 18. helyről indult Rossihoz hasonlóan és végül 7.lett. A portugál így közel 20 pontos hátrányban van most Bagnaiával szemben, aki magabiztosan vezeti az összetettet.

A Moto3-ban is indult nagy név a 18. helyről: Marco Bezzecchi viszont jobban teljesített Rossinál és Oliveiránál. Az olasz taktikus motorozással másodiknak jött be - ez volt a legtöbb, amit ki tudott hozni a hétvégéből. Az első hely kérdése ugyanis egy másodpercig nem volt kérdéses. Jorge Martin az élről indult és az első métertől fogva érinthetetlen volt, makulátlan motorozással húzta be az újabb sikerét. A harmadik Bastianini, a negyedig di Giannantonio lett.

A világbajnokság mezőnye Thaiföldre látogat majd legközelebb, erre egészen pontosan október 7-én kerül majd sor.

Hozzászólások