Moto GP - Marquez nyolcadszor világbajnok
Marquez nyolcadszor világbajnok
Fotó: Europress/AFP

Marquez nyolcadszor világbajnok

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2019/10/06 17:39
Matematikailag is beigazolódott az, amit már hónapok óta tudunk: Marc Marquez lett a 2019-es szezon világbajnoka a MotoGP-ben.

Idén sem tudott mit kezdeni a mezőny azzal a narancssárga motorral, valamint a rajta csüngő spanyol motorossal. Marquez kétségtelenül megérdemelten hódította el ismét a címet, a folyamat lélektanáról pedig már épp eleget elmélkedtünk a szezon során - tényleg elfogytak a jelzők a teljesítményével kapcsolatban. 

Annyit minden esetre még írjunk le, hogy Marc 2008-óta versenyez a gyorsaságimotoros-világbajnokságon: Esteve Rabat csapattársaként debütált a Repsol csapat színeiben, első összetett bajnoki elsőségét pedig 2010-ben szerezte meg. Ez azt jelenti, hogy az idei a 12. bajnoki szezonja, ezekből pedig 8-szor lett a legjobb. Konkrétan az elmúlt 10 évben mindössze két versenyző bizonyult jobbnak nála egy-egy szezon erejéig: Stafan Bradl még 2011-ben a Moto2-ben tudta legyőzni, Lorenzo pedig az emlékezetes 2015-ös esztendőben állt utoljára a csúcson, miután ki tudta használni Rossi és Marquez botrányos viaskodását. Elképzelhetetlen mutatók, teljesen más dimenziót ölt az ő karrierje, mint bárki másé valaha ebben a sportágban. Pedig láttunk már néhány motoros zsenit azelőtt.

Ráadásul Marquez stílusosan, győzelemmel ünnepelt. Habár nem kellett megerőltetnie magát - elvégre Dovizioso alaposan lemaradva gurult be negyedikként a célba -, azért ő a miheztartás végett megtisztelte a sok ezer kilátogató thai szurkolót egy kis tűzijátékkal az utolsó körben. A forgatókönyv szinte ugyanaz volt mint Misanóban: Quartararo és Marquez rögtön az elején megléptek, Vinales pedig tisztes távolságból követte őket. A címvédő az utolsó körig várt a támadással, annak elején pedig rögtön előzött is. A fiatal francia ellenfele azonban nyugodt tudott maradni és a kör második felében visszavette a vezetést, a győzelem sorsa pedig az utolsó kanyarban dőlt el. Marquez tökéletesen tette be a motort, Quartararónak nem volt lehetősége visszatámadni, így ismét lemaradt a hőn áhított diadalról - ami érik már neki elég erőteljesen. Dühös is volt az elszalasztott lehetőség miatt, ám összességében van oka az örömre. Ezúttal is ő lett a vert mezőny legjobbja és a Yamaha is egyre kiegyensúlyozottabbnak tűnik: Rossi kivételével ő és Vinales is hetek óta szállítják a dobogós helyeket. Utol is érték a szezon végére leeresztő Ducatit a konstruktőrök pontversenyében.

Quartararo itt még Marguez előtt, de az utolsó körben fordult a kocka Thaiföldön.Quartararo itt még Marguez előtt, de az utolsó körben fordult a kocka Thaiföldön. Fotó: Europress/AFP

A Moto2-es futam ezúttal nem Alex Marquezről szólt, a spanyol ugyanis csak az 5. helyet szerezte meg Buriramban. Nem mintha bármi jelentősége lenne ennek, hiszen riválisai így is csak minimálisan hoztak rajta. Luca Marini nyert, aki idén nem tényező a pontversenyben, a másik két dobogóssal, Binderrel és Lecuonával egyetemben. Augusto Fernandez csak a 4. lett, így jelentősen nem változott a helyzet: megnyugtató a kisebbik Marquez előnye a vb-pontverseny élén és ott is érik egy nagyobb szabású ünneplés hamarosan.

A Moto3-ban Canet drámája volt talán a legjelentősebb történés. A spanyolt ugyanis McPheevel és Suzukival együtt kiütötte Darryn Binder, aki ezért később áthajtásos büntetést is kapott. Ennél is fontosabb azonban, hogy Dalla Porta élni tudott riválisa hibájával (valamint Arbolino nehézségeivel) és 20 ponttal növelte előnyét. Arbolino helyzete így már közel kilátástalan (Ramirezé már gyakorlatilag az), csak Canetnek van számottevő sansza megszorongatni az olasz motorost. A thai versenyt egyébként Albert Arenas nyerte, Dalla Porta, Alonso Lopez és Ramirez előtt. A többi kategóriával ellentétben itt azonban még nincs lefutva a vb, rengeteg izgalom és dráma várhat még ránk.

Japánban, Motegiben folytatódik majd a világbajnoki küzdelem, október 20-án.

Eredmények:    

MotoGP (26 kör, 118,4 km):   
1. Marc Marquez (spanyol, Honda) 39:36.223 perc
2. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) 0,171 mp hátrány
3. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) 1,380 mp h. 

Moto2 (24 kör, 109,3 km):   
1. Luca Marini (olasz, Kalex) 38:40.882 p
2. Brad Binder (dél-afrikai, KTM) 2.296 mp h.
3. Iker Lecuona (spanyol, KTM) 2.544 mp h.   

Moto3 (22 kör, 100,1 km):   
1. Albert Arenas (spanyol, KTM) 38:09.383 p
2. Lorenzo Dalla Porta (olasz, Honda) 0.231 mp h.
3. Alonso Lopez (spanyol, Honda) 0.322 mp h.
Hozzászólások