Formula E - A Formula E világbajnoki státuszt nyert
A Formula E világbajnoki státuszt nyert
Fotó: Europress/AFP

A Formula E világbajnoki státuszt nyert

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/12/03 16:54
Épphogy elkezdődött november végén az elektromos sorozat hatodik idénye, máris mindenki a hetedikről beszél.

A Formula E egy év múlva ilyenkor már, mint világbajnokság rendezi meg a futamait. Érdekes az időzítés, hiszen nem valamelyik versenyhétvégére tűzték ki az időpontot, hogy bejelentsék a – sorozat életében alighanem sorsfordító – hírt, hanem a szünetben egy sajtóközlemény formájában értesült minderről a világ. Az FIA Motorsport Tanácsa szavazott, és úgy értékelte, hogy a jelentős gyári támogatottsággal bíró bajnokság a hetedik szezontól kiérdemli a világbajnoki státuszt. Ez annyit tesz, hogy a Formula-1, WRC, Rallycross és WEC után, a Formula E lesz az ötödik olyan sorozat, amely világbajnokot avathat. Mostanra olyan óriások szálltak be a körforgásba, mint a Porsche, Mercedes-Benz, BMW, Audi, DS, NIO, Nissan, Penske és Mahindra.

Párizsban az FIA székhelyén Jean Todt elnök és Alejandro Agag a bajnokság vezetője aláírta a vb-ről szóló nyilatkozatott, így hivatalossá vált, hogy a 2020/2021-es idénytől semmi akadálya a világbajnokság kiírásának. A FE minden kritériumnak megfelel, hiszen öt kontinensen rendezi meg a futamait.

A már az illetékesektől sokat hallott verzió szerint, ez a bajnokság nemzetközi platformot kínál az elektromos járművek technológiájának fejlesztéséhez és a fenntartható mobilitás előmozdításához. Agag csapatának reménye, hogy a világbajnoksággal még nagyobb nyomatékot tud adni a küldetésének. A spanyol ex-politikus üzletember elmondta, mindig is arra törekedtek, hogy elnyerjék a világbajnoki státuszt. „Minden, amit eddig tettünk, ennek az ügynek rendeltük alá. Ezzel a szerződéssel még hitelesebbek vagyunk. Ez a megállapodás az együléses bajnokságok hierarchiájában nagyon magasra teszi a Formula E-t. Tudjuk, hogy az a sok erőfeszítés, amit beletettünk eddig a munkába, nem lett volna eredményes, ha Jean Todt és az FIA nem támogatott volna bennünket. Nekik és az elkötetelezettségüknek köszönhetően végre elmondhatjuk: megcsináltuk!”

Todt a nyilatkozatában elárulta, hogy nagyszerű kalandként tekintett a Formula E-re. „Nagyon büszke vagyok rá, hogy bejelenthetjük a világbajnoki státuszt. A kezdetek óta rengeteget fejlődött a bajnokság, rövid idő alatt bebizonyította, hogy van létjogosultsága, mivel már közel egy tucat komoly autógyártó vállal szerepet benne. Az említett gyárak minőséget képviselnek. Mióta 2014-ben Pekingben elrajtolt az első idény, a Formula E letette a névjegyét és bizonyította, hogy nem légből kapott gondolat, hogy az elektromos autók versenyezni tudnak. Boldogan mondom ki, hogy a Formula E immáron világbajnokság.”

Hozzászólások