Le Mans - Már csak a Le Mans 24h áll az idei Endurance VB naptárból
Már csak a Le Mans 24h áll az idei Endurance VB naptárból
Fotó: Joao Filipe/AdrenalMedia.com

Már csak a Le Mans 24h áll az idei Endurance VB naptárból

LantiLanti
2020/03/16 16:51
Az Endurance Világbajnokság szervezője ma bejelentette, hogy az eredetileg most hétvégén esedékes sebringi verseny után az április végére tervezett spa-francorchamps-i futamot sem tudják megrendezni a koronavírus visszaszorítását célzó intézkedések miatt.

Szokás szerint Spa lett volna az utolsó verseny az idényt záró Le Mans 24 órás előtt, ám könnyen lehet, hogy végül átkerül a francia verseny utáni időszakba. Mert hogy jelen állás szerint még nem törlésről csak halasztásról beszélnek. 

A közlemény szerint a WEC promótere a belga szövetséggel együtt igyekszik találni egy olyan 2020-as időpontot, amikor még megrendezhető lesz a hatórás futam. 

Ez azért nem könnyű, mert június 13-14 között már a Le Mans 24 órást futják majd a csapatok (most még ezt reméljük), előtte két héttel pedig ott a Le Mans tesztnap, majd szeptember 5-én kezdődnie kellene az új évadnak, ráadásul már a vadonatúj hypercar versenyautókkal. 

Szintén jó kérdés, mi lesz így az új szabályrendszer bevezetésével? A korábban hivatalosan feliratkozó gyártók közül az Aston Martin visszalépet (hivatalos halasztotta a projektet), a Glickenhaus pedig jelezte, nem lesz kész az autóval a szezonkezdetre. A Toyota viszont elméletileg teljes gázzal dolgozik. 

A felkészülési időszak azonban rettenetesen feszes, a japánok projektvezetője korábban úgy nyilatkozott, nem sok tesztre lesz lehetőségük az új autóval. És ha a jelenleg nagyon képlékeny nemzetközi helyzet miatt bármivel megcsúsznak, akkor nem lesz kész új autó szeptemberi rajtra. 

Ebben az esetben könnyen elképzelhető, hogy inkább a naptárt alakítják majd át, és az új szezon az októberi monzai, vagy a novemberi japán futammal kezdődhet. Ami viszont akár teret adhat egy Le Mans utáni spai versenynek. Ezek azonban csak következtetések, az promótert egyelőre ennél aktuálisabb problémák kötik le. 

Hozzászólások