Moto GP - MotoGP, Aragon: Marquez az egyetlen földönkívüli
MotoGP, Aragon: Marquez az egyetlen földönkívüli
Fotó: Europress/AFP

MotoGP, Aragon: Marquez az egyetlen földönkívüli

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2019/09/22 20:15
A nyáron két komolyabb csatát is elveszített Marc Marquez, de amikor már kezdtük volna elkönyvelni a formahanyatlását, ismét robbantott. Misanóban és Aragonban tanárian ment és beárazta az egész mezőnyt.

Volt már szó korábban arról, hogy vannak a gyorsaságimotoros-világbajnokság mezőnyében ufók. Így hivatkoztunk arra a néhány kivételes képességű motorosra, akik tehetségükkel új szintre emelték a motorversenyzést és egyszerűen megközelíthetetlenek voltak halandó vetélytársaik számára. Az elmúlt években ilyen volt (a teljesség igény nélkül) Valentino Rossi, Casey Stoner, Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa, vagy éppen Marc Marquez is. Az idei szezon viszont arra világít rá, hogy ennek a korszaknak már vége van. Nem indokolt többé a többes szám - ma már egyedül Marquez képes hozni ezt a színvonalat.

És mi van a többiekkel? Millió okot fel lehetne sorolni a technikai változásoktól kezdve az idő múlásán át, de egy valami nagyon egyértelmű: képtelenek egy-két versenynél tovább fenntartani azt a nívót, amit napjaink legjobbja szállít. Mert az egy dolog, hogy Marquez gyors, de a többiek már önmagukban is rengeteget hibáznak, hullámzó a teljesítményük és 2-3 évvel ezelőtti önmagukat sem képesek megidézni egy teljes szezon során. A kihívók között ott van az évek óta győzni képtelen Rossi, az egy szezonon belül legfeljebb 4-5 jó versenyre képes Vinales, az örök második Dovizioso, az alkalmanként ütőképes Rins, a túlsúlyos Petrucci, a sokat hibázó Miller, vagy épp Fabio Quartararo, aki egy szatellit Yamahán ül és újonc. Ebben a mezőnyben Marqueznek nem nehéz kitűnni és az idő múlása erősen megérződik a versenyzőkön. Amíg 3 éve nyugodtan elmondhattuk, hogy minden idők legerősebb mezőnye, ez az állítás idén már egyáltalán nem állná meg a helyét. Ezt mutatta meg a legutóbbi két verseny is.

Misano lehetőséget adott Quartararónak, hogy megszerezhesse élete első futamgyőzelmét, ám a francia nem bírt a címvédővel. Kettesben maradtak Marquezzel, a spanyol pedig jó taktikával, az utolsó körben csípte meg a francia üstököst. Egy héttel később Spanyolországban pedig konkrétan az első kanyarban eldőlt minden: Marquez a rajt után elköszönt a többiektől és érinthetetlenül robogott a győzelembe. Előnye így közel 98 pont a második helyen álló Dovi előtt összesítésben, de ez elég sokat elárul erről a szezonról. És beszélhetnénk még itt a Yamaha feltámadásáról (hiszen egy hete az első 5-ből 4 motor az övéké volt és Aragonban sem mentek rosszul), vagy Dovizioso mostani második helyéről, de felesleges. Jelenleg a kihívók nem tudnak felnőni a bajnokhoz – pontosabban igen, de csak néhány alkalommal. Hosszú távon megsemmisítő fölényben Marc, aki ráadásul egy olyan motoron teszi mindezt, amivel mások már egy top 10-es eredménynek is örülhetnének.

Aaron Canet formába lendült Aragonban a Moto3-as világbajnokságonAaron Canet formába lendült Aragonban a Moto3-as világbajnokságon Fotó: Europress/AFP

A Marquez-varázs pedig kitart a Moto2-ben is, ahol a kisebbik tesó is jó úton halad pályafutása második világbajnoki címének megszerzése felé. Az előző két fordulóban két 3. helyet szállított, ez pedig pontosan az az eredmény volt, amit hoznia kellett. Augusto fernandez ugyanis hiába nyerte a San Marino-i versenyt, hiszen utána hazai pályán bukott és pont nélkül maradt. Aki tud hozni a listavezetőn, az gyakorlatilag három futamon belül hibázik egy hatalmasat és bukja az előnyét. Alex Marquez közel két futmagyőzelemnyi előnnyel áll és nem látni, hogy a jelenlegi formájában ezt miként tudná elveszíteni.

A Moto3 annyiban más, hogy az eredetileg két szereplősnek tűnő versenyfutás kibővülni látszik. Canet technikai gondok miatt nullázott Misanóban, Aragonban viszont meglógott és agyonverte ellenfeleit. Dalla Porta egy 8. és egy 11. helyet tudott felmutatni, Arbolino viszont hozott rajtuk – igaz, a spanyol versenyen a hajrára lelassult és csak 10. lett. Ha neki van egy kis mázlija, akkor esetleg odaérhet, de a döntés a két másik srác kezében van. Fej-fej mellett állnak jelenleg és csak rajtuk múlik, élni tudnak-e a lehetőséggel ebben az esztendőben.

A világbajnokságból már csak 5 verseny van hátra. Most a mezőny elhagyja Európát és Thaiföldről érkezik a folytatás október 6-án, majd további 4 ázsiai verseny jön a valenciai szezonzáró előtt.

Eredmények:

MotoGP (23 kör, 116,8 km):
1. Marc Márquez (spanyol, Honda) 41:57.221 perc
2. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 4.836 másodperc hátrány
3. Jack Miller (ausztrál, Ducati) 5.430 mp h.

Moto2 (21 kör, 106,6 km):
1. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) 39:45.177 perc
2. Jorge Navarro (spanyol, Speed Up) 0.787 mp h.
3. Álex Márquez (spanyol, Kalex) 2.876 mp h.

Moto3 (19 kör, 96,5 km):
1. Arón Canet (spanyol, KTM) 38:01.916 perc
2. Ogura Aj (japán, Honda) 4.581 mp h.
3. Dennis Foggia (olasz, KTM) 4.663 mp h.
Hozzászólások