Le Mans - Megvan, mikor döntenek az idei Le Mans 24h sorsáról
Megvan, mikor döntenek az idei Le Mans 24h sorsáról
Fotó: FIA WEC Media (Joao Filipe/AdrenalMedia.com)

Megvan, mikor döntenek az idei Le Mans 24h sorsáról

LantiLanti
2020/03/18 09:56
Közleményt adott ki a Le Mans 24 órás autóversenyt szervező ACO, melyből kiderül, április 15-ig mindenképpen eldöntik, meg lehet-e rendezni a versenyt az eredeti időpontban, vagy halasztásra lesz szükség. 

Pierre Fillon elnök viszont kategorikusan kijelentette, "bármi is történik", idén akkor is lesz Le Mans 24 órás. 

Az eredeti tervek szerint a világ egyik legnagyobb autóversenyét június 13-14 között rendeznék, ám jelenleg lehetetlen megmondani, addig hogyan alakul a koronavírus által alapos fejtetőre állított nemzetközi helyzet. 

Az ACO egy fontos rendezvényét, az áprilisra tervezett Le Mans 24 órás motorversenyt már szeptemberre halasztotta, és ha nem javul a helyzet, valami hasonlóra lehet számítani az autós Endurance Világbajnokság idényzárójával kapcsolatban is.

"A kormány bejelentései után több márciusra és áprilisra tervezett rendezvényünket is elhalasztottuk illetve töröltük. A Le Mans 24 órás autóversennyel kapcsolatban folyamatosan figyeljük az eseményeket és a hatóságoktól érkező utasításokat" - mondta Pierre Fillon. 
"A döntés április 15-ig meg fog születni. De történjen bármi, idén akkor is lesz Le Mans 24 órás!" 

A franciaországi intézkedések miatt jelenleg zárva tart a Le Mans múzeum, a gokart pálya és a versenyzőiskola is. Fillon szerint most még nagyon képlékeny a helyzet, ezért nehéz biztosat állítani.

"Elég sűrűn érkeznek újabb korlátozások és ajánlások, ráadásul ezek országról-országra eltérőek, attól függően, hogy hol miként terjed a vírus, és milyen elővigyázatossági intézkedéseket hoztak. Együtt vagyunk benne ebben az eddig példa nélküli helyzetben. Most nagyon fontos a rugalmasság és az elővigyázatosság."

Az ACO 200 alkalmazottal működik, nagy részük pedig már otthonról dolgozik. Azok, akik az iskolabezárás miatt nem tudják megoldani a gyermekek elhelyezését, fizetett szabadságra mehettek. 

Mi lesz az LMDh részletszabályokkal?

Ezen a hétvégén kellett volna megrendezni a Sebring 1000-esből és a 12 órásból álló SuperSebring versenyt, ám természetesen ezt is törölték. Az elmaradt élmény mellett ez azért is sajnálatos, mert itt jelentették volna be az új amerikai szabályrendszer, az LMDh részleteit. 

Le Mans szempontjából ez azért érdekes, mert a bő egy hónapja elindított konvergencia-folyamat jegyében ezek az autók 2022-től a Le Mans 24 óráson is elindulhatnak. 

Ezzel kapcsolatban Fillon, és az amerikai promóter, az IMSA vezetője, John Doonan is kijelentette, kis csúszás várható, de telekonferenciák útján folyamatosan tartják a kapcsolatot az érdeklődő gyártókkal. 

Hozzászólások