Technikai - Megdöbbentő, miért állt meg a Toyota Le Mans-ban
Megdöbbentő, miért állt meg a Toyota Le Mans-ban
Fotó: Europress/AFP

Megdöbbentő, miért állt meg a Toyota Le Mans-ban

LantiLanti
2017/06/23 13:02

Idén egyhuzamban másodszor volt a Toyota a Le Mans 24 órás egyik legnagyobb esélyese, egyhuzamban másodszor haladtak nagyon jó úton, hogy mindezt győzelemre is váltsák, és egyhuzamban másodszor is drámai körülmények között buktak el.

A 2017-es eseménysor máshogy volt döbbenetes, mint az egy évvel korábbi. Akkor az élen álló TS050 néhány perccel a leintés előtt, gyakorlatilag az utolsó kör kezdetén adta meg magát, miután elrepedt egy cső, ami a turbót és az intercoolert köti össze.

Ezúttal még a verseny féltávja előtt, az éjszaka elején csapott le balszerencse a japán alakulatra, és rövid időn belül mindhárom autójukat lesöpörte az asztalról. A 8-as Toyota az első elektromotor meghibásodása miatt közel két órát állt a boxban, a 9-es pedig egy defekt után kigyulladt, és végül nem tudott elvánszorogni a szerelőkig.

A leginkább meglepő véget viszont a győzelemre esélyes, és végig vezető 7-es autónak, Kamui Kobayashinak, Stephan Sarrazinnek és Mike Conwaynek szánta a sors, náluk ugyanis a kuplung adta meg magát egy biztonsági autós fázis után. Egy olyan alkatrész, ami ritkán okoz végzetes meghibásodást egy Le Mans-on. Azóta kiderült, idén sem csak úgy romlott el, a sztori pedig szinte felfoghatatlan.

Történt ugyanis, hogy a 10. órában beküldték a biztonsági autót, a versenyt magabiztosan vezető Toyota pedig ezt a pillanatot választotta a boxkiállásra. A szerviz gond nélkül le is zajlott, Kobayashi pedig szépen elvánszorgott a kijáratig, ahol megállt. Ebben nincs semmi rendkívüli, Le Mans-ban az a szabály, hogy biztonsági autó esetén a boxkijárat csak közvetlenül azután nyit ki, hogy az egyik safety car vonat elhaladt előtte. Erre azért van szükség, hogy ne legyenek magányosan köröző, a vonatokhoz éppen felzárkózó, ellenőrizhetetlen tempóval haladó autók a pályán.

Egyszer csak azonban egy narancssárga overallos ember lépet oda a Toyotához, és intett neki. Le Mans-ban a sportbírók viselnek ilyen tűzállót, és bár a lámpa piros volt a boxutca végén, Kobayashi joggal értelmezte úgy a helyzetet, hogy sportbírói utasításra tovább kell mennie.

Csakhogy a narancssárga ruhás ember nem a sportszakmai személyzet egyik tagja, hanem Vincent Capillaire, a boxutca legvégén tanyázó Algarve Pro Racing LMP2-es csapat egyik versenyzője volt. Nem akart ő rosszat, csak egy kis ökölrázással biztatni a versenyben vezető autót. A dologból azonban félreértés, a félreértésből pedig baj lett.

A Toyota csapat ugyanis a rádión azonnal figyelmeztette Kobayashit, hogy piros lámpánál hagyta el a boxot, aki ezt követően a bizonytalanság miatt többször megállt, majd újra elindult a boxkijárat után. Az LMP1-es autók kuplungját viszont nem arra tervezték, hogy egymás utáni több elindulást is kibírjanak. Ideális esetben szinte csak az ünnepélyes Le Mans-i rajtnál használják őket rendes terhelés alatt, hiszen a boxutcában elektromos hajtással indítják el az autót.

A Toyota csapatfőnöke szerint ennyi elég volt ahhoz, hogy kinyírja a 7-es Toyota kuplungját, és vele együtt a japánok győzelmi álmait.

"Az autó megállt a boxutca kijáratánál, amikor egy sportbírónak látszó személy jelzett neki, hogy menjen tovább. A lámpa viszont piros volt, úgyhogy szóltunk neki, hogy álljon meg. Kétszer-háromszor megállította majd újra elindította az autót, ami nem tervezett terhelést jelentett, és túlmelegítette a kuplungot" - mondta Pascal Vasselon.

Capillaire elismerte hibáját, és elmondta nem akart rosszat a japán alakulatnak.

"Szombat éjjel az etapomra vártam, már rajtam volt a tűzálló és a bukósisak is. Szerettem volna egy kicsit biztatni a versenyben vezető autót, amely éppen megállt a boxutca kijáratánál, a mi depónktól nem messze. Ez csak egy hirtelen jött ötlet volt. Meg is kaptam a büntetést a felügyelőktől, és elismerem, helytelenül viselkedtem. Nagyon bánom a dolgot" - fogalmazott Capillaire, aki egyébként egy le mansi származású pilóta, és idén negyedszer indult a 24 óráson, tehát korántsem számít tapasztalatlannak.

A 41 esztendős francia pilóta később személyesen is bocsánatot kért a Toyotától, a japán csapat pedig ezzel lezártnak tekinti az ügyet.

"A Toyota Gazoo Racing megerősíti, hogy Vincent Capillaire bocsánatot kért a csapattól a Le Mans 24 óráson történtekért. Mi teljes mértékben elfogadjuk a bocsánatkérését, megértjük, hogy ez csak egy sportemberi gesztus szeretett volna lenni, és nem állt szándékában semmilyen negatív következmény okozása. Továbbra is jó viszonyban leszünk Vincent-nal, és ezzel az ügyet lezártnak tekintjük" - olvasható a japán csapat közleményében.

Hozzászólások