Forma-1 - Vettelnek egy jobb autó kell, nem a mentalitásával van a baj
Vettelnek egy jobb autó kell, nem a mentalitásával van a baj
Fotó: Europress/AFP

Vettelnek egy jobb autó kell, nem a mentalitásával van a baj

Németh DánielNémeth Dániel
2019/09/15 17:02
Mi történt Sebastian Vettellel? - ez a kérdés mostanság gyakran elhangzik Forma-1-es körökben. A négyszeres világbajnok ugyanis hibát hibára halmoz, egyre gyakrabban teljesít gyengébben az első ferraris évét taposó Charles Leclerc-nél és sokan a motivációját is megkérdőjelezik. Juan Pablo Montoya szerint azonban a hibát inkább az SF90-ben kell keresni.

Kár lenne szépíteni a dolgot, a német valóban pocsék teljesítményt nyújt a Ferrariban. Ez ráadásul nem egy új jelenség, a Red Bull színeiben négy világbajnoki címig jutó német az elmúlt egy esztendőben csak árnyéka volt önmagának. Egyetlen futamot sem nyert, ahol reális eséllyel indult, gyakran a saját hibája miatt szalasztotta el a sikert, ráadásul a csapattársai is rendre elverik: tavaly az év második felében Kimi Räikkönen egyértelműen megbízhatóbb teljesítményt nyújtott, Charles Leclerc pedig egymást követően két futamot nyert.

Utóbbiban azért vastagon benne volt Vettel, hiszen ha Belgiumban nem tartja sikeresen maga mögött pár körön keresztül Lewis Hamiltont, a brit szinte biztosan felfalja Leclerc-t, Monzában pedig a szélárnyékozós komédiát megelőzően segítette a csapattársát. (Bár a monacói végül a két Renault mögött teljesítette a mért körét.) Amikor tehát szükség volt arra, Vettel jó csapattársként segítette Leclerc-t, ami viszont hűen tükrözi a helyzetét, hiszen szép lassan a Ferrarin belül is elveszítette a vezető szerepét.

000_1K35Y5.jpgFotó: Europress/AFP

Azok után persze kár ezen csodálkozni, hogy szinte alig telik el verseny komolyabb Vettel-hiba nélkül. Legutóbb Monzában forgott meg a négyszeres világbajnok, majd a hibáját azzal tetézte, hogy óvatlan módon tért vissza a pályára, ezzel tönkretéve saját és Lance Stroll versenyét. Az Olasz Nagydíj után tehát ismét forró témának számít Vettel jövője, egyre többen kritizálják teljesítménye miatt. Juan Pablo Montoya, a sorozat egykori klasszisa azonban védelmébe vette Vettelt, szerinte a rossz teljesítményét az autó vezethetősége okozza.

"Úgy gondolom, valami nem tetszik neki az autóban vagy a gumikban, Leclerc ellenben jobban alkalmazkodott" - nyilatkozta a pilóta az Autosportnak. "Vettelnek erőlködnie kell, hogy olyan gyors legyen, mint a többiek. Ez viszont azt eredményezi, hogy nem tud komfortosan vezetni, hibákat követ el. Amikor nem vagy elégedett az autóddal és feszegeted a határokat, ez megtörténik. Szerintem ez nem mentális, sokkal inkább technikai probléma. Ezt meg kell érteni, valakinek rá kell jönnie, pontosan mi is történik" - magyarázta Montoya.

Korábban több elemzésben is feszegették, hogy a Ferrari alacsony leszorítóerős koncepciója, amit ma már bevallottan hibásnak tartanak, egyáltalán nem passzol Vettel stílusához. Ha valaki, akkor Montoya pontosan tudja, milyen az, amikor nincs meg a kémia az autó és a pilóta között. 2005-ben és 2006-ban a McLaren színeiben versenyzett, azonban a teljesítménye jócskán elmaradt a csúcson lévő Räikkönenétől. Olyannyira nem tudta megszokni az autót, hogy a kedvéért átalakították az elülső felfüggesztést az autóján.

063_619313944.jpgFotó: Europress/AFP

"Teljesen meg kellett változtatnom a fékezési technikámat, és összességében nagyon másképp viselkedett az autó, mint amihez korábban hozzászoktam" - részletezte Montoya, aki úgy gondolja, koncepciót kell váltania a Ferrarinak. "Nagyon bonyolult megváltoztatni a vezetési stílust. Ha valamilyen szinten képes is vagy rá, jó eséllyel gyors leszel, azonban nem annyira, mint korábban. Bizonyos mértékig ő is alkalmazkodik, azonban igen nehéz azt megtanulni, hogyan legyél gyors egy másik stílussal."

"Sokkal célszerűbb az autót a vezetési stílushoz igazítani, mint a stílust valaki máshoz" - szögezte le.

Az idei Ferrari csúfos kudarcát követően nincs kizárva, hogy valóban komoly változtatások lesznek a koncepciót illetően is, hiszen a pályák többségén szenvedtek az olaszok. Ez pedig lehetőséget jelenthet Vettelnek is, akit 2020-ig köt a szerződése a Ferrarihoz. "Le kell hajtania a fejét, és keményebben melóznia, mint korábban bármikor. Ez az egyetlen módszer, de valamit másképp kell csinálnia. Hozzászokott egy bizonyos munkamódszerhez, azonban jelenleg az nem működik számára" - zárta gondolatait a kolumbiai.

via Autosport

Hozzászólások