Forma-1 - Visszalépett a McLaren az Ausztrál Nagydíjtól, miután koronavírusos beteget találtak a csapatnál
Visszalépett a McLaren az Ausztrál Nagydíjtól, miután koronavírusos beteget találtak a csapatnál
Fotó: Europress/AFP

Visszalépett a McLaren az Ausztrál Nagydíjtól, miután koronavírusos beteget találtak a csapatnál

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/12 13:31
A McLaren Forma-1-es istálló bejelentette, hogy az egyik csapattag pozitív tesztet produkált koronavírusra, ezért nem állnak rajthoz a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon. Ez elindíthatja a dominót, ugyanis a Forma-1 küzdelmeit - ellentétben a legtöbb sportággal - egyelőre nem halasztották el, sőt, korábban úgy döntöttek: még a nézők is kilátogathatnak az eseményre.

Egy korábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy melyek azok a sportesemények, amelyek ilyen-olyan okokból kifolyólag érintettek a koronavírus-járvány által. A helyzet szinte egyik pillanatról a másikra változik, attól függően, hol és milyen mértékben jelent meg a betegség. Miközben egyre nagyobb sportesemények törlését vagy felfüggesztését jelentették be, a Forma-1 vezetői kitartottak amellett, hogy az ausztráliai idénynyitót az eredeti terveknek megfelelően, vagyis ezen a hétvégén, a helyszínre kilátogató nézőkkel rendezik meg.

Azóta viszont kiderült, hogy a McLaren egyik embere pozitív tesztet produkált, melynek nyomán az istálló bejelentette, biztosan nem vesz részt a melbourne-i versenyen.

Ezzel a döntéssel egyre nagyobb nyomás helyeződik a Forma-1 elöljáróira, hogy lefújják a versenyt, annál is inkább, mivel a McLaren mellett a Haas istállónál is végeztek teszteket koronavírusra. Ha azok is pozitívak lesznek, minden bizonnyal a Haas követni fogja a McLaren példáját, ami végképp elindíthatja a dominóhatást. Lewis Hamilton például meglehetősen éles hangot ütött meg, egészen konkrétan azzal vádolta a Forma-1-et, hogy az anyagi érdekek mentén hozták meg a döntést, az egészségügyi szempontok ellenében.

"Meglep, hogy itt vagyunk. Sokkol, hogy itt ülünk ebben a szobában. Rengeteg szurkoló gyűlt össze, közben a világ többi felén reagálnak. Talán kicsit késő, de Trump lezárta az USA és Európa közötti "határokat", az NBA-t felfüggesztették, ellenben a Forma-1 az megy tovább" - fogalmazott Hamilton. "A pénz az uralkodó. Ennél többet nem tudok hozzáfűzni. Viszont azt érzem, nem kell magamban tartanom a véleményemet."

Ross Brawn korábban elmondta, hogy ha valamelyik csapat nem tud részt venni a beutazási tilalom miatt (ez mondjuk az olasz székhelyű Ferrarinál és Alpha Taurinál valós veszély), az adott versenyhétvégét nem számítják bele a világbajnokságba. Hogy ez az önkéntes visszalépésekre is vonatkozik, az érdekes kérdés, a WTF1 blog szerint valószínűbb, hogy szokványos versenyt rendeznének, csak épp a McLaren nélkül. Viszont ha többen is csatlakoznának a britekhez, nem nagyon lenne más választás, mint elhalasztani az évadnyitót.

via WTF1

Hozzászólások