Moto GP - Későn ébredt a Ducati?
Későn ébredt a Ducati?
Fotó: Europress/AFP

Későn ébredt a Ducati?

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2018/08/13 20:25

Csak úgy, mint Csehországban, most is elverték Marc Marquezt, aki ezt aligha bánja: a MotoGP jelenlegi ura csak csatákat veszít, de a háborúban nagyon is jól áll.

Az a helyzet, hogy a legtöbb dologban csak ismételni tudjuk a múlt héten írtakat: a Ducati ugyan szép, látványos sikereket ér el mostanában, de nem sokra mennek vele. Brno után ezúttal Ausztriában álltak a mezőny élére, márpedig ez a helyszín köztudottan az ő motorjuknak kedvez. Ahogy arra számítani lehetett, a két gyári vörös rakéta mellett csak Marquez tudta tartani a tempót - ők hárman döntöttek a győzelem sorsáról.

A tavalyi osztrák futamot nyerő Dovi viszonylag hamar leszakadt a két riválisáról, ő ezúttal nem volt olyan erős, mint egy éve - Lorenzo és Marquez viszont gondoskodtak arról, hogy ne unatkozzunk. Az utolsó körökben nem is kímélték egymást, keményen csatáztak és tekintve hogy általánosságban nem a két legnépszerűbb versenyzőről beszélünk, különösen élvezetes volt látni, ahogy szívatják egymást a kanyarokban.

Kontraszt. Nagyjából így állnak a Ducatik Marquezhez képest.Kontraszt. Nagyjából így állnak a Ducatik Marquezhez képest. Fotó: Europress/AFP

Végül Lorenzo lett a befutó, aki az utolsó körben egy pazar manőverrel rajzolta meg a külső íven riválisát, aminek 25 pont lett a jutalma. Ez viszont csak 5-tel több, mint Marquez termése, aki ugyebár bejött másodiknak. A helyzet tehát az, hogy az egész mezőnyben csak a Ducati spanyolja hozott a listavezetőn, az is csak minimálisan  - a többiek hátránya pedig nőtt, helyenként nem is kicsivel.

Dovi és Lorenzo nagyjából 70 pontos lemaradással követi a spanyolt a táblázaton, ami sokat elárul a mostani sikerek értékéről. A Ducati a szezon első felében gyakorlatilag megnyerte a bajnoki címet Marqueznek, a spanyol pedig a gyengébb pályáin kvázi hagyja nyerni a riválisokat és lépésről-lépésre közelít az újabb bajnoki elsőség felé. Az olaszok jól teljesítettek az elmúlt két hétben, de reálisan a második és a harmadik hely lehet számukra belőhető.

Már ez is okot ad a jókedvre a címvédő számára, de akkor még nem is beszéltünk a Yamahákról, akik lassan kezdenek önmaguk paródiájává válni. A japán gyártó már nyíltan vállalta, hogy ők a sárosak a rossz teljesítmény ügyében, a javulás pedig úgy tűnik nem akar jönni. Rossi egy elrontott kvalifikáció után csak a 6. helyre tudott felzárkózni, míg Vinales 12.-ként zárt, ami siralmas egy ilyen nagy csapat motorján.

Bezzecchi és Jorge Martin a két legjobb idén, egymást között döntik majd el, ki legyen a bajnok.Bezzecchi és Jorge Martin a két legjobb idén, egymást között döntik majd el, ki legyen a bajnok. Fotó: Europress/AFP

A Moto2-ben is folytatódott az a sorminta, amit a múlt héten láthattunk. Szinte biztos, hogy már csak két motorosnak van reális esélye a világbajnoki címre, nevezetesen Bagnaiának és Oliveirának. Ők ketten vállalták a főszerepet ezúttal is: leszakítottak mindenkit és egymás között egy parádés csatában vitték dűlőre a dolgot, az ütközetből pedig végül az olasz jött ki győztesen. Az üldözők leszerepeltek: Marquez az utolsó kanyarban esett el, míg Baldassarri már korábban kiszállt szintén egy bukás miatt - lényegében velük a továbbiakban már nem nagyon kell számolni.

A Moto3-ban a legnagyobb kérdőjel Jorge Martin volt, aki törött kézzel vállalta a versenyt és óriásit ment. Végig az első bolyban motorozva végül a harmadik helyet csípte meg, ami elképesztő kármentés - bár igaz, hogy legnagyobb riválisa Bezzecchi kihozta a maximumot a hétvégéjéből és megnyerte a versenyt. Az üldözők ezúttal is gyenge napot fogtak ki: Canet a 10., Di Giannantonio pedig csak a 11. lett.

A száguldás augusztus 26-án folytatódik majd Silverstone-ban.

MotoGP (28 kör, 120,904 km):
1. Jorge Lorenzo (spanyol, Ducati) 39:40.688 perc
2. Marc Marquez (spanyol, Honda)  0.130 másodperc hátrány
3. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) 1.656 mp h.    
Az állás: 1. Marquez 201 pont, 2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha), 3. Lorenzo 130    

Moto2 (25 kör, 107,95 km):
1. Francesco Bagnaia (olasz, Kalex) 37:45,914 perc
2. Miguel Oliveira (portugál, KTM) 0.264 mp h
3. Luca Marini (olasz, Kalex) 5.953 mp h.    
Az állás: 1. Bagnaia 189 pont, 2. Oliveira 186, 3. Alex Marquez (spanyol, Kalex) 113    

Moto3 (23 kör, 99,319 km):
1. Marco Bezzecchi (olasz, KTM) 37:13.198 p
2. Enea Bastianini (olasz, Honda) 0.473 mp h.
3. Jorge Martín (spanyol, Honda) 0.544 mp h.    
Az állás: 1. Bezzecchi 158 pont, 2. Martín 146, 3. Fabio Di Giannantonio (olasz, Honda) 121
Hozzászólások