IndyCar - IndyCar hírmorzsák
IndyCar hírmorzsák
Fotó: Europress/AFP

IndyCar hírmorzsák

Baranyai BalázsBaranyai Balázs
2015/12/15 16:11

A rosszul megszervezett menetrend miatt már idejekorán elmehettek a téli szünetre az IndyCar versenyzői, akik a szurkolókkal együtt már nagyon várják a 2016-os esztendőt. Most azt szedtük össze, hogy milyen személyi változások várhatóak a következő szezonban és milyen új pályákra látogat majd el a mezőny.

Kiket láthatunk majd 2016-ban az IndyCar mezőnyében?

Nos, elsősorban két nagy érkezőről, vagy sokkal inkább visszatérőről van szó. Az egyik az a Conor Daly, aki első teljes szezonját futhatja majd Amerika legnagyobb open wheel bajnokságában. Daly azon kevés amerikai autóversenyző közé tartozik, aki Európában, illetve főként oda köthető sorozatokban nevelkedett. Leginkább a GP3-ból ismerhetjük őt, ahol 2012-ben még futamgyőzelme is volt, majd a GP2-ben és az Indy Lights-ban is teljesített pár futamot. Egyszer a Force India alkalmazásában végrehajtott egy aerodinamikai tesztet Angliában. Az ő egész éves szerződése már csak azért is nagy szó, mert a Dale Coyne Racing biztosítja számára az autót – náluk köztudottan az kap ülést, akinek pénze van, így a versenyzők személye elég gyakran változik.

A másik Dale Coyne autó hagyományos módon több személy között lesz majd felosztva – tavaly csak 6 pilóta próbálhatta ki magát az ő gépeikben. További hír még, hogy az Indy 500-ra összeállnak a Jonathan Byrd's Racinggel és közösen indítanak egy autót, amit Bryan Clauson vezethet majd. Hozzá hasonlóan Pippa Mann szereplésére is elég nagy esély kínálkozik a 100. Indy 500-on, ahogy gyaníthatóan az Andretti Racingtől elkerülő, jelenleg csapatot és szponzorokat kereső Sage Karam is megtalálja majd a módját az indulásnak. Szintén ott lesz még Indianapolisban Matthew Brabham is, aki az ovál futam mellett a GP of Indianapolison is rajthoz állhat (nagyjából ezt a vonalvezetést használták annak idején az F1-esek). Az ausztrál Brabham a PIRTEK Team Murray csapatánál indulhat – a Brett Murray nevéhez fűződő gárda a KV Racinggel közösen próbálhatja meg magát kvalifikálni. Nem szabad megfeledkezni Spencer Pigotról sem, aki megnyerte az Indy Lights bajnokságot és az ösztöndíjnak köszönhetően három IndyCar futamon is indulhat majd – köztük az Indy 500-on is.

Talán a tél eddigi legörömtelibb híre, hogy ismét láthatjuk majd közel egy év szünet után Mikhail Aleshint. Az orosz ismét teljes szezont futhat majd, méghozzá a Schmidt Peterson Motorsportsnál. Aleshin tavaly az évzáró sonomai futamon indulhatott csak és egy 10. helyet sikerült akkor összehoznia – 2016-ban viszont a szurkolók nagy örömére minden összeállt, így ismét végig ott lehet majd a mezőnyben. Anno azért kellett elhagynia az IndyCart, mert az USA kereskedelmi és gazdasági szankciókkal sújtotta Oroszországot – ez betett Aleshin szponzorának, az SMP Banknak. Ő a 2015-ös esztendőt az európai endurance szériában töltötte, ám most nagy örömmel tér vissza – csapattársa a szintén nagyon népszerű James Hinchcliffe lesz.

A 2016-os IndyCar bajnokság résztvevői a jelenlegi állás szerint:

#14Takuma SatoAJ Foyt Racing
#41Jack HawksworthAJ Foyt Racing
#26Carlos MunozAndretti Autosport
#27Marco AndrettiAndretti Autosport
#28Ryan Hunter-ReayAndretti Autosport
#98Gabby Chaves (nincs bejelentve)Bryan Herta Autosport
#20Ed Carpenter (csak oválokon)CFH Racing
#67Josef NewgardenCFH Racing
#9Scott DixonChip Ganassi Racing
#10Tony KanaanChip Ganassi Racing
#83Charlie KimballChip Ganassi Racing
#18Conor DalyDale Coyne Racing
#11Sebastien BourdaisKV Racing Technology
#15Graham RahalRahal Letterman Lanigan
#5James HinchcliffeSchmidt Peterson Racing
#7Mikhail AleshinSchmidt Peterson Racing
#2Juan Pablo MontoyaTeam Penske
#3Helio CastronevesTeam Penske
#12Will PowerTeam Penske
#22Simon PagenaudTeam Penske

A nem teljes szezont futók:

#88Bryan ClausonDCR/Jonathan Byrde's Racing
#Spencer PigotRahal Letterman Lanigan
#61Matthew BrabhamKVRT/Pirtek Team Murray

2016-ban már a Road Americára is ellátogathat az IndyCar mezőnye

Fontana nélkül, de már Road Americával – az IndyCar 2016-os versenynaptára

Sikerült elég nagy mértékben feljavítani a versenynaptárat. Habár a 2015-ös szezon legjobb viadalát hozó Fontana kimaradt, akad több változás is. Bekerült Phoenix, a szezon végén Bostonban teszi tiszteletét a mezőny egy utcai pályán – a helyiek nemtetszése ellenére – és visszatér a legendás Road America is, amely festői szépségével és pokoli gyorsaságával mindenki örök kedvence (alul egy videó is van az ott futott tesztről kedvcsináló gyanánt). Idén is csak Kanada számít nem amerikai helyszínnek – tavaly a brazil futam maradt el, régebben egy kínai verseny is meghiúsult. A hírek szerint felmerült, hogy esetleg Szocsiba is látogathatna a sorozataz oroszok nagy lehetőségeket látnak az IndyCar-ban. Az SMP főnöke szerint az IndyCar a világ leglátványosabb nyitott-kerekes versenysorozata és az F1 a nyomába se ér. Nagyon szeretnék vendégül látni őket. Majd meglátjuk, összejön-e.

1márcuis 13St. Petersburg
2április 2Phoenix
3április 17Long Beach
4április 24Alabama
5május 14GP of Indianapolis
6május 29Indy 500 (100.)
7június 4Detroit első verseny
8június 5Detroit második verseny
9június 11Texas 600
10június 26Road America
11július 10Iowa 300
12július 17Toronto
13július 31Mid-Ohio
14augusztus 21Pocono 500
15szeptember 4Boston
16szeptember 18Sonoma

Kis kedvcsináló:

 

Hozzászólások