Le Mans - Őszre tolták a Le Mans 24h-t? Mégis lesz mit nézni az Eurosporton az eredeti időpontban is
Őszre tolták a Le Mans 24h-t? Mégis lesz mit nézni az Eurosporton az eredeti időpontban is
Fotó: Lemans.org

Őszre tolták a Le Mans 24h-t? Mégis lesz mit nézni az Eurosporton az eredeti időpontban is

LantiLanti
2020/05/26 13:15
A koronavírus járvány miatt szeptember 19-20-ra halasztották az idei Le Mans 24 órás autóversenyt, ám ez nem jelenti azt, hogy az eredeti időpontban, június 13-14-én gazolni fogunk egész hétvégén.

Az ACO, az Endurance Világbajnokság és a Motorsport Games közös szervezésében ebben az időpontban megrendezik a virtuális Le Mans 24h-t, melynek legfontosabb időszakait az Eurosport is élőben közvetíti. 

Az alap az rFactor 2 lesz, a mezőny pedig 50 autóból áll majd. Viszont a valóságban meglévő négy helyett itt csak két kategóriával találkozhatunk, az LMP2-vel (csak Oreca 07-Gibson) és a GTE-vel (Ferrari 488, Porsche 911 RSR, Corvette C7.R és Aston Martin Vantage). Egy autón maximum négy versenyző osztozhat, amelyből legalább kettő valódi pilóta kell hogy legyen. A másik kettő viszont lehet szimulátoros profi. 

Mivel a program lehetővé teszi, változó lesz az időjárás, és a valósához hasonlóan lesznek éjszakai szakasza is a versenynek. Az autók sérülhetnek, de meg lehet majd őket javítani a boxban, a csapatok pedig szabadon változtathatják a beállításokat. 

rFactor-2_Screenshot_LeMansvirtual_7.jpg

Természetesen lesz tankolás és kerékcsere; a szervezők azt ígérik, a stratégiának itt komoly szerep jut majd. Ami a vezetési időket illeti, egy pilóta minimum négy, maximum hét órát tölthet az autóban. A szabályok betartását pedig a program mellett egy versenyigazgató felügyeli majd. 

A virtuális egész napos verseny június 13-án délután háromkor rajtol, és a szervezők arra törekszenek, hogy a hangulatban a lehető legközelebb álljon a valósághoz. Így aztán lesznek "pit-riporterek" is, akik az etapjuk végén kifaggatják majd a pilótákat, és sztárvendégekkel is beszélgetnek majd. 

Nemrég a hivatalos nevezési listát is nyilvánosságra hozták, amiben szerepel azért pár nagy név és egy bombasztikus meglepetés is. 

LM24-virtualis.jpg

Az LMP1 mezőny nagy része indul a 30 fős P2-ben, a Toyota például három egységgel nevezett, amelyből az egyik a Toyota Gazoo Racing ARG néven fut majd. A Rebellion Racing nem kevesebb, mint négy Orecát indít, együttműködésben a Williams ESport csapattal, de ott lesz a ByKolles is, akik a Burst ESporttal álltak össze. 

Utóbbi már a pilótáit is bejelentette: Tom Dillman mellett Esteban Guerrieri is lehetőséget kap, hozzájuk pedig két szimulátoros profi, Jernej Simoncic és Jesper Pedersen csatlakozik. 

A valódi LMP2-es mezőny is szépen felsorakozott a kezdeményezés mögé: indul a Panis Racing, az IDEC Sport, a United Autosport, a Cool Racing, a Signatech, a TDS, a Jota, és a szeptemberben egy tisztán női pilótákból álló csapatot versenyeztető Richard Mille Racing Team is. 

Köztük is van már egy bejelentett kvartett, a United Autosportnál Filipe Albuquerque, Alex Brundle, Job van Uitert, és egy virtuális profi, Tom Gamble osztozik majd az autón. 

A bombasztikus meglepetést pedig az amerikai motorsport világ egyik legendás sztárcsapata, a Team Penske okozta, akik szintén beneveztek egy autót. A tengerentúlon a NASCAR-ban, az Indycarban és az IMSA Sportkocsi Bajnokságban is szereplő alakulat utoljára 1971-ben indult a Le Mans 24h-n. Ki tudja, ezt talán az előszele annak, hogy küszöbön álló sportkocsi-konvergencia után a valóságban is feltűnjenek a La Sarthe pályán. 

Végre megtörtént a sportautó versenyzéssel, amire a leginkább szükség volt | Eurosport

Konvergencia. Amikor a Csillagok Háborújában elhangzott ez a szó, abból később elég nagy baj lett. Amikor a matektanár először kimondja, a kölkök zavartan néznek egymásra. De ha a sportautó versenyzésről van szó, akkor ez egy varázslatos szó. A hétvégi Daytona 24 órás autóverseny után bejelentették a konvergenciát.

Ami a GT-mezőnyt illeti, mind a négy gyártó csapata indul a virtuális Le Mans-on, tehát ott lesz azt AF Corse Ferrari (három autó), a Porsche ESport Team (négy autó), a Corvette Racing (két autó) és az Aston Martin Racing (három autó) is. A 20 autóból álló mezőnybe bekerült még a Project 1 két Porschéje, a Gulf Racing és a Dempsey-Proton Racing.

De vannak más okból érdekes csapatok is, mint például a GT-mezőnyben induló Strong Together alakulat, mely mögött Charlene monacói hercegnő, és az ő 2012 óta működő alapítványa áll. Az ő Ferrariját Giancarlo Fisichella, Felippe Massa, Francesco Castellacci és Tony Mella (a Zansho Simsport virtuális pilótája) vezeti majd. Talán sokan emlékeznek még rá: tavaly Charlene hercegnő rajtoltatta el a 87. Le Mans 24h-t. 

Az Eurosport durván hat órát közvetít majd a versenyből. Kezdés szombaton (06.13) 14:30-kor, és az első blokk 17:00-ig tart. 20:00 és 22:00 között megint bejelentkezünk, és mutatjuk majd a verseny végét is. 12:30-tól először összefoglaljuk az addig történteket, aztán jöhet az élő a befutóig. 

De az Eurosport más eseményekkel is igyekszik majd emlékezetessé tenni a Le Mans-hetet: Hétfőtől szombatig minden nap megmutatjuk egy-egy korábbi verseny legfontosabb pillanatait két órában. A hétfőn 23:00-tól, kedd és péntek között minden nap 22:00-tól, szombaton pedig a virtuális futam előtt, 12:30-tól.

rFactor-2_Screenshot_LeMansvirtual_8.jpg

Hozzászólások