Moto GP - MotoGP, Aragon: Az üldözők alulmaradtak Marquezzel szemben
MotoGP, Aragon: Az üldözők alulmaradtak Marquezzel szemben
Fotó: MTI

MotoGP, Aragon: Az üldözők alulmaradtak Marquezzel szemben

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2017/09/24 16:28

Már csak négy verseny van hátra a 2017-es MotoGP-szezonból, az utolsó előtti európai (és egyben spanyol) fordulóban pedig valaki még közelebb került az év végi elsőséghez. Nyilván sok van még hátra a bajnokságból, de kezd körvonalazódni a végső sorrend.

Marc Marquez elképesztő. Nem rég az egyik verseny után arról írtunk, hogy ennyi eldobott futammal a korábbi statisztikákat nézve elvileg nem lehetne bajnok - most viszont azt látni, hogy további botlásokra lenne szükség ahhoz, hogy ne ő nevessen a végén. Mindenkinek, így neki is hullámzó az idei teljesítménye, ám a viszonylag sok hibája ellenére a hajrá előtt több, mint jól áll.

Marquez gyengén indított Aragonban, ahol a táv első felében még a mezőnyben küzdött. Többször is csúnyán elnézett egy-két féktávot, ám idővel összekapta magát és feljött a dobogós helyekre. A két Repsol Honda taktikázott a legjobban, ugyanis messze Pedrosa és Marquez volt a két leggyorsabb motoros a futam végén, ami mind a kettejük számára dobogót ért - utóbbinak pedig annak is a legtetejét.

Újabb harcos verseny, ami bárhogy végződhetett volna, ám a spanyol klasszis a határon motorozva már nem először jött ki ebből nagyon jól. És mivel riválisai rontottak, 16 pontosra nőtt az előnye a pontversenyben, ami szintén figyelemre méltó (főleg, hogy a hétvége előtt még csak holtversenyben vezette az összetettet). Úgy tűnik, hogy ha ő beér a célba, akkor csakis jó eredményeket hoz - ezt pedig rajta kívül szinte senki más nem mondhatja el magáról.

Még a nagy rivális Dovizioso sem, akinek akad néhány gyenge napja - ez is ilyen volt. Dovi a 7. helyen ért célba, valamiért nem ment neki olyan jól a Ducatival. Pedig az első körökben még tudott tapadni, ám vélhetően gondjai akadtak a tapadással és visszacsúszott. Mondani se kell, ilyen hibák a bajnoki címért folyó harcban nem férnek bele.

Lorenzo ismét jól kezdett, Marquez itt még hátul. Sokba kerülhet még az üldözőknek ez a rengeteg elszalasztott lehetőség

Jorge Lorenzo ezzel szemben idei egyik legjobb teljesítményét nyújtotta. A ducatis spanyol a rajt után egyből az élre állt és csak a futam utolsó harmadában kényszerült átadni a helyét Marqueznek. Lorenzo egyre biztatóbban megy, úgy tűnik nagyon bevált neki ez a nem túl szép, de kétségtelenül hatásos fejidom - az, amit Dovi ezúttal nem használt. Jorge most már rendszeresen remekel a rajtoknál és már nem először végzett a dobogón - jó jelek számára a következő szezon előtt.

A hétvége nagy vesztesei kétségtelenül a Yamahák, ugyanis egyik sem fért fel a pódiumra, pedig közel jártak. Vinales érthetetlen, hogy miért volt ilyen visszafogott szinte végig. Az összetettben harmadik helyen álló Maverick-nek majdnem egy futamgyőzelemnyi a hátránya Marquezzel szemben, ami elég sok, de nem behozhatatlan. Ha Dovi kapcsán azt mondtuk, hogy ilyenek nem férnek bele, akkor nála ez hatványozottan igaz, ugyanis nála gyakrabbak a hullámvölgyek. Mondjuk úgy, hogy a Yamaha bizonyos körülmények között csak mérsékelten versenyképes, ami döntő tényező lehet.

Rossi esete kicsit más, ugyanis a Misanót kihagyó Doctor egy lábtörés után tért vissza idő előtt és úgy futott be szorosan Vinales mögött (ráadásul a spanyol csak a végén tudta megverni őt). Úgy volt, hogy a Superbike-os van der Mark ugrik majd be helyette - ezt hivatalosan be is jelentették -, ám az olasz elég jól érezte magát az induláshoz. Rossi nagyon jól ment, csak a végére esett vissza és fontos pontokat gyűjtött - igaz, Pedrosa így is megelőzte őt, így Vale már csak az 5. helyen áll összesítésben.

Morbidelli lehajrázta Pasinit és ismét lépéselőnyben a pontok terén

A Moto2-ben az elmúlt hetek jó eredményei után ismét beleszaladt egy pofonba Tom Lüthi, aki egy harmatos produkcióval csak a 4. helyen jött be - mindezt úgy, hogy Alex Marquez sérülése miatt feladni kényszerült a versenyt, vagyis számára egy riválissal kevesebb. Ennek a legjobban Morbidelli örült, aki taktikus versenyzéssel vágott vissza Pasininek az utolsó körökben és vette vissza az első helyet. Nagyon jól osztotta be az erejét és elbánt a többet kockáztató, vakmerőbb olasszal. Mögöttük Oliveira lett a harmadik, csapattársa, Binder pedig kis híján megcsípte a negyedik Lüthit is.

A Moto3-ban rekorddöntés született: Mir ismét nyert, neki pedig ez volt ebben a szezonban a 8. sikere. Ennyit a Moto3 történetében még senki sem tudott összehozni. A fiatal spanyol az utolsó körben nagyon keményen ment, agresszív cikázással tartotta maga mögött ellenfeleit, akik így nem tudtak visszavágni. Mérgesek is voltak, ám a versenybírák nem láttak szabálytalanságot. Egyértelmű, hogy Mir lesz az idei bajnok, különösen Fenati teljesítményét látva: az olasz csak 10. lett, hátránya pedig már 80 pont.

A világbajnokság következő állomása Japán lesz majd, azon belül is Motegi, október 15-én, azaz több, mint fél hónap múlva.

Hozzászólások