Forma-1 - Vettel reagált a Ferrarit csalással vádoló Verstappen nyilatkozatára 
Vettel reagált a Ferrarit csalással vádoló Verstappen nyilatkozatára 
Fotó: Europress/AFP

Vettel reagált a Ferrarit csalással vádoló Verstappen nyilatkozatára 

Németh DánielNémeth Dániel
2019/11/15 10:53
Sebastian Vettel úgy gondolja, hogy Max Verstappen éretlenül viselkedett, amikor az austini versenyt követően csalással vádolta a Ferrarit. A négyszeres világbajnok szerint csapata a szabályoknak megfelelő erőforrásokkal rendelkezik, az Egyesült Államokban mutatott gyenge formájuknak pedig semmi köze az FIA motorokkal kapcsolatos állásfoglalásának.

Lassan nem telik el verseny, hogy ne kerülne elő a Ferrari-erőforrások szabályosságának a kérdése. Két héttel ezelőtt a Red Bull kérte az FIA-tól az üzemanyag-átfolyással kapcsolatos szabályok tisztázását, a Brazil Nagydíjat megelőzően pedig a hűtőrendszerbe juttatott folyadékokkal kapcsolatban adott ki állásfoglalást a szövetség. Mindkét esetben a maranellói csapat vélt vagy valós szabálytalanságainak a kiküszöbölése volt a cél, és ha a rivális istállókon múlik, az ügy egészen biztosan nem ér ezen a ponton véget.

A riválisok szerint valami nem stimmel a Ferrari erőforrásaival | Hosszabbítás

A 2014 óta tartó hibrid-érában a Ferrari leginkább hibás döntésekkel, fejlesztési zsákutcákkal és legjobb esetben is elpocsékolt lehetőségekkel hívta fel magára a figyelmet. Az olaszok ebből az időszakból egyedül az erőforrásaikra lehetnek büszkék, mostanság a Ferrari rendelkezik a legversenyképesebb motorral. Olyannyira, hogy a riválisok vizsgálnák, szabályos eszközökkel kerültek-e előnybe.

Hogy ennek köszönhetően-e, azt legfeljebb megtippelni tudjuk, mindenesetre a Ferrari a vasárnapi futamra látványosan elmaradt a korábbi tempójától. Charles Leclerc jelentős lemaradással a negyedik helyen ért célba, Sebastian Vettel pedig - azok után, hogy a rajtnál sorban előzgették, műszaki hiba miatt feladni kényszerült a versenyt. A harmadik helyen megérkező Verstappen rögtön le is vonta a konklúziót: "ez történik, ha befejezed a csalást" - jelentette ki a Ferrarira utalva. Ezen a héten Vettelt is szembesítették a nyilatkozattal.

"Úgy gondolom, egyfajta kortünet, hogy rengeteg embernek van véleménye. Talán az a nagy különbség a régi időkhöz képest, hogy manapság sokakat meg is hallgatnak közülük. Mindenki szabadon mondhat, amit csak akar, ha ezt gondolja, el tudom fogadni, még ha nyilván nem is értünk egyet. Aligha érezte ezt bárki is személyes sértésként. Ugyanakkor azt gondolom, nem különösebben volt profi vagy érett, de ennél mélyebben nem akarok belefolyni. Az a legjobb válasz, ha visszatérünk a megszokotthoz."

063_1185270127.jpg Fotó: Europress/AFP

"Nem vagyunk büszkék az Austinban nyújtott vasárnapi teljesítményünkre. Az időmérős tempónk alapján viszont nincs ok a panaszra. Magán a futamon több tényező okozta a visszaesést: a körülmények, a gumik, a beállítások. Ezeken mindig dolgozni kell, de nem helyes elmenni idáig. Élni és élni hagyni, ha ezt gondolja, hát ezt gondolja. Azzal sem fogunk túl sokat foglalkozni, ha a következő héttől megváltozik a véleménye" - jelentette ki Vettel. A négyszeres világbajnok azt is leszögezte, motorerőben a megszokott szinten teljesített a Ferrari.

"Egyáltalán nem veszítettünk motorerőt. Valamennyivel nagyobb leszorítóerő mellett döntöttünk, mint a többiek. Ez az időmérőn egyértelmű volt, az egyenesekben mi voltunk előnyben, a korábbiaknál valamivel kisebb mértékben, ellenben a kanyarokban kevesebbet buktunk. Ez a kettő kéz a kézben jár. Nyilvánvaló, hogy alig volt szerepem a versenyen, Charles esetében pedig nem volt meg a normál tempónk. Ennek az okait meg kell értenünk. Voltak olyan versenyeink, amiken nem voltunk versenyképesek, az a feladat, hogy ez jövőre másképp legyen."

000_1M99SX.jpg Fotó: Europress/AFP

Vettelt természetesen arról is megkérdezték, a kritikusaiknak is bizonyítaniuk kell-e Interlagosban. "Eleve úgy gondolom, hogy nincs miről beszélni. Gondolom, valamennyit segíthet a futam, mármint az a célunk, hogy nyerjünk, és ha kettős sikerrel távoznánk, az valamekkora hatással lenne. Ez kellemes mellékhatás lehet, azonban nekünk nem az emberek elhallgattatása a feladatunk, hanem a győzelmek megszerzése" - szögezte le a négyszeres világbajnok, hozzátéve, bízik benne, hogy tartós marad a Ferrari erőfölénye. 

"Azon túl, hogy van egy jól működő motorunk, az autónk is hatékony az egyenesben, míg a Mercedes és a Red Bull nagyobb leszorítóerővel rendelkeznek. Talán piszkos eszközökkel csinálták. Mindig lehet vitatkozni, melyik az erősebb csomag, de az jó jel, hogy nálunk van a legerősebb motor. Hogy milyen adatokkal rendelkeznek a riválisok, arról fogalmam sincs, de nagy eredmény a mérnökeinktől. Az előző öt évben a Mercedes volt a legerősebb, pár hónapja mi vagyunk a legjobbak, bízom benne, hogy ez így marad a következő öt évben is."

via Autosport

Hozzászólások