Moto GP - A Doctor mérges
A Doctor mérges
Kép: Europress/AFP

A Doctor mérges

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2015/10/23 18:22

Nagyon érdekes dolgok zajlottak le a csütörtöki sajtótájékoztatón Malajziában. A MotoGP mezőnye egy parádés Phillip Island-i versenyen van túl, ami azóta is témát szolgáltat a motorosok és az újságírók számára is. Ez ugyanis nem csak egy egyszerű csata volt négy versenyző között - ennél többről van szó.

Rossi nem boldog. Látszott az arcán az ausztrál futamon elért negyedik hely után, de a jelek szerint ez a fajta rosszkedvűség nem csak egy versenyre szólt. Tegnap a sajtóteremben ezt mindenkinek prezentálta is. Először az merült fel témaként, hogy a Doctor szurkolói nagyon durván kommenteltek a versenyen hatalmasat versenyző, szintén olasz Andrea Iannonéról. Vale azonnal hangot is adott a véleményének:

Ezek az emberek nem az én szurkolóim. Ez egy hatalmas szégyen, mert ezek az emberek hülyék. Sajnos ez a közösségi média kora, ahol bárki kimondhatja a véleményét – még akkor is, ha az baromság. Az emberek szeretnek rosszakat mondani másokról, akik sokkal szerencsésebbek, tehetségesebbek, boldogabbak és azt csinálnak az életükkel amit csak akarnak. Iannone csak futotta a maga versenyét, teljesen normális, hogy meg akart verni.” - mondta Valentino Rossi.

Nem szokhattunk hozzá az ilyen karakteres megszólalásokhoz a részéről, de ez csak a kezdet volt. Kapott egy kérdést az egyik újságírótól a múlt heti versenyre vonatkozólag, ami végül egy lavinát indított el. Rossi elmondta, hogy ha Marquezen múlik, akkor számára valóban nem lesz könnyű ez a futam. A motogp.com pontosan leírta, mi hangzott el ezután:

Gondolja, hogy Marquez segítette Lorenzót Phillip Island-en?

Az biztosan igaz, hogy Marquez nem játszott mindkettőnkkel: csak velem! Nagyon fontos, hogy már tudja, hogy tudom. Meglátjuk mi lesz, de kicsit aggódom, mert egy dolog Lorenzo ellen harcolni, de ha mellette Marquezt is meg kell verned, minden sokkal bonyolultabbá válik. Őszintén szólva, nem volt teljesen fair. Különösen azért, mert ő nagyon is versenyképes lehet majd az utolsó két futamon. Számomra ez óriási csalódás és zaklatott is voltam emiatt. Már versenyekkel ezelőtt tudtam erről, de mégsem számítottam arra a részéről, hogy ez ilyen egyértelműen megmutatkozik majd. Csalódottságot, sajnálatot és aggodalmat érzek most, mert ugyanezt meg fogja csinálni itt is és Valenciában is.

De akkor miért előzte meg a végén Lorenzót?

A versenyen már megfigyeltem, de nem igazán értettem. Marquez egy lépéssel mindenki előtt járt, de Lorenzóval mégsem kezdett el csatázni. Ő maradt, hogy harcoljon vele, Iannonéval és a többiekkel. Tudta, hogy ki fogok majd kapni a Ducatitól az egyenesben. Ahányszor csak megelőztem, ő nagyon keményen visszajött. Aztán lelassított, hogy növelje a távolságot közte és Jorge között. Az volt a balszerencséje, hogy Lorenzo valamiért vasárnap nem volt olyan erős mint szokott, máskülönben már rég véget ért volna a történet. Folyamatosan követte Jorgét, tudta, hogy három körön belül simán el tudja kapni - közben pedig próbált engem lassítani és minél több embert közém és Lorenzo közé rakni. És a végén pontosan ezt tette. Ez eléggé aggodalomkeltő, de nem tartok tőle.

Mit gondol, miért teszi ezt?

Mert ő azt szeretné, hogy Lorenzo nyerjen. Mérges rám - személyes okokból. Habár ezt sose mondta ki, de ő azt gondolja, hogy Argentínában én ütöttem ki őt (szándékosan), meg aztán még mindig emlékszik arra az esetre az asseni sikánban a verseny végén - az ő fejében én ezzel elvettem tőle egy győzelmet. Azóta mérges és gyerekként gondolkodik: "ha én nem nyerhetek, akkor te sem fogsz!"

Ez a helyzet most motiválja vagy dühíti?

Lássuk csak. Az, hogy gyorsabb, lelassít, hogy csatára kényszerítsen hátul - nagyon megnehezíti a dolgomat. Neki nincs veszítenivalója, de nekem van. Óvatosnak kell lennem. Sajnálom, de most mérges vagyok. Nem számítottam arra, hogy Marquez is akadály lehet a bajnoki címért folytatott harcban. Azt gondoltam, hogy csak Jorgéval kell majd harcolnom. Ennek így is kellene lennie.

Ő régen rajongott érted - ebből adódóan gondoltad volna, hogy ilyen megtörténhet?

Először tisztázzuk. Tényleg bálványozott engem? Tényleg kint volt a poszterem a falán? Nem vagyok benne biztos. Vissza kéne menni az időben és megnézni. Ez pusztán karakter kérdése, ő most ellenem harcol. Annyi bajnoki címet akarok szerezni, amennyit csak tudok. Ha nyerek egyet, akkor tudja, hogy neki még eggyel többet kell nyernie, hogy megelőzhessen. Ha Lorenzo nyer, akkor többé-kevésbé ugyanaz a helyzet.

Biaggi jobb volt? Az ő érzései egyértelműek voltak.

Ez igaz, jó megállapítás. Hosszútávon jobban viseltem az ő viselkedését. Ellenszenvesek voltunk egymással, de ez tiszta volt és őszinte. Ettől mondjuk a telefonszáma még nincs meg.

Ez az egész Laguna Secában kezdődött?

Sok alkalommal szerette volna megcsinálni azt, amit anno én Stonerrel - pedig három kanyarral később úgyis simán megelőzhetett volna. Ez volt az első jel. Tudtam, de nem akartam elhinni. - zárta Rossi.

Ez a nyílt és meglehetősen támadó viselkedés mindenkit váratlanul érintett, hiszen Rossit még nem igazán láttuk ilyennek - pontosabban évek óta biztosan nem. Lorenzo eleinte azt hitte, hogy az olasz csak viccel és ő jelezte, vette a poént: "Ja, főleg az utolsó körben!"

Aztán bebizonyosodott, hogy viccről szó sincs. Természetesen megkérdezték Marc Marquezt is a dologról, aki tagadta a vádakat. Így válaszolt arra a kérdésre, hogy segíti-e Lorenzót a Rossival szembeni harcban:

Természetesen nem. Ha segíteni akarom Lorenzót, akkor nem előzöm meg őt az utolsó körben, nem motorozok a határon és nem vállalom a kockázatot. A verseny közepén mentem ahogy csak lehet, próbáltam csökkenteni a különbséget, de ezt nem tudtam megtenni. A versenyen fölment a hőmérséklet és az elején különösen nehéz volt érezni a motor elejét. Aztán visszajöttem, próbáltam elkapni Jorgét, megelőztem, próbáltam a határon menni, de láttam, hogy az első gumi sokat mozog ezen a hőmérsékleten. Azt mondtam: oké, itt az idő lehiggadni egy kicsit és beosztani, ami maradt a végéig. Aztán közeledett a vége, de a cél az volt, hogy az utolsó három körben egy kicsit jobban meg tudjam nyomni.” - idézi Marquez válaszát a motomaters.com.

Visszatérve Rossira: azért is különösen érdekes ez az egész, mert eddig úgy tűnt, bírják egymást Marquezzel. Ilyen nyilatkozatai pedig már nagyon régen nem voltak. A fiatal éveiben megvívta a maga csatáit Max Biaggival meg Sete Gibernauval is, de úgy tűnt, idővel ezt is kinövi. Mert ő a Doctor. És tényleg. Egy olasz egyetemen azért kapta meg ezt a címet, mert Vale olyan szinten jól bánt a médiával, a szurkolóival, hogy ezt a "munkásságát" díjazták vele. A 46-os sárga rajtszám a világ minden pontján ott világít. Ott díszeleg a postás régi robogóján, a szomszéd ilyen mintázatúra csináltatja a 46-os házszámot, Rossi lakhelye, Tavullia pedig valóságos motoros zarándokhely lett. Most ebből a szerepből esett ki egy kissé. Ezt teszi az emberrel ez a harc. Nagyon kell az a bajnoki cím.

 

Hozzászólások