Formula E - A duplázás ára
A duplázás ára
Fotó: Europress/AFP

A duplázás ára

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/05/13 09:32

Megtörte a „minden versenyen más győz” sorozatot Jean-Éric Vergne a Formula-E-ben. A kérdés: mire megy vele?

Magabiztos versenyzéssel hódította el Monacóban a győztesnek járó serleget a francia Jean-Éric Vergne, amivel átvette a vezetést a bajnokságban. Nagy előrelépés ez, hiszen a címvédő öt helyet jött előre a tabellán, így a következő németországi időmérőedzésen az első csoportból indulhat majd. Idei tapasztalat, hogy a „takarító” feladatot ellátó első csoport résztvevői szisztematikusan sodródnak a középmezőnybe, vagy éppen a mezőny végére; így Vergne nyert is Monacóban, meg nem is, de a helyzetén mindenképpen javított.


Legközelebb, május 25-én a berlini Tempelhof repülőtéren lesz forduló, s mivel nem utcai pályára látogat a Formula-E, némi vigaszt jelenthet Vergne-nek és az élmezőnynek. A reptér talaja kevésbé lesz koszos, mint egy utcai pályán, így előfordulhat, hogy az edzés lebonyolítási rendszere kevésbé fogja a feje tetejére állítani az erősorrendet. Valamint a széles, kanyarokkal tűzdelt pályavonalon könnyebb az előzés, mint a szűk hercegségi utcákon.

043_dpa-pa_180519-99-374382_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Az eddig roppant szoros mezőny, a hajrához közeledve kezd kissé szétrázódni. A DS Techeetach két autója lépéselőnybe került az ellenfelekkel szemben, hiszen Vergne és André Lotterer folyamatosan dobogós helyeken végzett, ami a csapatértékelésben 38 pontos előnyt jelent, míg az egyéniben 6 pontot. Ehhez a szerencse is kellett, miután Antonio Félix da Costát kizárták a versenyből a 200kW-ot meghaladó energiafelhasználás miatt. 

A csillagok remekül állnak Jean-Éric Vergne-nek. Előfordulhat, hogy ő lesz az első a sorozat történetében, aki egymást követő két évadban megnyeri a bajnokságban. De még az is előfordulhat, hogy éppen a csapattárs Lotterer lesz az, aki lelöki a fejéről a koronát.
Hozzászólások