Moto GP - MotoGP: a Marquez testvérek uralják a világbajnokságot
MotoGP: a Marquez testvérek uralják a világbajnokságot
Fotó: Europress/AFP

MotoGP: a Marquez testvérek uralják a világbajnokságot

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2019/07/07 16:39
A németországi versennyel elérkezett a nyári szünetéhez a MotoGP, vagyis gyakorlatilag féltávnál tart a világbajnokság. A három kategóriában más és más a helyzet - megnéztük, hol érdemes még izgalmakban reménykedni.

Talán minden idők legjobb, legélesebb Marc Marquezét láthatjuk idén. A spanyol címvédő egyszer hibázott csak ebben a szezonban: Austinban vezető helyről bukott, ugyanakkor állítólag ennek technikai okai is voltak. Akárhogy is, azt az egy esetet leszámítva őrületes teljesítményt nyújt, a fennmaradó 8 versenyből 5-öt megnyert, 3-on pedig második lett. Ez azt jelenti, hogy csak top 2-es eredményeket tud felmutatni ha célba ér, ami brutális mutató. A tabellán közel két futamgyőzelemnyi az előnye már most, így egyelőre nem látni, hogy az üldözők miként tudnák egyáltalán csak megnehezíteni a dolgát. Szinte már most bajnoknak tekinthető.

Ez már csak azért is gyanús, mert a többiek hibát hibára halmoznak és körbeverik egymást. Igazából az összetett harc remek - kár, hogy csak a második helyért. Dovizioso, Petrucci és Rins kiemelkednek, habár a suzukis Assenben és a Sachsenringen is bukott, így kezd lemaradni róluk. Dovizioso kéne, hogy Marquez legnagyobb kihívója legyen, de ő már csapaton belül sem tud egyértelműen kiemelkedni. Az első pár futamon még határozottan jobbnak tűnt Petruccinál, ám az olasz azóta megnyerte hazai versenyét és azóta csak egyszer kapott ki Dovitól. Ami nekik jó hír, hogy keveset hibáznak, konstansan képesek erős pontszerző helyekre, alkalmanként pedig győzelemre is - csak egy bukása volt a két gyári ducatisnak összesen, mégpedig Barcelonában, ahol Lorenzo ütötte ki Dovit.

Petrucci és Dovizioso Rins előtt, de mind csak Marquez hátát nézik.Petrucci és Dovizioso Rins előtt, de mind csak Marquez hátát nézik. Fotó: Europress/AFP

A Yamahának főleg akkor lehetne esélye bármire is, ha csak az időmérők eredményeit pontoznák. A kvalifikációkon ugyanis fantasztikusan mennek, főleg Quartararo és mostanában Vinales révén. A versenyeken azért már többet hibázik a francia - a Schsenringen is bukott nem sokkal a rajt után - de már van két dobogós helyezése és jó esélye lehet az év újonca címre is. Valentino Rossi egész jól lehozta ugyan az első 5 futamot, aztán zsinórban háromszor is bukott, Németországban pedig csak 8. lett - jelentős formajavulásra lenne szükség a részéről. Valami olyasmire, mint amit Vinales produkált az elmúlt két hétben: Assenben nyerni tudott, míg a német versenyen másodikként zárt, ami erősen váratlan volt a kilátástalan szezon eleji produkcióját látva. Ha ezt a formát tudja tartósítani, akár oda is érhet a legjobb három közelébe.

A többiek pedig még inkább adósak a stabil teljesítménnyel, így nem igazán lehet számolni velük. Crutchlow harmadik lett a német versenyen, de ezen és egy másik dobogós helyen kívül már egy 7. hely is jónak számít tőle. Miller háromszor is kiesett, egyébként ő is többre lenne hivatott - Morbidellihez hasonlóan. Jorge Lorenzo csak a rend kedvéért kerüljön ide: a spanyol Hollandiában összetörte magát, így két versenyt is kihagyott, egyébként idei legjobb eredménye egy 11. hely Le Mans-ban. A helyére beugró, amúgy csak tesztversenyzőként szerephez jutó Stefan Bradl viszont csak kétszer állt rajthoz idén és mind a kétszer 10. lett.

Dalla Porta átvette a vezetést a Moto3-ban.Dalla Porta átvette a vezetést a Moto3-ban. Fotó: Europress/AFP

A Moto2-ben nagyon alakul Alex Marquez második világbajnoki címe. A legutóbbi 5 versenyből 4-et megnyert, ami jól mutatja a formáját. Assenben bajnoki riválisa, Lorenzo Baldassarri ütötte ki, ami után mind a ketten kiestek - ezt leszámítva azonban nem lehetett rá panasz mostanában. Nincs komoly előnye összetettben a második Tom Lüthi előtt, ám az már eleve árulkodó, hogy a svájci motoros az egyetlen kihívója. Augusto Fernandez úgy harmadik a tabellán, hogy sérülés miatt két versenyt is kihagyott a szezon elején, Baldassarri pedig összesen 4-szer nullázott, ami ezen a szinten nem fér bele. Ha valaki szeret fogadni, akkor érdemes megtámogatni néhány ezressel Alex Marquezt, mert nagyon érik neki a világbajnoki cím.

Az egyetlen kategória, ahol tényleg nyílt a verseny, az a Moto3. Dalla Porta és Canet késhegyre menő küzdelemre számíthat - olyanra, mint amilyet a Sachsenringen produkáltak. Az olasz ott nyert és idei első győzelmével átvette a vezetést összetettben (2 pont az előnye), de Canet hatalmas felzárkózással ért fel a végén és csípte meg a 3. helyet, ami óriási bravúr. Rajtuk kívül nincs olyan versenyző idén, aki szóba jöhetne. Soha ilyen kemény még nem volt a legkisebb kategória: már egy top 10-es eredmény is nagyon sokat érhet adott esetben, a legtöbben pedig képtelenek magabiztosan szállítani a pontszerző helyezéseket. Antonelli, Ramirez és Arbolino is rengeteget hibázik, nem beszélve a többiekről - nagyjából 15-20 versenyző pályázhat joggal egy győzelemre, komoly taktikai érzék és szerencse is kell a hosszú távú eredményességhez. Ez pedig úgy néz ki, csak Dalla Portának és Canetnek van meg.

A világbajnokság most pár hétig szünetel, a folytatás majd Csehországból, Brnóból következik augusztus 4-én.

Hozzászólások