Moto GP - Ki vagy te, és mit csináltál a Doctorral?
Ki vagy te, és mit csináltál a Doctorral?
Fotó: Europress/AFP

Ki vagy te, és mit csináltál a Doctorral?

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2015/10/26 09:52

Nagyon nehéz napirendre térni a vasárnap történtek fölött és megítélni azt. Aki Rossi drukker annak azért, aki nem, annak azért. Nem a szabálytalanság tényének megállapítására gondolok, hanem magára a jelenségre. Valentino Rossi eddig a világ legnépszerűbb motorversenyzője volt. Szerte a világon sok ezer ember rajong érte és szereti őt. A mosolygós, vicces, laza embert, aki nevetve nyerte a bajnoki címeket, húzta be a rekordokat és közben megmaradt annak, aki. Egy ember Tavulliából, aki imád motorozni. Karakteres személyiség. Mint ilyen, neki is voltak ellenségei, ő sem volt mindig angyal, de ez talán még tovább növelte az őt övező csodálatot. Pályafutása során voltak olyan momentumok, amik megosztották tán még a saját közönségét is, de ezek már a motorsport történelmének legszebb és legvitatottabb pillanataivá váltak. Ilyen például a Gibernau ellen elkövetett lökés Jerezből, vagy ugyanez Lorenzóval szemben. Meg kell említeni a vérre menő csatákat Biaggival is, de azt hittük, azoknak már rég vége.

Malajziában visszakaptuk a régi, rámenős, pimasz Doctort, aki nem riad vissza a kemény és látványos módszerek használatától sem. Ismét van show. Igazi ellentétek, érzelmek, amik ráadásul a pályán is megmutatkoznak. Ez egy olyan gladiátorharc, amit két keréken vívnak és talán a legőszintébb formája a személyes feszültségek levezetésének, vagy további gerjesztésének. Ez az, amiben Rossi most túl messzire ment.

"Jó lett volna szembenézni Lorenzóval Valenciában, de Marquez most úgy döntött, ő dönti el a harcot." - Valentino Rossi.

Voltak, akik azt mondták: Rossi csak etetett mindenkit a csütörtöki sajtótájékoztatón, amikor szóban nekiesett Marqueznek - ők tévedtek. A futam után azt hiszem, egyértelműen kijelenthető: itt valós sérelmekről van szó. Igazából minden pontosan úgy történt, ahogy a Doctor jósolta. Marquez hibázott (?), így Lorenzo könnyedén át tudott csusszanni, majd jött a terv lényegi része. Marquez minden tudását összeszedve birkózott a nála gyorsabbnak tűnő Rossival, aminek igazából túl sok értelme nem volt - csak az, hogy lelassítsa és leszakítsa magát ez a két ember Lorenzóról és Pedrosáról. A Marquez érzelműek ezt persze úgy is láthatják, hogy véletlenül pont így alakult. A magam részéről nem akarok ebben állást foglalni, az olvasóra bízom az ítélkezést - minden esetre ennek a történetnek minden pontja elég fura.

Láttuk amit láttunk. A "beintés", majd néhány körrel később a "buktatás" sok mindent elmond Vale idegállapotáról és kettejük jelenlegi viszonyáról. Felesleges vizsgálgatni, hogy mennyire volt szándékos a dolog, hogy volt-e rúgás, avagy sem. Mindenki látta a lényeget. Marquez meg lett nevelve a pályán. Ennek mondjuk nem biztos hogy örül, de egészen biztosan emlékezni fog rá élete végéig. Ezzel is több lesz, érettebb lesz. Nem azt mondom, hogy ez jó neki, de hosszú távon hasznos tapasztalat lehet számára.

Sok hasonlóságot lehet találni közte és az olasz között, de különbség is akad bőven. 1998-ban a 250cc-ben Valentino Rossi két csapattársa folytatott késhegyre menő küzdelmet a vb-címért. Rossi akkor szolidan megelőzte őket és utcahosszal nyerte az argentin versenyt, a csapattársai pedig tették a dolgukat: Capirossi megtorpedózta az előtte haladó Haradát és a japán kiesésével megszerezte a bajnoki címet. Ez nem Rossin múlt. Most kicsit hasonló a helyzet. A két yamahás csatája viszont jelenleg legkevésbé a két fél szembenállása miatt érdekes. Itt most a Marquez-Rossi párharc a fontos. De azt hogy? Hogy jön ide Marquez?

"Marquez megszegte az íratlan szabályt: mindig tiszteld a világbajnoki címért harcolókat, hacsak te nem tartozol közéjük. Valentinót feldühítették és kissé lehűtötte őt." - Michael Laverty, MotoGP versenyző.

Mindenki döntse el maga, hogy mennyire etikus egy ilyen küzdelembe bármilyen módon belenyúlni. Egyfelől adja magát a dolog, hiszen Marquez természetesen győzni van ott és bármit megtesz a jó eredményekért, ami dicséretes. Másfelől viszont az egész ügyben a szerepvállalása nem túl elegáns. Mert igazából amit Rossi mondott csütörtökön, az helytálló: Ausztráliában és Malajziában is főleg az olaszt hátráltatta, Lorenzo pedig viszonylag nagy nyugalomban motorozgathatott. És ezt sérelmezi a Doctor is: hogy Marquez nem veszi figyelembe a sajátjánál sokkal fontosabb harcot, nem tiszteli a vetélytársakat annyira, hogy kicsit visszafogja magát és esetleg megadja a lehetőséget a két yamahásnak arra, hogy egymás között rendezzék a kérdést.

Én úgy érzem, hogy nagyjából Pedrosa csinálja ezt a legjobban. Aragónban még nem volt ennyire kiélezett a szituáció és még ott is épp annyit engedett meg magának, amennyit feltétlenül szükséges. Japánban és Malajziában is nyert, de egy percig sem látszott rajta, hogy ő itt bele szeretne szólni bármibe. Ő csak nyerni jött. Papíron Marquezzel is ugyanez a helyzet, de ő nem olyan jámbor személyiség, mint Dani. Nem gondolom, hogy ő ebből az esetből erkölcsi győztesként jön majd ki, bármennyire is tudjuk, hogy a balesetért Rossi volt a hibás. Sáros a Doctor, de nem ok nélkül az.

És ha már a Doctor. Valenciában az utolsó helyről kell majd rajtolnia - ezt a büntetést kapta a versenyigazgatóktól, ami szerintem viszonylag reális erejű reakció volt a történtekre. De. Ahogy azt a legtöbb versenyző elmondta, ha éppenséggel nem Rossiról van szó, vagy nem ilyen kiélezett a helyzet, akkor ennél sokkal súlyosabb büntetés is simán elképzelhető lenne. Viszont nem ott fent az irodában akarják eldönteni a vb-t. Ők megtették, amit meg kellett - a nagy büntetést úgyis Rossi osztotta ki saját magának. Mert nem vontak le tőle pontot, nem őt ütötték ki és előnyből várja az utolsó versenyt, a helyzete mégis majdnem kilátástalan. Ezt magának köszönheti. Ő hozta a döntéseket a pályán, ő viselkedett úgy, ahogy - a felelősség is az övé.

Ez pedig most nagyot ütött. Fájt a szurkolóknak, a családnak, a barátoknak, mert nem ilyennek ismerték őt. Persze korábban is benne volt ez a fajta keménység, de nem süllyedt le ilyen alacsony szintre. Úgy éreztük, hogy az idő múlásával ő már megváltozott és hogy felülkerekedik az ilyen gondokon. Nem veszi fel, hanem harc és aljas eszközök bevetése nélkül is ki tud kerülni ebből győztesen. Hát, talán mégsem.

"Ha bárki más tette volna ezt, azonnal kizárják. Ez nem kérdés. Óriási a különbség aközött, hogy valaki meggondolatlanul versenyez és aközött, hogy szándékosan kiüt valakit." - Casey Stoner, MotoGP legenda.

Zárásképp pedig essen szó egy nagyon érdekes felvetésről: Bódis Richárd, hazánk egyik legtehetségesebb fiatal motorosa azt vetette fel Facebookon, hogy Lorenzónak nem kéne indulnia a szombati kvalifikáción Valenciában. Szerinte neki sem érdeke, hogy így, harc nélkül "hulljon az ölébe" a vb-cím. Tehát egy amolyan kerékpárból vett ötlet segítségével ő is a mezőny végéről indulna és ők ketten vívhatnának meg a bajnoki címért. Győzzön a jobb. Persze elenyésző esély van arra, hogy ez megvalósul, de mégis. Mekkora lenne már? :)

Rossi még abban sem biztos, hogy elindul-e egyáltalán Valenciában. Szerinte Marquez miatt már most elbukta a vb-t. Szerintem pedig túl régóta vár ő a 10. bajnoki címéra ahhoz, hogy meg se próbálja. Ha valaki, akkor ő. Még kijöhet ebből győztesen is akár - a szó minden értelmében.

Hozzászólások