Moto GP - Antonelli az olasz "tudós"
Antonelli az olasz "tudós"
Fotó: Europress/AFP

Antonelli az olasz "tudós"

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2016/03/22 18:12

Szereti a matematikát, a a tudományokat és a labdarúgást is. Az ő példaképei nem csak Rossi, Simoncelli, Stoner, De Angelis vagy Pasini, hanem olyanok is, mint Messi, Ronaldo, vagy Ronaldinho. A versenyzésben látja a jövőjét, akkor kezdte el a motorozást, amikor látta az apjáról készült felvételeket (aki szintén motorversenyző volt).

Ez a szöveg hivatott néhány mondatban összefoglalni nekünk, ki is az a Niccolo Antonelli. A fiatal olasz motoros hivatalos oldaláról származik, aki nem túl gyakori módon ötvözi a tudományok világát és a motorsportot. Habár a kettő azért nem áll olyan messze egymástól, ez mégis csak elárulhat valamit róla.

Tavaly már megmutatta, hogy mire képes, hiszen két alkalommal is győzni tudott a világbajnokságon, idén pedig egy bravúros sikerrel nyitott Katarban, ami szintén hatalmas dolog. Úgy tudta megverni a dél-afrikai Brad Bindert az utolsó métereken 0,007 másodperccel (!), hogy közben nem volt valami jó bőrben. A télen eltörte a kulcscsontját, ami épp hogy rendbe jött a szezonnyitóra, majd még influenzával is bajlódott. Lázzal küzdött az egész hétvége során, talán ezért is volt olyan visszafogott a futamon.

"Nagyon boldog vagyok! Eleinte főleg a stratégiával foglalkoztam, nem nyomtam annyira. A KTM-ek nagyon erősek itt és próbáltam Binderrel maradni, mert tudtam: ha mögötte vagyok, összejöhet egy dobogós helyezés. Az utolsó körben mindent beleadtam. Kockáztattam, de megérte! Most kiélvezem a pillanatot és pihenek egy kicsit, majd irány Argentína, ami a kedvenc pályáim közé tartozik." - nyilatkozta Antonelli a verseny után.

 

Antonelli már futamokat is nyert 2015-ben

Antonelli 2004-ben kezdett el versenyezni egy olasz minibike-os sorozatban. Onnantól kezdve minden évben egyre komolyabb bajnokságokban próbálta ki magát Olaszországon belül. Többször is állt dobogón, sőt, nyerni is tudott. 2009-ben már Spanyolországban is indult a mediterrán bajnokságban, ami a korosztályának a legrangosabb sorozata volt. 2010-ben a Red Bull Rookies Cup mezőnyében tűnt fel, ahol többek között Oettl, Danny Kent, vagy Brad Binder is a riválisa volt - végül 8. lett összesítésben a szezon végén. Ugyanebben az évben már a spanyol és az olasz bajnokságban is indult: otthon a 6. lett összesítésben, a spanyol bajnokságban pedig 17. (a mezőny elejében olyan nevek voltak, mint a bajnok Maverick Vinales, Oliveira, Rins, Navarro, vagy Alex Marquez).

2011-ben már jöttek az eredmények is: olasz bajnok lett egy bizonyos Romano Fenatit megelőzve, míg Spanyolországban csak Rins, Alex Marquez és Bagnaia tudta megelőzni - így lett negyedik a szezon végén. Volt még egy Európa-bajnoki bronzérme is: Fenati és Rins mögött zárt harmadikként.

Niccolo Antonelli a Gresini-csapat színeiben

Mindezek után csatlakozott a világbajnoki mezőnyhöz, ahol 2012-től 2014-ig a Gresini-csapatban indult. Habár a kezdés számára nem volt rossz, ekkor mégis egy picit beragadt a pályafutása. Két összesített 14. helyezés és egy 16. hely a mérlege ezekben az években, ami nem egy felfelé ívelő mutató. Utolsó évében csúnyán kikapott akkori csapattársától, Enea Bastianinitől - váltani kellett. A 2015-ös szezont már az Ongetta Racingnél kezdte meg és meglepően jól szerepelt. Motegiben és Brnóban is győzni tudott, összesítésben pedig 5. lett - pont örök riválisát, Brad Bindert megelőzve.

2014-ben a Doctor, azaz Valentino Rossi vette őt a szárnyai alá és habár Antonelli sosem volt klasszikus értelemben véve a VR46 Akadémia tagja, Rossi támogatta őt. A Moto Ranch-en tartott szokásos Dirt Trackezések alkalmával Vale meglátta benne a tehetséget és támogatni kezdte őt - ugyanígy tett Franco Morbidellivel is.

Úgy tűnik, hogy a 19 éves olasz fiú nagyon rátalált valamire ennél a csapatnál, mert messze felülmúlja a várakozásokat. Katarban félig betegen és sérülten tudott nyerni, így joggal merül fel a kérdés: mi lesz, ha már egészséges lesz? Lehet ő a következő Marco Simoncelli? (habár jóval alacsonyabb nála, arcra valóban van egy kis hasonlóság.)

Idén erre kaphatunk majd választ tőle.

Hozzászólások